6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialFinancial Times: Situatia devine tot mai sumbra

Financial Times: Situatia devine tot mai sumbra

Situatia devine tot mai sumbra dupa concedierea a 76.000 de persoane la nivel global, British Airways ar putea anunta pierderi anuale de 150 milioane de lire sterline, Senatul american l-a confirmat pe Timothy Geithner ca secretar al Trezoreriei in Administratia Obama, importanta forumului de la Davos, iar tensiunile economice dintre America si China cresc. Acestea sunt numai cateva dintre titlurile presei internationale de marti, preluate de The Money Channel.

Situatia devine tot mai sumbra dupa concedierea a 76.000 de persoane la nivel global, scrie Financial Times. Grupuri americane precum Caterpillar, General Motors, Sprint Nextel, Texas Instruments si Home Depot au facut cele mai mari disponibilizari, pe masura ce recesiunea interna se cupleaza cu pietele de export din ce in ce mai dure. Pfizer va mari si mai mult numarul concedierilor, in momentul in care va prelua compania Wyeth. Si companii europene importante precum Philips, grupul ING si producatorul de otel Corus, detinut de Tata Group, au anuntat ca intentioneaza sa faca noi concedieri. In multe cazuri aceste disponibilizari reprezinta rezultate trimestriale slabe sau perspectivele negative pentru 2009, cand multe din economiile lumii ar urma sa fie lovite de recesiuni profunde, noteaza Financial Times.

Acelasi ziar scrie ca British Airways ar putea anunta pierderi anuale de 150 milioane de lire sterline. Compania sufera din cauza scaderii numarului de pasageri premium, si a volumelor de marfa transportate, precum si din cauza slabirii lirei sterline. Compania, a treia cea mai mare din Europa, se pregateste sa anunte noi restructurari, potrivit Financial Times.

Wall Street Journal scrie ca Senatul american l-a confirmat pe Timothy Geithner ca secretar al Trezoreriei in Administratia Obama. Acum se asteapta ca Administratia sa detalieze eforturile de sustinere a sectorului financiar. Primul pas asteptat de la secretarul trezoreriei este anuntarea unor reglementari care vor reduce influenta lobby-urilor in directionarea ajutoarelor de la guvern. Aceste eforturi sunt menite sa duca la luarea deciziilor de investire pe baza stabilitatii sistemului financiar, si nu pe baza unor influente politice.

Si tot din Wall Street Journal aflam detalii despre caderea guvernului islandez. Demisia cabinetului are loc la cateva zile dupa ce premierul a cerut alegeri anticipate, pe fondul nemultumirii populare fata de criza financiara din aceasta tara. Presedintele Islandei, care are un rol mai degraba ceremonial, are autoritatea de a desemna o persoana care sa formeze un guvern. Islanda devine a doua tara europeana dupa Belgia care isi pierde guvernul pe fondul crizei economice globale. Dar Islanda ar putea fi cea mai afectata: toamna trecuta, trei banci mari, practic intregul sistemul bancar, s-au prabusit, iar moneda Islandei a intrat in cadere libera, intr-o tara ai carei locuitori erau printre cei mai bine platiti din lume.

Business Week scrie despre ziua rosie a concedierilor. Intr-o singura zi, 26 ianuarie, cel putin 50 de mii de concedieri au fost anuntate la companii din diverse domenii, pornind de la gigantul telecomunicatiilor Sprint Nextel, constructorul de echipamente de constructii Caterpillar, producatorul de cipuri Texas Instruments si producatorul farma Pfizer. Economistii citati de publicatie spun ca disponibilizarile masive de la Caterpillar, Sprint si Pfizer pot fi doar semnalul a ceea ce va urma.

Este vorba despre concedieri masive, care se fac atunci cand companiile nu se asteapta sa angajeze prea curand. Ele reprezinta schimbari structurale, nu ciclice ale economiei. Ne asteptam la somaj prelungit la un nivel inacceptabil, spun analistii citati de Business Week.

"De ce este Forumul de la Davos important?" titreaza revista Forbes. Intr-o perioada, intalnirea anuala a mogulilor, oficialilor guvernamentali si a altor oameni influenti parea sa scada in importanta. Nu si de aceasta data insa. In acest an peste 40 de sefi de state si guverne vor fi printre cei 2500 de participanti, printre vedetele asteptate fiind si cancelarul German Angela Merkel si premierul Chinez Wen Jiabo.

In ultimii ani atmosfera forumului devenise una mai relaxata, si a fi vazut acolo nu mai era un lucru atat de esential, cel putin in randul occidentalilor. Pana si protestatarii antiglobalizare acordau mai multa atentie intalnirilor G7 si sesiunilor Organzatiei Mondiale a Comertului. Anul trecut insa, pe masura ce criza financiara incepea sa conteze mai mult, iar in acest an, dupa ce criza financiara a inceput sa loveasca economia reala, Davos redevine un eveniment de prima importanta, scrie Forbes.

The Economist noteaza ca tensiunile economice dintre America si China cresc, la momentul cel mai nepotrivit. Noul secretar al trezoreriei a facut deja valuri pe pietele financiare. Intr-un raspuns la intrebarile senatorilor, Timothy Geithner a acuzat China ca isi manipuleaza moneda, si a promis ca echipa Obama va face presiuni puternice pentru ca Beijingul sa isi schimbe politicile. The Economist crede ca limbajul folosit de dl Geither sugereaza o schimbare in tacticile Washingtonului fata de China. Asta in conditiile in care America face de mult timp presiuni asupra Beijingului pentru a accelera aprecierea yuan-ului, spunand ca politica acestei tari fata de cursul de schimb a jucat un rol important in dezechilibrele globale. Termenul folosit acum de Geither are insa si implicatii legale. La fiecare sase luni, Trezoreria publica o lista a tarilor pe care le considera manipulatoare ale cursului. Cand o tara apare pe aceasta lista, trebuie sa inceapa negocieri oficiale pentru oprirea acelor manipulari. China nu a fost inclusa in aceasta categorie, deoarece SUA a preferat o abordare mai blanda fata de puternica economie asiatica, scrie The Economist.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme al Uniunii Europene, se află, în ziua de 28 noiembrie 2023, la București. În dimineața zilei de 28...

Relația cu China

China s-a schimbat cel mai mult și a schimbat cel mai mult lumea în timpul nostru, încât acțiunile ei au repercusiuni oriunde. De aceea,...

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă