27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialFarmaciile vor primi fonduri in functie de numarul de bolnavi

Farmaciile vor primi fonduri in functie de numarul de bolnavi

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca alocarea fondurilor catre farmacii va fi facuta, de-acum incolo, preponderent pe criteriul adresabilitatii. Se va tine seama in mare proportie de numarul de pacienti care apeleaza la serviciile fiecarei farmacii in parte. Pana in prezent, numarul pacientilor care se adresau farmaciei conta doar in proportie de 20% in stabilirea fondurilor, dar de-acum incolo ponderea acestui criteriu creste la 60%. CNAS sustine ca modificarea are ca scop repartizarea mai echilibrata in teritoriu a banilor pentru medicamentele compensate si gratuite, deoarece s-a constatat ca, pana acum, peste un sfert din farmaciile din tara ramaneau cu fonduri neutilizate, in timp ce farmaciile cu vad comercial bun epuizau repede sumele.

Ordin comun al MS si CNAS

Aceste reglementari se regasesc in Ordinul Comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS 408/160/2006 de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistentei medicale pe 2005. De asemenea, se modifica modalitatea de acordare a fondurilor catre spitalele cuprinse in programul DRG. Pana acum, doar 25% din bani erau acordati in functie de cazurile rezolvate, in timp ce bugetul istoric al fiecarui spital conta in proportie de 75%. In viitor, activitatea curenta a spitalelor va conta 50% in stabilirea finantarii. Au fost reevaluati si indicatorii pentru fiecare spital, in functie de activitatea derulata pe parcursul anului trecut. Actul normativ modifica si criteriile de finantare a laboratoarelor de analize medicale.
Noile criterii pun accent pe calitatea analizelor medicale si pe numarul de pacienti care se adreseaza fiecarui laborator in parte. Se introduc si criterii de repartizare a sumelor pentru servicii de radiologie si imagistica medicala, renuntandu-se la finantarea suplimentara a centrelor de referinta.

Scaderea adaosului comercial pentru boli cronice

CNAS mai precizeaza ca pentru mai multe boli cronice, stari post-transplant, hepatitele cronice B si C, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, bolile psihice, dementele, procedurile interventionale percutanate dupa implantarea de stent, boala Gaucher, bolile oncologice – pentru tratamentul adjuvant cu analgezice si accidentul vascular cerebral ischemic, inclusiv cel tranzitoriu, se introduce obligativitatea scaderii adaosurilor comerciale, prin negociere, la medicamentele folosite in tratamentul acestor afectiuni.
Adaosurile comerciale practicate acum de farmacii sunt cuprinse intre 14% si 33%. Textul integral al ordinului comun se poate vizualiza la adresele de internet ale CNAS: www.casan.ro sau www.cnas.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă