1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialFinancial Times: Marea Britanie se indreapta spre cea mai grava recesiune de...

Financial Times: Marea Britanie se indreapta spre cea mai grava recesiune de dupa 1930

Marea Britanie se indreapta spre cea mai grava recesiune de dupa 1930, AVIVA anunta ca anul acesta nu vor fi majorate salariile angajatilor, FMI estimeaza ca pierderile bancilor depasesc 2.200 miliarde dolari, iar Camera Reprezentantilor aproba Planul Obama de stimulare a economiei. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale de business de joi, consultate de The Money Channel.

Marea Britanie se indreapta spre cea mai grava recesiune de dupa 1930, avertizeaza Fondul Monetar International, citat de Financial Times. Institutia estimeaza ca economia britanica se va micsora cu 2,8% in acest an, fata de 1,3% cat prognozasera initial. Revizuirea vine in contextul in care, specialistii FMI previzioneaza ca economiile statelor dezvoltare vor scadea, in medie, cu 2 procente in 2009. Per total, economia mondiala va suferi un declin de 0,5% anul acesta.

Vesti proaste au venit si din partea unei agentii a Natiunilor Unite care a avertizat ca, luand in calcul cel mai pesimist scenariu, peste 50 de milioane de locuri de munca vor disparea la nivel mondial in 2009. Specialistii agentiei estimeaza ca economiile in curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate de cresterea somajului.

The Guardian scrie despre avertismentele AVIVA privind salariile managerilor care se pare ca nu vor creste anul avesta. Unul dintre cei mai mari investitori din City, Aviva Investors, care detine aproximativ 2% din piata a anuntat ca intentioneaza sa introduca un moratoriu asupra cresterilor de salarii, impreuna cu o politica foarte prudenta si restrictiva in privinta bonusurilor.

Toate acestea pe fondul deteriorarii situatiei economice si a cresterii incertitudinilor din piata. Insa, managerii nu se pot plange pentru sa salariilor lor cu crescut cu 94% din 2000 , iar veniturile, care includ si primele s-au majorat cu 259% in aceeasi perioada. Astfel, Aviva sustine ca o noua marire de salarii nu mai este justificata. O masura similara a fost luata si de Lloyds Banking Group, detinuta acum in proportie de 44% de guvernul britanic.

Din Les Echos aflam ca Fondul Monetar International estimeaza ca pierderile bancilor, cauzate de criza, depasesc 2.200 de miliarde de dolari. Este o revizuire semnificativa in sus a previziunilor comparativ cu octombrie cand estimarile erau de 1.400 de miliarde de dolari. Motivul pare sa fie insa mereu acelasi: expunerea la produsele financiare riscante,blamate acum pentru gradul lor ridicat de toxicitate.

Wall Street Journal scrie despre avizul dat de Camera Reprezentantilor planului de stimulare a economiei americane in valoare de 819 miliarde de dolari. Este cel mai scump pachet stimulativ din istoria Statelor Unite. O masura similara a Senatului, care se pare ca va fi supusa la vot saptamana viitoare, a fost evaluata la 900 de miliarde de dolari.

Dezavantajul acestor actiuni, spun specialistii, este cresterea datoriei guvernamentale la nivele nemaiatinse de dupa al II-lea Razboi Mondial. Pachetul inglobeaza filozofia presedinelui Obama ca o asemenea criza necesita masuri fara precedent. Chiar daca cea mai mare parte a banilor va fi cheltuita in 2009 si 2010, pe diverse programe – printre care: imprumuturi pentru studenti, dezvoltarea capacitatilor de obtinere a apei potabile si asistenta pentru familii – efectele si costurile se pare ca vor depasi actuala recesiune.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă