9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialFenechiu a reusit sa aduca PNL Iasi sub partidul lui Becali

Fenechiu a reusit sa aduca PNL Iasi sub partidul lui Becali

Platforma Solojan-Stoica a generat la Iasi un adevarat cutremur. Nu mai putin de 15 demisii s-au inregistrat in ultimele trei zile, iar alte 20 de organizatii comunale si-au manifestat adeziunea pentru platforma renegatilor din PNL. Problema cea mai mare a liberalilor ieseni este presedintele filialei, baronul local Relu Fenechiu, care conduce discretionar intreg judetul, si-a plasat in toate functiile importante din administratie rudele si angajatii firmelor sale, sufocand practic orice criteriu de promovabilitate a valorii.

Din cauza lui Fenechiu, procentele PNL Iasi erau de 7,8%, la jumatate fata de partidul lui Becali, intr-un sondaj efectuat inainte de arestarea prefectului Radu Vasile Prisacaru, pus in cel mai inalt fotoliu al judetului tot de Relu Fenechiu. “Noi nu vrem sa rupem partidul. Vrem sa revenim macar la momentul de la care am plecat. Nu mai acceptam conducerea grupurilor de interese. In PNL Iasi este dictatura. Nu se respecta statutul partidului. Noi, liberalii din Iasi, l-am schimbat o data din functie, dar nu s-a tinut cont de decizia noastra. La Pitesti, am fost intr-un autobuz 22 de oameni. Au vrut sa mearga mai multi. Chiar daca nu s-a putut, a fost cel mai mare grup de liberali care reprezenta o organizatie din teritoriu”, a declarat Marius Spanu, presedintele organizatiei PNL din Harlau. Masurile luate de Relu Fenechiu, executate cu fidelitate de finul sau, Valerian Salavastru, secretarul coordonator al PNL Iasi, vor duce la dezintegrarea organizatiei, sunt de parere analistii politici din Iasi.

Val de epurari politice in teritoriu

Cei doi au demarat in ultima vreme un val de epurari politice in teritoriu, in sensul ca au decis excluderea tuturor celor considerati incomozi. Structurile de conducere ale filialelor comunale sunt schimbate prin incalcarea statutului la ordinul lui Fenechiu si al lui Salavastru. Numai ca s-a ajuns in situatia absurda in care in anumite localitati exista structuri paralele de conducere la filiala liberalilor. Cei demisi nu vor sa renunte la functii, iar cei numiti se bucura ca au fost impinsi in fata. Un exemplu in acest sens este organizatia din comuna Vladeni. Potrivit informatiilor furnizate de mai multi membri ai PNL, Fenechiu si apropiatii sai vor sa schimbe structurile de conducere in 51 de localitati, fiind intocmita deja o lista in acest sens. Pe aceasta lista au fost inclusi si cei care au votat pentru schimbarea lui Relu Fenechiu la sedinta Comitetului Teritorial care a avut loc in urma cu doi ani. De mentionat ca, atunci, liberalii ieseni l-au sustinut pentru functia de prefect pe Eugen Ticau, actualul director al Agentiei SAPARD. Relu Fenechiu l-a sustinut pe Radu Prisacaru. S-a vazut ca alegerea lui Fenechiu a fost mai “buna”, deoarece la inceputul lunii septembrie Prisacaru a fost arestat pentru coruptie. La intalnirea de la Pitesti au participat, din partea PNL Iasi, sapte presedinti de organizatii comunale si orasenesti, doi primari si trei viceprimari. Liberalii din teritoriu doresc ca la conducerea PNL Iasi sa revina prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii “Al. I. Cuza” Iasi. Purtatorul de cuvant al PNL a recunoscut ca unii membri ai partidului din filiala ieseana a PNL au fost contactati de o serie de “emisari” ai grupului Stolojan-Stoica. “Dupa stirea mea, au fost cativa sefi de organizatii din judet, in general de la comune, care au fost contactati de cei din grupul Stolojan-Stoica, insa, cel putin pana acum, nu cunosc ca cineva dintre ei sa-si fi manifestat intentia de a adera la aceasta platforma”, a declarat senatorul Varujan Vosganian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă