31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialFinantarea spitalelor din bugetul pe 2010 nu face decat sa amane colapsul...

Finantarea spitalelor din bugetul pe 2010 nu face decat sa amane colapsul din sanatate

Ministerul Sanatatii propune o masura disperata pentru a ajuta sectorul medical, printr-o initiativa legislativa care sa permita folosirea unor sume in avans, din bugetul pe 2010, masura care nu va face decat sa amane colapsul, spune presedintele Colegiului Medicilor din Romania, citat de Newsin.

Finantarea unitatilor sanitare in ultimul trimestru din 2009 din bugetul anului viitor nu va rezolva problemele cu care se confrunta sistemul sanitar, a precizat pentru NewsIn presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Ministrul Sanatatii doreste semnarea unui act aditional cu casele de asigurari, prin care fonduri din bugetul pe 2010 sa fie alocate spitalelor, in ultimul trimestru al anului 2009. Acest lucru nu este o rezolvare, ci o amanare a colapsului medical. Se acopera o gaura, dar se face alta", a precizat Astarastoae.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, proiectul de act normativ prin care bani din bugetul anului viitor ar putea fi alocati pentru finantarea unitatilor sanitare in ultimul trimestru urmeaza sa fie propus Guvernului.

Reprezentantii Sanitas Bucuresti au anuntat, marti, ca vor recurge la o serie de proteste, daca spitalele nu vor fi finantate corespunzator, iar persoanalul medical nu isi va primi salariile si sporurile.

"Casa de asigurari nu a mai finantat spitalele inca de la inceputul verii, decat in unele locuri pentru salarii, nu ne mai putem prezsnta in fata pacientilor fara medici si materiale sanitare minim necesare", a spus reprezentantul Sanitas Bucuresti, Mircea Popescu, in cadrul unei intalniri cu managerii spitalelor din Bucuresti si cu reprezentantii Casei Natioanle de Asigurari de Sanatate.

De asemenea, medicii s-au aratat nemultumiti de lipsa de personal din unitatile sanitare si de ordonanta de blocare a posturilor, potrivit careia se pot ocupa doar 15 % din locurile libere ale spitalelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă