20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFinantarea pentru SMURD trece prin instanta

Finantarea pentru SMURD trece prin instanta

» Primaria Ilia a fost obligata de instanta de judecata sa-si achite datoriile catre Asociatia Salvital Hunedoara, care coordoneaza activitatea SMURD in judetul Hunedoara.

» Presedintele asociatiei, Petru Marginean, a anuntat ca edilii din Ilia au achitat deja aproximativ 20.000 de lei din datoria totala, care este de 85.000 de lei.

» SMURD se mai judeca la ora actuala cu primaria din Geoagiu si cu cea din Lupeni, care inregistreaza cea mai mare restanta catre Salvital Hunedoara.

Petru Marginean a avut ieri o intalnire cu reprezentantii administratiilor publice din Valea Jiului, pentru a gasi o solutie, astfel incat aceasta activitate sa mearga mai departe. Numai din Valea Jiului, Salvital ar trebui sa incaseze circa 400.000 de lei, restante la plata contributiilor, a ratelor pentru masini si a salariilor pentru paramedici. "Am avut deja doua termene cu Primaria Lupeni, la care nu s-a prezentat nimeni de la ei. Probabil, vom avea si in acest caz castig de cauza. Avem de recuperat 220.394 lei, din care 86.928 lei reprezinta restantele la ambulanta, 12.000 de lei cotizatiile si 121.464 de lei salariile restante pentru paramedici", a declarat presedintele Savlital Hunedoara. De asemenea, Primaria Vulcan are de plata aproape 92.000 de lei, Uricaniul 7.000 de lei, adica salariile paramedicilor pe luna octombrie, iar Aninoasa 12.000 de lei din cotizatii restante inca 2007.

 

De asemenea, restante la plata cotizatiilor are si Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care nu a mai platit de anul trecut, iar acum va trebui sa decida daca mai ramane sau nu in asociatie. Reprezentantii Primariei Lupeni, care au fost reticenti de la inceput in ceea ce priveste participarea la acest serviciu, pretind ca nu dispun de banii necesari si ca activitatea SMURD le greveaza bugetul sarac. "Avem o relatie contractuala si se va solutiona in instanta acest diferend. Pentru aceasta perioada serviciul SMURD este destul de costisitor. Avem spital, ambulante si in Romania nu a fost numai SMURD pana acum", a declarat Gabriel Lungu, city manager al orasului Lupeni, de care apartine si statiunea Straja, unde, in fiecare sezon, paramedicii intervin in numeroase randuri in urma accidentelor produse pe partii.

 

SMURD Hunedoara se confrunta cu o grava criza financiara din cauza restantelor mari la plata paramedicilor si a cotizatiilor. Datoriile totale sunt de circa 900.000 de lei, desi salariul brut al unui paramedic nu depaseste 1.700 de lei. Costurile de intretinere a echipajelor SMURD din judetul Hunedoara sunt de 2,5 miliarde de lei vechi pe luna. Anul trecut, de exemplu, au fost 2.180 de interventii, iar mai mult de jumatate au reprezentat accidentele de circulatie. Anul acesta, numarul interventiilor a crescut si pana pe 1 noiembrie au fost aproape 3.500 de cazuri. Pentru a salva activitatea paramedicilor, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara se gandesc sa achite costurile din cota pentru sanatate, daca acest lucru va fi permis de lege.

Cele mai citite

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Caz ireal în Turcia! Un fost internațional a fost împușcat în picior

Serhat Akin, fost internațional turc și jucător de la Fenerbahce, a fost împușcat în picior joi seara, la ieșirea dintr-un studio TV, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă