Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti considera discriminatorie propunerea ca alocatiile de stat pentru copii sa nu nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, aratand ca aceasta nu a fost gandita ca o masura de protectie sociala.
"Este o masura discriminatorie. In fata legii nu exista copii bogati si copii saraci. Alocatia nu a fost gandita ca o masura de protectie sociala pentru copiii care provin din familiile sarace. Nici macar comunistii nu au luat alocatia de la copiii bogati sa o dea celor saraci. Pentru cei provenind din familii cu venituri reduse pot fi cautate masuri de protectie", a declarat, vineri, agentiei Mediafax, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP) din Invatamantul Preuniveristar, Mihaela Guna.
Ea a subliniat ca alocatia de stat este, prin lege, un drept al tuturor copiilor.
"Ma uimeste foarte tare aceasta masura. Daca Guvernul vrea sa-i ajute pe copiii care provin din familiile sarace, atunci ar trebui sa recurga la masuri de protectie sociala, de exemplu sa le aloce burse. Criza nu va putea fi rezolvata desfiintand alocatia in cazul familiilor cu venituri mari. As vrea sa stiu cat va castiga statul luand acest drept legal al copiilor", a mai spus Guna.
Potrivit presedintelui FNAP, in Capitala foarte multe familii s-au plans ca nu au primit alocatiile de stat pentru copii.
Mihaela Guna este de parere ca pentru un astfel de proiect autoritatile ar fi fost obligate sa consulte si parintii.
"Cred ca ar fi fost normal sa fi fost si noi consultati. In cazul in care va fi aprobat un astfel de proiect, ne rezervam dreptul de a-l ataca in instanta", a mai spus Guna.
Senatorii au adoptat, in octombrie 2009, o initiativa legislativa potrivit careia cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi stabilit in functie de veniturile salariale ale familiilor, variind intre 25 si 5 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara.
Alocatia va reprezenta 25 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copiii care provin din familiii cu venituri salariale mai mici de 1.500 de lei, 20 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copiii din familiile cu venituri salariale intre 1.500 si 2.500 de lei, 15 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pentru copiii ale caror familii realizeaza venituri salariale intre 2.500 si 3.500 de lei.
In cazul copiilor care provin din familiii cu venituri salariale intre 3.500 si 6.000 de lei, alocatia de stat ar urma sa reprezinte 10 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara, pentru copiii ale caror familii realizeaza venituri salariale de peste 6.000 de lei alocatia urmand sa fie in cuantum de 5 la suta din valoarea salarului de baza minim brut pe tara.