La Editura „Accent ” a aparut un volum consistent intitulat „Invatamantul jurnalistic clujean”, semnat de prof. univ. dr. Ilie Rad, seful Catedrei de Jurnalism de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”. Este o carte deosebit de atractiva, o istorie a drumului parcurs de jurnalism in primul deceniu de existenta.
Autorul lucrarii este o personalitate de acum cunoscuta prin numeroasele volume editate, dar si prin interviuri sau reportaje etc., publicate in mass-media.
Destinul a facut ca sub indrumarea si conducerea sa de acum, precum si a tuturor cadrelor didactice angajate sau asociate, sa fie pregatite serii intregi de tineri pentru profesia de jurnalisti, care se regasesc astazi in tot spectrul mass-mediei nu numai din Cluj-Napoca.
In ansamblul sau, cartea este, prin continutul sau, o „fereastra” larg deschisa spre interiorul unei scoli superioare de jurnalism, dar poate interesa si un public mult mai larg prin continutul sau cu frecvente aspecte inedite.
Amintim, de exemplu, faptul ca volumul aduce in prim-plan informatii istorice probabil de multi uitate. Una dintre ele este aceea potrivit careia in Cluj-Napoca a trait primul fotoreporter al lumii, Carol Popp de Szathmary, care a surprins imagini din Razboiul Crimeii de la 1853-1856; o alta se refera la faptul ca ideea unei scoli pentru jurnalisti a fost lansata in articolul „Scoala de ziaristi”, semnat de marele gazetar al epocii, G. Baris (de loc din Jucu, judetul Cluj – n.r.) in a sa „Gazeta de Transilvania” (iunie 1899).
Volumul este structurat in 21 de capitole, autorul trecand in revista toate activitatile petrecute aici, de la actul de intemeiere, la prezentarea personalului didactic, publica listele celor 9 serii de absolventi, curricula pe trei ani de studii, descrie cursurile, specializarile la masteratul ce au ca tema generala „Comunicarea stiintifica in epoca globalizarii” sau activitatea stiintifica a cadrelor didactice.