4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialFirmă israeliană, pe lista neagră a SUA pentru comerţ cu Iranul

Firmă israeliană, pe lista neagră a SUA pentru comerţ cu Iranul

Dezvăluirea relaţiilor comerciale ale unui grup maritim israelian cu Iranul, inamic declarat al Israelului, a provocat un scandal care a devenit ieri obiectul dezbaterii publice în Knesset.

Afacerea, botezată în media israeliană „Ofergate”, a izbucnit după decizia SUA de a plasa pe lista neagră grupul israelian Ofer Brothers Group şi filiala sa Tanker Pacific, cu sediul în Singapore, pentru vânzarea, în septembrie 2010, unei nave-cisternă companiei maritime iraniene IRISL pentru 8,6 milioane de dolari.

O violare a embargoului internaţional contra Teheranului din cauza activităţilor sale nucleare controversate. În Israel, scandalul este stânjenitor pentru liderii politici care de ani de zile cer comunităţii internaţionale să sancţioneze Iranul şi programul său nuclear.

Comisia economică a parlamentului israelian, Knesset, s-a sesizat de această afacere şi a decis o dezbatere în prezenţa miniştrilor Apărării, Afacerilor Externe, Economiei şi Industriei, Muncii şi a grupului Ofer.

Iniţial, grupul fraţilor Ofer a dezminţit acuzaţiile, afirmând că este vorba de o „neînţelegere”, dar media din Israel a dezvăluit că în ultimul deceniu cel puţin 13 tancuri petroliere ale Ofer au intrat în porturi iraniene. Documentele Equasis, bancă de date privind circulaţia maritimă în lume, au permis descoperirea urmelor acestor tancuri în porturile iraniene Bandar Abbas şi din insula Kharg.

Consilierul juridic al guvernului şi Ministerul Finanţelor au decis, fiecare, anchetarea afacerii. Surse parlamentare arată că multinaţionala Ofer Brothers Group riscă serioase măsuri de retorsiune din partea Comisiei economice a Knessetului. Potrivit publicaţiei The Marker, „s-ar putea dovedi că acest grup a adus atingere relaţiilor israeliano-americane şi discreditează statul Israel, vârf de lance în lupta internaţională contra programului nuclear al Iranului”.

Există o lege care interzice comerţul cu Iranul sau cu firme active în Iran, dar nu este aplicată, asociaţia Ometz susţinând că Ofer este departe de a fi singura firmă israeliană care face comerţ direct sau indirect cu Iranul.

Cele mai citite

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...
Ultima oră
Pe aceeași temă