Patronatul Farmacistilor din Romania (PFR) s-a aratat revoltat de faptul ca, in ultima perioada, Ministerul Sanatatii a promovat o serie de acte normative care lezeaza interesele acestei profesii, si, implicit, ale populatiei. „Este vorba despre trei ordine de ministru (dintre care unul a si fost retras) si de o ordonanta de urgenta aparute in Monitorul Oficial in ultimele doua luni. S-au incalcat atat Legea Transparentei nr. 52/2004, potrivit careia orice proiect de lege trebuie sa fie publicat pe site pentru a fi supus dezbaterii publice, cat si Legea nr. 305/2005, care reglementeaza exercitarea profesiei de farmacist si activitatea Colegiului Farmacistilor din Romania”, a declarat dr. farm. Aurora Toma, purtatorul de cuvant al Patronatului Farmacistilor din Romania.
Autorizatii permanente emise dubios
In Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 548, publicat in Monitorul Oficial din 31 mai 2005 pentru modificarea unui alt ordin, si anume nr. 626/2001, exista un articol exprimat in termeni extrem de confuzi si aparent fara logica. Astfel, au-torizatia de functionare a farmaciilor, a carei valabilitate nu a putut fi prelungita din motive obiective, se va preschimba in baza unui raport de inspectie favorabil. De asemenea, cererea pentru planificarea inspectiei se va depune la Ministerul Sanatatii in termen de 30 de zile. „Acest ordin a avut o valabilitate de numai 30 de zile, lucru ce ne-a ridicat multe semne de intrebare. A doua modificare esentiala este aceea ca aceasta autorizatie se obtine prin ignorarea unor reglementari existente (este vorba de Ordinul 626, care legife-reaza deja activitatea farmaceutica cu completarile si modificarile date de ordinul MS 1199/2004 – ce stabileste raportul intre numarul de farmacii si cel al locuitorilor). De fapt, s-a dorit autorizarea unor farmacii care nu mai aveau de mult activitate. Este o favorizare vadita a cuiva, deoarece, conform Legii 305/2005, Colegiul Farmacistilor din Romania da aviz pentru activitatea desfasurata intr-o farmacie, ceea ce s-a eludat pentru o luna”, a explicat dr. farm. Aurora Toma.
PFR este de parere ca, de fapt, Ministerul Sanatatii promoveaza interesele unor lanturi farmaceutice cu patroni nefarmacisti care au absorbit farmaciile farmacistilor, aflate in imposibilitate de plata din cauza datoriilor neonorate de casele de asigurari de sanatate.
Un alt ordin, emis de ministrul Mircea Cinteza, intr-un mod care nu-i face cinste, este Ordinul comun al MS si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate 663/216, publicat in MO in luna iunie 2005. Prin act normativ se face referire la o activitate care s-a desfasurat incepand cu luna martie 2005 pana in prezent, iar ordinul apare la sfarsitul lunii iunie. Dupa ce ministrul Mircea Cinteza a sfatuit verbal, prin mass-media, farmacistii sa nu mai elibereze medicamente daca si-au depasit valoarea de contract stabilita in luna martie pentru tot anul 2005, a fost introdus actul normativ care stipuleaza doua lucruri: suma peste valoarea de contract nu se deconteaza, iar cei aflati in aceasta situatie nu mai pot incheia acte aditionale cu CAS pentru eliberarea de medicamente pana la sfarsitul anului. „Dar iata ca in actul respectiv apare si o exceptie: restrictiile nu se aplica si celor care au depasit valoarea de contract cu pana la maximum 5%. De ce oare s-a stabilit acest procent? Nu este favorizat iarasi cineva?”, se intreba purtatorul de cuvant al CFR.
Retras de la publicare
Farmacistii sunt nemultumiti si de faptul ca prin acelasi act normativ nu este stimulata angajarea specialistilor, in sensul de a modifica in plus valoarea de contract. „Ministerul Sanatatii nu incurajeaza profesionalismul si calitatea actului farmaceutic. Este interesat doar de vadul comercial pentru farmaciile preferate”, a mai spus Aurora Toma.
Un alt ordin retras pe ultima suta de metri de la publicarea in MO, din cauza scandalului enorm pe care putea sa-l provoce, a fost Ordinul 763/14 iulie 2005, emis pe sest. „Acesta schimba maniera prin care se urmarea acoperirea echitabila cu servicii farmaceutice si accesul populatiei din zonele rurale la medicamente. Astfel, se infiinta o unitate la 2.000 de locui-tori (fata de 3.000 in Bucuresti), 2.500 de locuitori (fata de 3.500 in resedinte de judet) si 3.000 (fata de de 4.000 in restul tarii). Efectul aplicarii acestor prevederi conduce la stoparea deschiderii de puncte de lucru in mediul rural si in localitatile urbane mici, devenind de interes Capitala si orasele mari. In Romania exista in prezent circa 8.200 de farmacisti si peste 4.500 de farmacii autorizate, care au mari dificultati in ceea ce priveste asigurarea cu specialisti”, a afirmat Aurora Toma. Se incalcau si prevederile legii privind eliberarea autorizatiei de functionare prin faptul ca avizul nu se mai dadea de CFR, ci intr-un mod inedit, de catre Directia Farmaceutica din Ministerul Sanatatii.
In plus, farmacistii considera ca au fost inselati de reprezentantii Guvernului atunci cand au participat la incheierea memorandumului privind plata datoriilor din 2004 peste valoarea de contract. Desi aceste restante trebuiau achitate pana la 31 decembrie 2005, farmacistii s-au trezit cu Ordo-nanta nr. 42 din 21 iulie 2005, care prevede la articolul 5 ca „sumele pentru care se emit bilete la ordin vor fi scadente la plata in perioada 1 septembrie 2006-1 decembrie 2007 si in anul 2008, in limita unor plafoane maxime trimestriale”.
PFR atrage atentia autoritatilor sanitare sa nu mai trateze reprezentantii acestei profesii ca pe niste buticari si sa tina cont de interesele si drepturile populatiei.