Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a răspuns, joi, internauților care au ironizat-o sau criticat-o, pe rețelele de socializare, după ce traficul în București a fost blocat, câteva ore, din cauza codului galben de ploaie emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), informează Agerpres.
„Am înțeles că nu toată lumea mă iubește, dar toată lumea trebuie să respecte instituțiile. În ceea ce privește Bucureștiul și zona limitrofă, nu s-a transmis doar un nevinovat cod galben, așa cum se acreditează ideea pe rețelele de socializare. S-a transmis public faptul că acel cod galben se poate transforma în orice moment, mai ales în intervalul critic, în cod portocaliu. Asta înseamnă măsuri de excepție, mai ales cele pe care le-am anunțat conform legii și protocolului. Resping această opinie creată pe rețelele de socializare că la prima ploicică doamna primar general închide școlile. Este o apreciere răutăcioasă, dăunătoare tuturor. Este un mod de a gândi îngust, pentru că cea mai importantă este viața cetățenilor. Nu opiniile și comentariile de pe margine. Eu am o răspundere legală. Dacă din cauza primăriei, a faptului că noi nu am informat care sunt condițiile meteorologice, mureau oameni, cine răspundea? Eu sau comentatorii de pe Facebook? Prefer să luăm măsurile legale și să constatăm că furtuna nu a fost atât de puternică. ANM transmite o prognoză, nu există serviciu meteo în lume care să fi putut spune la milimetru, la secundă când debutează un fenomen meteo extrem. Nu sunt de acord cu campania de denigrare a ANM", a spus Gabriela Firea.
Totodată, ea a mai afirmat că este mai bine „să stai în trafic decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică care a fost declanșată de un ciclon”.
„Nu ne putem permite să tratăm cu superficialitate aceste prognoze meteo, chiar dacă ele nu se adeveresc sută la sută, chiar dacă ele înregistrează anumite întârzieri în ceea ce privește punctele critice. Autoritatea locală, reprezentată de primarul general, prin Legea administrației publice locale 215, trebuie să respecte legislația în vigoare și trebuie să transmită atât instituțiilor, cât și cetățenilor toate măsurile care se impun. Faptul că punctul critic nu a fost la ora la care s-a anunțat inițial, nu cred că este o dramă. O dramă ar fi fost dacă elevii ar fi fost surprinși de rafalele de furtună în curtea școlii sau în drum spre casă. Este de preferat, chiar dacă este o neplăcere și o recunosc și îmi cer scuze personal, să stai în trafic decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică care a fost declanșată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieți omenești", a mai spus ea.
În ceea ce privește cazul bărbatului care a murit, primarul a precizat: „S-a primit la sfârșitul anului trecut o solicitare, un aviz, de fapt, pentru defrișare, care s-a acordat. Din motive care nu țin de responsabilii primăriei, nu au fost defrișați, pentru că am înțeles că mai erau câțiva arbori în curte. Am înțeles de la colegii mei că proprietarii au declarat aseară la Parchet că erau în procedură de a identifica o firmă sau persoane competente pentru a tăia acei arbori. Din punctul de vedere al primăriei, ne-am făcut sută la sută datoria, în sensul acordării avizului de defrișare. Este un incident grav, transmit familiei condoleanțe", a mai spus Firea.