6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialFalşii invalizi şi evazioniştii fiscali, în colimatorul guvernului italian

Falşii invalizi şi evazioniştii fiscali, în colimatorul guvernului italian

Ani de zile guvernele de centru-dreapta şi centru-stânga din Italia au proclamat lupta împotriva ilegalităţilor, dar cheltuielile au crescut. Măsurile împotriva falşilor invalizi şi marilor evazionişti fiscali s-au intensificat în prezent, scrie Corriere della Sera, citat de Agerpres.

În ultimul raport al Institulului Naţional pentru Asigurări Sociale (INPS), din 2009, se arată că din 200.000 de persoane cu handicap verificate, cei ”nereglementari” s-au dovedit a fi peste 15%.

Ministrul italian de finanţe, Giulio Tremonti, a relevat că în ultimii nouă ani, în cursul cărora centrul-dreapta a guvernat timp de şapte ani, cheltuielile pentru pensiile de invaliditate au crescut de la 6 miliarde de euro, la 16 miliarde. Vina ar reveni reformei articolului cinci din Constituţie care ”a acordat regiunilor putere de a cheltui, dar nu şi de a colecta”. Pensiile de invaliditate sunt în multe cazuri o formă de asistenţă clientelară pe care niciun guvern nu a dorit cu adevărat să o extirpeze. Dovada este că a fost suficient să se concentreze procedurile INPS, aşa cum s-a procedat recent, pentru a vedea prăbuşindu-se cererile cu 58% în primele două luni ale anului.

Pensiile de invaliditate au crescut în ritm de 20.000-30.000 pe an, trecând de la 672.248 la 832.566, în perioada 2002-2009. În timp ce pensiile au crescut în opt ani cu 23,8%, numărul indemnizaţiilor însoţitorilor, care ar reprezenta 12 miliarde din cele 16 miliarde cât reprezintă cheltuielile, au crescut cu 65%.

În Sicilia, o regiune guvernată tot de centru-dreapta, există un invalid la 51 de locuitori, peste dublul din Lombardia, o altă regiune de centru-dreapta, unde pensiile de invaliditate sunt una la 104 locuitori. În Campania, regiune administrată timp de zece ani de centrul-stânga, sunt şi mai numeroase: una la 46 de locuitori. La fel ca în Calabria, unde centrul-dreapta şi centrul-stânga şi-au împărţit administrarea în ultimul deceniu.

O parte din această diferenţă se explică prin decalajele de nivel de trai în diferite zone geografice. Se înţelege astfel de ce la Napoli există o pensie de invaliditate la 41 de cetăţeni, comparativ cu una la 115 în Lodi sau una la 117 în Varese. Dar numai parţial, deoarece indemnizaţiile însoţitorilor, care nu sunt legate de venit, sunt mult mai numeroase în sud. În Campania este acordată una la 28 de locuitori, comparativ cu una la 40 de locuitori în Lombardia.

Mai dificilă va fi lupta împotriva evaziunii fiscale, o plagă istorică pusă la index recent de Agenţia pentru încasări şi Garda de Finanţe. Veniturile sustrase fiscului sunt estimate la 300 de miliarde de euro pe an, pentru peste 100 de miliarde de euro impozite eludate.

Cele mai citite

Bojdeuca lui Ion Creangă – replica Academiei Române la spusele lui Alexe, președintele CJ Iași

Scandalul modernizării Bojdeucii lui Ion Creangă este departe să se fi încheiat. Academia Română i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui CJ Iași, Costel Alexe. Membrii...

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...

Frigul lasă urme vizibile asupra părului, pielii și chiar a… dinților

În perioadele de trecere de la toamnă la iarnă, cu scăderea bruscă a temperaturii, părul, pielea, dar și dinții au de suferit. Părul Frigul...
Ultima oră
Pe aceeași temă