3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialFIFA vrea să recupereze zeci de milioane de dolari de la foștii...

FIFA vrea să recupereze zeci de milioane de dolari de la foștii conducători anchetați pentru corupție

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a sesizat, miercuri, justiţia americană cu privire la fapte de corupție realizate de foștii conducători ai instituției, anchetați în Statele Unite şi acuzaţi că au deturnat peste de 200 de milioane de dolari, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, FIFA acuză Africa de Sud că a plătit 10 milioane de dolari mită, în special controversatului vicepreşedinte al FIFA, Jack Warner, pentru obţinerea Cupei Mondiale din 2010. Totodată, reprezentanții instituției au transmis autorităților americane documente prin care vor să recupereze zeci de milioane de dolari de la cei 39 de foști conducători anchetați.

Într-un document de 21 de pagini, forul internaţional, care acţionează în calitate de „victimă” explică faptul că „pe parcursul mai multor ani, acuzaţii au abuzat de poziţia lor pentru a se îmbogăţi personal, cauzând pagube semnificative şi directe FIFA”.

Citește și: Gianni Infantino: „Voi munci fără odihnă să redau FIFA înapoi fotbalului“

Mai mult, instituția atrage atenția că „în timp ce ancheta continuă, pierderile pot fi estimate la zeci de milioane de dolari”. 

Acest nou episod al unei proceduri americane deschise în mai 2015 intervine după alegerea din 26 februarie a lui Gianni Infantino la preşedinţia FIFA, în timp ce predecesorul său Sepp Blatter, constrâns să demisioneze, se află la rândul său sub lupa justiţiei elveţiene. Conform actului de acuzare al justiţiei americane, cei 39 de foşti responsabili ai fotbalului mondial ar fi deturnat „peste 190 de milioane de dolari. Până în acest moment, „peste 100 de milioane de dolari au fost identificaţi, recuperaţi sau îngheţaţi în Statele Unite şi în străinătate”, arată actul de acuzare.

Scandalul de corupţie de la FIFA a început în urmă cu aproximativ un an. Până acum, 15 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi opt actuali şi foşti oficiali ai forului au fost puşi sub acuzare şi sunt cercetaţi, printre altele, pentru luare de mită, în ultimii 26 de ani.

Citește și: Cine este noul președinte al FIFA

Cele mai citite

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Sute de grefieri protestează în faţa Instanţei supreme

Câteva sute de grefieri de la instanţe şi parchete din toată ţara protestează luni în faţa sediului provizoriu în care funcţionează Înalta Curte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă