16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFamilia Oltchim: Afacerile şefului de sindicat

Familia Oltchim: Afacerile şefului de sindicat

Lideri de sindicat care au trădat cauza pe care o reprezentau şi au sărit în barca “inamicului” sunt mulţi. Cele mai cunoscute nume sunt Nicolae Bănicioiu, Miron Mitrea, Cătălin Croitoru. Din aceeaşi familie face parte şi liderul sindicatului de la Oltchim, Mihai Diculoiu.

CITEŞTE ŞI: – Cu cine s-a întâlnit DD la München şi Madrid
                    – Cum se pune problema banilor

Acest personaj şi membrii familiei lui au supt ani buni din sevele financiare ale combinatului adus la faliment. Astfel, Mihai Diculoiu, pe lângă funcţia de preşedinte al sindicatului liber din Oltchim, mai este şi fondator şi coacţionar în una dintre principalele companii căpuşă ale Oltchim, METCHIM SA. Nu doar liderul de sindicat deţine acţiuni la METCHIM SA, ci şi soţia sa, Valentina, dar şi ex-nora sa, Irina (care în 2012 şi-a reluat numele de fată – Celea Irina – după ce divorţat de Bogdan Diculoiu, fiul şefului de sindicat). 

Mihai Diculoiu este considerat unul dintre oamenii de încredere ai fostului director al Oltchim, Constantin Roibu. Nu e de mirare că nora lui Diculoiu, Irina Celea, a fost pusă de Roibu în funcţia de director marketing la Divizia de Materiale de Construcţii a Oltchim. O dată cu demisia forţată a  lui Roibu, a fost nevoită să plece şi fosta soţie a fiului sindicalistului şef de la Oltchim.

Despre Irina Celea, ştim din declaraţia de avere că în 2012 e şoferiţă de BMW, că în anii trecuţi a fost şoferiţă de Mercedes şi mai ştim că nora sindicalistului a fost prinsă de poliţie că a încălcat regulile de circulaţie pe şosele la volanul unei maşini de lux cu numărul simbolic VL-30-WIN. (n.r. în limba engleză „win” înseamnă „a învinge”).

În timp ce muncitorii se zbat în nesiguranţa zilei de mâine, familia sindicalistului a beneficiat şi în alte moduri de pe urma combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Astfel, fiul lui Mihai Diculescu, Bogdan Diculescu, este, conform declaraţiei de avere a fostei soţii, angajat la Oltchim. De asemenea, şi soţia sindicalistului este tot angajată la Oltchim (altfel nu ar fi avut dreptul de a fi cofondator al firmei căpuşă METCHIM SA).

Contractele cu combinatul

METCHIM SA este una dintre companiile desprinse din Oltchim care au derulat cele mai mari contracte cu combinatul chimic, numai în 2008 acestea ridicându-se la 49 mil. lei, reprezentând la acel moment peste 90% din afacerile companiei, conform zf.ro. METCHIM SA s-a înfiinţat în 2005 prin externalizarea activităţilor mecanice din cadrul Oltchim şi, prin diverse inginerii, combinatul a ajuns să deţină numai o participaţie minoritară, de 25%, restul acţiunilor fiind controlate de mai multe persoane fizice apropiate de fostul director Constantin Roibu.

Metchim a obţinut în 2010 şi 2011 profituri care s-au ridicat la 2,1 milioane lei şi respectiv 144.000 de lei, la afaceri care s-au învârtit în jurul nivelului de 30 milioane lei.

În plus, sindicalistul Mihai Diculoiu, în paralel cu activitatea de sindicalist, a fost şi administrator al SINDCOM IMPEX SRL, firmă  care  s-a ocupat cu vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun pe platforma Oltchim. De asemenea, Diculoiu a fost şi membru în consiliul de administraţie al PROTECTCHIM SA, altă firmă căpuşă a Oltchim, de unde sindicalistul a încasat venituri.L-am contactat pe Mihai Diculoiu, întrebându-l ce venituri are de pe urma activităţii ca lider de sindicat. Acesta ne-a precizat că nu încasează nici un ban de la combinat, ci doar din cotizaţiile muncitorilor, însă nu a vrut să precizeze dacă leafa lunară de sindicalist depăşeşte 10.000 RON. Răspunsul său a fost: „Asta nu vă spun. Organele de anchetă abilitate au acces la aceste date”.  

Fostă tehniciană de laborator la Oltchim, Valentina Diculoiu, soţia liderului de sindicat, a demolat o casă şi a ridicat în locul ei o vilă în Stolniceni, în apropiere de combinat. De asemenea cuplul de sindicalişti mai deţine un apartament în Râmnicu Vâlcea.

Mai precizăm că de-a lungul timpului, Mihai Diculoiu a deţinut şi funcţia de preşedinte al clubului de fotbal al Oltchim, aflat sub tutela sindicatului, iar fiul său, Bogdan Diculoiu, e citat în articolele de presă cu titulatura „director sportiv” al echipei de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea şi conduce o maşină germană de lux. Tot mai mulţi angajaţi ai Oltchim îl contestă pe sindicalist, avându-i în frunte pe Corneliu Cernev, un lider răsărit din rândul muncitorilor în ultimele săptămâni. 

Ieri, Mihai Diculoiu nu a fost prezent la Ministerul Economiei pentru discuţii cu reprezentanţii statului, fiind preferat liderul sindical informal Corneliu Cernev.    

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă