Autoritatile din Timisoara au dat mana libera asociatiilor de proprietari la repararea fatadelor
Autoritatile locale din Timisoara si reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara (FALT) au semnat, ieri, un acord prin care asociatiile de proprietari pot face lucrari de renovare la fatadele blocurilor vechi, fara sa mai astepte autorizatia de construire de la Primarie. Aceasta "concesie" din partea edililor locali este urmarea unui accident mortal care a avut loc la Timisoara in urma cu cateva saptamani, cand o caramida ornamentala s-a desprins de la etajul al zecelea, de pe fatada unui bloc, si a lovit o tanara de 23 de ani. Presedintele FALT, Petru Olariu, a declarat ca a negociat cu Primaria Timisoara si Inspectoratul Judetean in Constructii Timis masurile pe care proprietarii le pot lua de urgenta pentru refacerea fatadelor imobilelor. "Trebuie luate aceste ma-suri, nu este nevoie de autorizatie. Acum, cu atat mai mult pot face aceste lucrari. Legea le permite. De asemenea, proprietarii mai au si avantajul reducerii impozitului anual pe care fiecare trebuie sa-l plateasca", a mentionat Petru Olariu. In viziunea sa, asociatiile de locatari trebuie sa verifice elementele ornamentale de pe fatade si trebuie sa le in-departeze pe cele care prezinta pericol de desprindere. Fatada trebuie refacuta in intregime, astfel incat cladirea sa aiba un aspect unitar. Asociatiile mai au obligatia sa contracteze pentru astfel de lucrari doar firme autorizate, iar in perioada lucrarilor trebuie sa ia toate masurile de siguranta pentru trecatori. Exceptie fac monumentele istorice si cladirile din zonele de protectie care au nevoie de autorizatii speciale.
Potrivit inspectorilor de la Directia Urbanism din cadrul Primariei Timisoara, in orasul de pe Bega sunt cel putin 2.000 de blocuri cons-truite inainte de anii 1980, cu patru sau zece etaje, care ar necesita refacerea fatadelor sau macar consolidarea caramizilor aparente care se pot desprinde.
Gheorghe Ilas
Redactor
600 de cladiri istorice
Mii de blocuri din Timisoara au aplicate pe fatade caramizi ornamentale, care pot accidenta grav trecatorii, mai ales ca lucrarile s-au facut acum mai bine de 30 de ani.
Un adevarat pericol public sunt si fatadele cladirilor istorice.
Timisoara are 600 de cladiri considerate monumente protejate, concentrate mai ales in zonele istorice, Cetate, Fabric si Iosefin.
Peste 90% din imobile trebuie renovate. Un studiu recent a relevat ca mai mult de doua treimi dintre fatade sunt intr-o stare proasta sau foarte proasta, iar o treime din acoperisuri sunt distruse.