37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialFals "acoperit" prin spaga de 4.000 de euro, la Timisoara

Fals „acoperit” prin spaga de 4.000 de euro, la Timisoara

Magistratii Curtii de Apel Timisoara au dispus rejudecarea de la zero a procesului penal in care un vames aradean si un expert evaluator sunt acuzati de fapte de coruptie. Cazul a fost instrumentat de procurorii DNA si ii are in prim-plan pe Adrian Igas, inspector cu atributii de coordonator al compartimentului Control fizic al marfurilor de la Biroului Vamal Arad, si Ioan Rus, expert tehnic in cadrul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania.
Potrivit anchetatorilor, cei doi functionari sunt invinuiti de fraudarea bugetului public prin diminuarea cu buna stiinta a valorii din factura a mai multor utilaje agricole provenite din import. Mai exact, in perioada 1 ianuarie 2003 Ð 16 august 2004, in schimbul unor sume in valuta (aproape 4.000 de euro), Rus si Igas au intocmit in fals mai multe documente legate de un import de utilaje agricole, in scopul diminuarii taxelor vamale aferente importului.
Ancheta in acest dosar a fost demarata abia dupa ce un „client” de-al vamesului s-a decis sa rupa tacerea. Barbatul a denuntat faptul ca Igas i-a pretins suma de 500 de euro pentru a diminua taxele vamale aferente introducerii in tara a doua combine agricole achizitionate din Germania. Investigatiile releva ca, pentru a diminua valoarea importului, vamesul a falsificat cele doua facturi externe care insoteau utilajele agricole, pe care le-a pus apoi la dispozitia expertului tehnic.
La randul sau, Rus a atestat in mod nereal gradul de uzura al celor doua utilaje si a confirmat ilegal valoarea diminuata a acestora. In plus, Igas a dispus angajatilor din subordinea sa eliberarea chitantei vamale pentru bunurile respective, prezentand intregul set de documente falsificate.
Acest episod a fost, insa, doar startul pentru o ancheta plina de surprize. Cu ocazia extinderii cercetarilor, procurorii Anticoruptie au descoperit ca acest mod de lucru era unul curent, iar in perioada 2002-2004, prin metoda descrisa, in schimbul unor sume destul de consistente in valuta, cei doi au „ajutat” inca sapte persoane sa introduca in tara utilaje agricole cu preturi diminuate prin fals, pentru care importatorii au platit taxe vamale mult mai mici decat ar fi trebuit in mod normal. Anchetatorii au stabilit ca mita incasata s-ar ridica la 3.750 de euro, iar bugetul de stat a fost astfel pagubit cu peste o jumatate de miliard de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă