21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialFilmele romanesti,in clasamente la sfarsitul anului

Filmele romanesti,in clasamente la sfarsitul anului

Filmele romanesti din "noul val" incheie anul in forta, fiind plasate pe primele locuri in tot mai multe clasamente realizate la sfarsitul acestui an si prinzand loc pe lista nominalizarilor la importante distinctii ale industriei.

Dupa ce pelicula "4, 3, 2", a regizorului Cristian Mungiu, a fost inclusa de The Times in topul celor mai bune 100 de filme ale deceniului (pe locul 14, devansand multe alte pelicule de referinta din ultimii 10 ani, precum "Traffic", "Stapanul Inelelor – Intoarcerea Regelui" sau "Crash"), "Moartea domnului Lazarescu", pelicula din 2005 a lui Cristi Puiu, prinde podiumul si se claseaza pe locul trei intr-un clasament similar realizat de The Telegraph. Topul The Telegraph a fost realizat de criticul de film al publicatiei, Tim Robey, si reprezinta "alegerile personale" ale acestuia, un clasament care amesteca blockbusteruri cu documentare si filme de autor.
"Moartea domnului Lazarescu" ocupa locul trei, dupa "Mulholland Drive" si "Master and Commander", si devanseaza peliculele "There Will Be Blood" si "Inland Empire". si filmul lui Cristian Mungiu este inclus in top, fiind plasat de criticul englez pe locul 14. "Dogville", al lui Lars von Trier, a prins doar ultimul loc in acest  top.

Filmul lui Corneliu Porumboiu "Politist, adjectiv", propunerea Romaniei pentru Oscarurile din 2010, apare intr-un material care recomanda noua filme pentru vacanta al publicatiei New York Magazin. "Noua filme in cursa acestui sfarsit de an care spun: «Hei, Oscar, uita-te la mine»", titreaza prestigioasa revista. Actorul Dragos Bucur apare intr-un colaj foto alaturi de "greii" Hollywood-ului, Meryl Streep, Matt Damon, Steve Martin si Morgan Freeman.

"Concertul" si "Cea mai fericita fata din lume" ii cuceresc pe francezi
Alte doua filme romanesti se bucura de succes de critica si de public in Franta. Regizorul de origine romana Radu Mihaileanu a fost nominalizat, alaturi de coscenaristii filmului "Concertul" ,Alain-Michel Blanc, Matthew Robbins, Hector Cabello Reyes si Thierry Degrandi, la premiul pentru Cel mai bun scenariu la cea de-a 15-a editie a Premiilor Lumière, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur. Conform cineuropa.org, la categoria "Cel mati Jacques Audiard, Abdel Raouf Dafri, Thomas Bidegain si Nicolas Peufaillit pentru "Profetul", Philippe Lioret, Emmanuel Courcol si Olivier Adam pentru "Welcome", Mathias Gokalp si Nadine Lamari pentru "The Ordinary People" si Mia Hansen-Love pentru "The Father of My Children". Critica franceza apreciaza productia "Cea mai fericita fata din lume", a lui Radu Jude, care a avut miercuri premiera in cinematografele din Franta. Lungmetrajul de debut al lui Radu Jude este recomandat de Le Monde  "prietenilor" cinematografiei romanesti si ai "meandrelor absurdului, umorului cinic si macabrului ponosit", care au un nou reprezentant in persoana lui Radu Jude. "Radem, asadar, cu durere in timpul acestui film complex, prin simplitatea sa, care ilustreaza, fara a lasa impresia ca se leaga de acest lucru, trecerea societatilor foste comuniste in regatul fermecat al liberalismului si prezinta, intr-un cadru largit, lumea de astazi, definita ca un ametitor imperiu al falsitatii", scrie cotidianul Le Monde. In timp ce Liberation ii reproseaza filmului o structura repetitiva, L’humanité considera pelicula lui Jude "plina de sarm".

»  Moartea domnului Lazarescu" ocupa locul III in topul celor mai bune 100 de filme ale ultimului deceniu, realizat de cotidianul britanic The Telegraph, "Politist, adjectiv" este considerat de New York Magazine ca unul dintre cele noua filme cu sanse la Oscarurile din 2010, Radu Mihaileanu a fost nominalizat in Franta la Premiile Lumière (echivalentul Globurilor de Aur), iar Radu Jude im-presioneaza critica de film din Franta cu "Cea mai fericita fata din lume".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă