16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialINTEGRAL. Filiera africană prin care deputatul Radu Popa vrea să scape de...

INTEGRAL. Filiera africană prin care deputatul Radu Popa vrea să scape de Agenţia de Integritate

Saikou Jajjow și Mindjiale Voltaire. Primul e cetățean tunisian născut în Gambia, al doilea este cetățean camerunez. Gambianul nu are adresă de domiciliu nici în Gambia, nici în Tunisia, iar camerunezul are un domiciliu fictiv în Yaounde, Camerun. Dar ambii sunt salvarea parlamentarului într-un dosar de incompatibilitate al Agenției Naționale de Integritate.

Nu, nu este un scenariu fictiv și nu este nici o glumă. Asta arată faptele: după ce ANI a constatat că deputatul Radu Popa a administrat două firme în timp ce era parlamentar, ceea ce a generat o incompatibilitate, acesta din urmă a pasat firmele unor africani care par să nu existe. Africani specializați, de altfel, în preluarea unor firme cu probleme pentru ca proprietarii să scape de problemele cu legea.

Un Mercedes, un ceas și 5.000 de euro

Acum, Radu Popa, devenit deputat pe listele PP-DD, este liderul PMP Giurgiu, partidul lui Traian Băsescu. A devenit o celebritate națională după ce a fost fotografiat în timp ce o săruta pe creatoarea de modă Romanița Iovan, pe când "investiga" uciderea de către Adrian Iovan, atunci soțul modistei, a unui intrus în casa acesteia. La vremea aceea, Radu  Popa era doar director al Departamentului de Știri al OTV, post condus de Dan Diaconescu. În 2012, însă, în urma alegerilor parlamentare, Radu Mihai Popa a ajuns deputat pe listele PP-DD. Tot atunci și-a depus prima declarație de avere. Din aceasta se poate afla că locuia în București, dar fără să dețină vreo casă sau vreun teren. Singurele bunuri pe care le-a declarat au fost un Mercedes din 2002 și un ceas din oțel primit în 2006 și evaluat la 5.000 euro. A mai declarat o datorie de 7.000 euro și un venit de 10.000 lei obținut în urma unui contract de consultanță. În declarația de interese, Radu Popa a specificat doar că este prim-vicepreședinte PP-DD.

Averea crește cu două locuri de veci

Doi ani mai târziu, în 2014, deputatul menționa în declarație de avere că reușise să cumpere două locuri de veci în municipiul Giurgiu, un Mercedes C-200 și un ceas Baume Mercier evaluat la aproximativ 11.000 lei. În anul 2015, declarația de avere a suferit o singură modificare: deputatul Radu Popa a scris că-și vânduse ceasul de oțel cu 1.500 euro. Însă, în declarația de interese, Popa a pomenit-o pe mama sa, Carmencita Cornelia Popa, care încheiase două contracte de expertiză cu Ministerul Justiției, în 1996, de pe urma cărora primise 28.000 lei. Ultima declarație de avere, depusă în 2016, nu a suferit nici o modificare față de cea anterioară.

ANI: administra două firme nedeclarate

Dar, în mod surprinzător, Agenția Națională de Integritate a anunțat, în noiembrie 2014, printr-un comunicat sec, că deputatul Radu Mihai Popa a deținut în perioada 20 decembrie 2012-09 ianuarie 2014 atât calitatea de deputat, cât și funcția de administrator la două societăți. Despre aceste firme deputatul nu scrisese nimic în declarațiile de avere și/sau de interese.

Era vorba despre firmele CRP Research SRL și Media Factory Project SRL. În 2007, Radu Mihai Popa împreună cu mama sa, Carmencita Cornelia Popa, au înființat firma CRP Research SRL. Părțile sociale au fost împărțite în mod egal între cei doi asociați, iar pe funcția de administrator a fost numit Radu Mihai Popa.

După ce a fost prins de ANI, deputatul Radu Mihai Popa a încercat să își șteargă urmele. În martie 2014, deputatul Popa și mama sa au depus la Registrul Comerțului o hotărâre a adunării asociațiilor datată cu 1 martie 2012, prin care i-ar fi cooptat în firmă pe tunisianul Saikou Jajjow, născut în Gambia, și pe camerunezul Voltaire Mindjiale. Noii asociați ai familiei Popa au primit fiecare câte 25% din firmă. Tot în baza aceleiași hotărâri, Radu Mihai Popa ar fi renunțat la funcția de administrator în favoarea tunisianului Saikou Jajjow. În august 2014, familia Popa a mai depus la Registrul Comerțului o hotărâre din data de 10 martie 2012 prin care anunța că-și cedaseră restul părților sociale tunisianului Saikou Jajjow.

Schema cu repetiție a africanilor salvatori

Aceeași schemă a fost folosită și în cazul firmei Media Factory Project SRL, înființată în 2009 de Radu Mihai Popa și Marius Cornel Iorga. În februarie 2014, Popa și Iorga au notificat Registrul Comerțului că, pe 1 martie 2012, i-ar fi cooptat în firmă pe tunisianul Saikou Jajjow și camerunezul Voltaire Mindjiale. Fiecare ar fi primit 25% din firmă. De data aceasta, Popa a cedat funcția de administrator camerunezului Voltaire.

În iulie 2014, Popa și Iorga au depus la Registrul Comerțului o nouă hotărâre a asociațior prin care i-au cedat părțile sociale tunisianului Saikou Jajjow. Și de această dată, hotărârea a fost emisă în 5 martie 2012.

Conform documentelor publice de la Ministerul de Finanțe, fostele firme ale deputatului Radu Mihai Popa sunt încă în funcțiune, dar nu și-au depus bilanțurile contabile niciodată după 2010.

 

Radu Popa: "Nu-i cunosc pe africani, i-a găsit un avocat"

Cum i-a găsit Radu Popa exact pe cei doi africani pentru a-i prelua firmele? Și cum se explică această coincidență, că vânzarea firmelor a fost comunicată de Popa la Registrul Comerțului în 2014, când ANI îl cerceta pe deputat? Dar cine sunt, până la urmă, cei doi africani? Și de ce ar fi preluat chiar firmele lui Popa?

Iată răspunsurile lui Radu Popa. Actualul lider al PMP Giurgiu a promis să revină și cu alte clarificări, dar nu a mai răspuns la telefon.

În ce stadiu se află dosarul dvs. de incompatibilitate?

Radu Popa: Sunt la Înalta Curte, aștept termenul.

Ați avut două firme care au ajuns la un camerunez și un tunisian.

R.P.: Un avocat s-a ocupat, nu m-am ocupat eu. Un avocat s-a ocupat, atunci… demult.

De ce au fost depuse actele de modificare la Registrul Comerțului atât de târziu?

R.P.: Să vă spun drept, nici eu nu am înțeles, pentru că, în momentul în care am făcut actele la notar, ei trebuia să facă toată procedura. Nu au mai făcut. Nu știu să vă spun de ce.

Documentele au fost depuse în perioada în care erați investigat de ANI.

R.P.: Păi, da. Este exact în perioada cu ANI. Deci, ce s-a întâmplat? În martie 2012… să vă spun toată povestea… În martie 2012, eu am cesionat 100% printr-un avocat, pe care l-am rugat să se ocupe de chestiune asta pentru că eu eram cu PP-DD. Eram foarte prins, eram prim-vicepreședinte la partid, umblam mult prin țară și nu aveam timp să mă ocup. Știu că m-am dus la notar, am făcut actele și cei care trebuia să se ocupe nu s-au mai dus la Registrul Comerțului să facă înregistrarea. Când am primit de la ANI raportul că sunt incompatibil, am dat numărul avocatului. Și l-am rugat să se ocupe că uite ce s-a întâmplat. Atunci el a făcut rost de hârtiile astea și le-am depus la registru.

Cum ați ajuns la cei doi parteneri de afaceri?

R.P.: Nu eu, un avocat am rugat să se ocupe de problema asta. Nu i-am găsit eu.

I-a găsit el?

R.P.: Da!

Ne puteți spune numele avocatului?

R.P.: Dacă mă lăsați să caut prin telefon… că nu mai știu… numărul.

Dar nu ați cedat toate părțile sociale dintr-o dată.

R.P.: Am cedat 100% în martie 2012. Am cedat 100% în primăvara lui 2012, inclusiv administrarea, inclusiv actele firmei, celor doi, prin avocat.

 

Traseism PP-DD, PSD, partidul lui Vanghelie, PMP

Traseistul politic Radu Mihai Popa a fost lansat în politică în 2012, când a reușit să ajungă deputat pe listele PP-DD. După numai câteva luni, s-a înscris în PSD. Ulterior, a devenit consilierul premierului Victor Ponta, pe care l-a părăsit după alegerile prezidențiale. Dar, deputatul Radu Mihai Popa nu a stat pe tușă, politic vorbind, și a intrat în anturajul lui Marian Vanghelie. În aprilie 2016, Radu Mihai Popa a organizat o conferință de presă în sediul Palatului Parlamentului, eveniment cu prilejul căruia Marian Vanghelie a anunțat relansarea Partidului Social al Dreptății. Vanghelie, însă, a pierdut alegerile locale, iar deputatul Popa s-a reorientat și s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu. El a fost uns președinte al filialei PMP Giurgiu, de unde speră să prindă un nou mandat de parlamentar.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă