Federatia Europeana a Jurnalistilor ii cere Presedintelui Romaniei sa refuze promulgarea legii "stirilor bune" si sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a se asigura ca standardele libertatii presei sunt respectate in tara lui, potrivit ununi comunicat de presa al FEJ, preluat de NewsIn.
Grupul regional al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), a protestat vineri impotriva proiectului de lege adoptat de catre Senatul Romaniei prin care posturile de radio si de televiziune sunt obligate sa transmita stiri pozitive si negative in pondere egala.
"Nu poate fi o propunere mai absurda decat o lege a stirilor bune si a stirilor rele. Aceasta este o clara implicare politica in munca editoriala a jurnalistilor. Nu putem intelege motivatia acestei legi si cerem Presedintelui Romaniei sa nu o promulge", a declarat presedintele FEJ, Arne König, citat in comunicatul de presa.
Senatul Romaniei a adoptat, in unanimitate de voturi, proiectul de lege initiat de catre senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise. Potrivit acestei legi, stirile trebuie transmise in mod egal, pozitive si respectiv, negative, pentru "a imbunatati climatul general si a oferi sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emotional".
Federatia Europeana a Jurnalistilor considera ca aceasta lege este absurda deoarece nu include criterii pentru clasificarea stirilor in categorii pozitive sau negative.
Uniunea sindicala MediaSind, membrul afiliat FEJ, precizeaza in comunicatul trimis catre Federatia Europeana a Jurnalistilor ca aceasta lege este "o incercare de a ingradi libertatea de exprimare", un "atac impotriva jurnalistilor" din moment ce incalca Constitutia Romaniei (art.30, paragraf 1), Conventia Europeana a Drepturilor Omului (art.10, paragraf 1) si Codul Deontologic al Jurnalistilor anexat la Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-Media.
In raspunsul trimis de Federatia Europeana a Jurnalistilor se arata, de asemenea, ca "aceasta masura este total antidemocratica si antiprofesionala".
Jurnalistii romani au fost supusi unor presiuni grave si continue in ultimele luni ce implica atacuri verbale ale clasei politice impotriva ziaristilor, politizarea structurilor de conducere ale televiziunii publice, reincriminarea insultei si calomniei, incercari de a abroga Legea Liberului Acces la Informatiile Publice si Legea Transparentei Institutionale si planuri de modificare a Codului Penal prin care jurnalistii care publica inregistrãri audio sau video fara aprobarea subiectilor, sa fie pedepsiti cu inchisoarea.