» Cu doua zile inainte de sfarsitul Festivalului de la Berlin, lungmetrajul "Eu, cand vreau sa fluier, fluier", in regia lui Florin serban, este considerat unul dintre filmele favorite in competitie, presa de specialitate cotandu-l mai bine decat "The Ghost Writer", al lui Roman Polanski. Presiunea e mare pentru ca pana la final mai sunt de vazut inca sase productii inscrise in cursa.
Cea de-a 60-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin nu a mai fost la fel de fastuoasa ca precedentele, cand pe covorul rosu defilau o suita de vedete, iar dincolo de cordonul de protectie o mare de paparazzi se chinuiau sa prinda instantanee inedite cu cei mai mari actori sau regizori ai lumii. Printre figurile proeminente de la Berlinale Palast se numara actrita Renée Zellweger, membra a juriului competitiei condus de regizorul Werner Herzog. Au mai fost Leonardo DiCaprio, care a promovat cel mai recent film in care joaca, "Shutter Island", realizat de Martin Scorsese, si Shah Shahrukh Khan, megastarul de la Bollywood, prezent pentru premiera peliculei "My Name Is Khan".
La aceasta editie, care se incheie duminica, au lipsit o serie de celebritati, scrie New York Times. Roman Polanski a ramas acasa, in Elvetia, in arest la domiciliu, unde si-a incheiat filmul trimis in competitie, "The Ghost Writer". In presa de la festival s-a zvonit ca ar fi trecut pentru scurt timp cineastul Lars von Trier, informatie nedovedita. Tot fantomatica a fost prezenta street artistului britanic Banksy, care ar fi venit la premiera filmului sau de debut – "Exit Through the Gift Shop", dar despre el se stie ca nu vrea sa-si faca cunoscuta identitatea.
Aseara (joi – n.r.), la proiectia filmului "Nine", publicul inca mai spera sa vada macar o parte din vedetele productiei, pe Penelope Cruze sau pe Daniel Day Lewis. In schimb, organizatorii editiei aniversare au incercat sa dea o nota festiva incluzand noi sectiuni alaturi de cele trei sectiuni principale – selectia oficiala, care a inclus filme in competitie si in afara sa, Panorama si Forum. S-au adaugat numeroase retrospective, una dedicata filmului german, o sectiune speciala pentru bucataria in cinema si alta pentru copii, din Forum a incoltit o extensie in care cinematografia se intersecteaza cu alte forme de arta etc.
Noi sperante pentru filmul romanesc
In ce ne priveste, si de data aceasta filmele romanesti au atras atentia criticilor de specialitate, filmul lui Florin serban, "Eu, cand vreau sa fluier, fluier", bucurandu-se de cronici ample in presa, fiind favorit la premiile festivalului, alaturi de creatia lui Polanski. Topul, facut public zilnic de Screen Daily, este realizat atat de criticii publicatiei, cat si de alti sase critici ce semneaza in alte reviste internationale de specialitate. Potrivit clasamentului, filmul lui serban este cotat cu 2,9 puncte, fiind devansat de apelicula ruseasca "How I ended this summer", de Alexei Popogrebsky, care are 3,1 puncte. In preferinte urmeaza creatia lui Roman Polanski, "The Ghost Writer", cotat cu 2,8 puncte, si "Honey", regizat de turcul Semith Kaplanoglu, cu 2,5 puncte.
La sectiunea Berlinale Shorts, scurtmetrajul "Colivia", al lui Adrian Sitaru, a obtinut premiul DAAD. De asemenea, a fost remarcat filmul lui Constantin Popescu, "Portretul luptatorului la tinerete", inscris in Forum, descris ca o initiativa admirabila, considerat insa prea lung si greoi, incarcat cu date istorice, dupa cum scrie Hollywood Reporter. Screen Daily remarca interpretarile actoricesti, dar sanctioneaza "influenta ideologiei", membrii rezistentei fiind "prezentati fara defecte". Ambele publicatii considera ca filmul trebuia sa aiba o lungime redusa la jumatate.
Miercuri seara a avut loc premiera filmului maghiaro-german "Bibliotheque Pascal", regizat de Szabolcs Hajdu, in care cei mai multi actori sunt romani. De altfel, la premiera au participat o parte dintre ei – Oana Pellea, Razvan Vasilescu si Ion Sapdaru, alaturi de regizor si de actrita din rolul principal – Orsolya Török-Illyés. Filmul a fost extrem de bine primit de public.