In timp ce autoritatile italiene se tem de un nou val de violente dupa masacrul de la Duisburg, unde sase italieni au fost executati de ‘Ndrangheta, mafia calabreza, autoritatile germane descopera cu stupefactie amploarea activitatii in Germania a acestei organizatii criminale, in special in spalarea banilor.
Exista semnale evidente ca in Germania mafia se afla intr-o faza ofensiva, declara presedintele federatiei functionarilor politiei germane, Konrad Freiberg, subliniind ca organizatia este prezenta "in numeroase sectoare economice". Specialistii in crima organizata sustin ca "Ndrangheta, sangeroasa mafie calabreza, a capatat puteri largi in Germania, dar din pacate a trebuit sa se petreaca spectaculosul si impresionantul masacru in plin centrul Duisburgului pentru a intelege masura puterii mafiei.
Se stie ca sase italieni, se pare membri ai redutabilei organizatii calabreze, au fost descoperiti ciuruiti de gloante in doua vehicule stationate in fata restaurantului italienesc "Da Bruno", o pizzerie aflata langa Gara centrala din Duisburg, oras minier din Ruhr.
In Germania, stupoarea a lasat locul nelinistii. Care sunt exact activitatile mafiei si ce pericole reprezinta ea aici se intreaba ziarele si marele public. Potrivit unui "pocait", Giorgio Basile, fost sef al mafiei calabreze care a fost activ in Germania, "regiunea Ruhr este o fortareata a ‘Ndranghetei, dar politia nu a vrut niciodata sa ia in serios acest fapt". "Germania este un soi de ascunzatoare favorita a mafiotilor. Aici toti au prieteni, sunt apropiati". In regiune traieste o importanta comunitate de origine italiana, de la sosirea numerosilor italieni la inceputul secolului trecut veniti sa munceasca in mine. In cartea "Frati de sange", adjunctul procurorului din Reggio Calabria, Nicola Gratteri, afirma ca, potrivit unui raport confidential al serviciilor secrete germane, ’Ndrangheta a investit zeci de milioane de euro in hoteluri si restaurante si chiar a achizitionat actiuni la Bursa din Frankfurt. Asadar, organizatia nu se limiteaza la activitatile din traficul de droguri si de arme, extinzandu-si competentele in imobiliare, in special in unele zone din fosta RDG, cunoscute a fi mai laxiste si mai putin suspicioase in privinta originii fondurilor. ‘Ndrangheta s-a dezvoltat pe litoral, investind intre 80 si 90 de milioane de euro in Turingia si Saxonia, regiuni care se afla printre cele mai dinamice din fosta Germanie de Est.
Dincolo de o vendeta familiala clasica, unii experti arata ca este necesar sa se "inteleaga ce interese si ce afaceri sunt in Germania" pentru a explica "acest masacru fara precedent in istoria ‘Ndranghetei". Episodul sangeros de la Duisburg este raspunsul mortii din ziua de Craciun 2006 a sotiei unuia din sefii presupusi ai unuia din cele doua clanuri din San Luca, vendeta declansata in 1991 in timpul unei confruntari intre familii la sarbatoarea de Sf. Valentin, iscata de aruncarea unei petarde sau a unui ou, ceea ce a antrenat o serie de represalii. De atunci, lantul razbunarilor este cunoscut ca "vendeta din San Luca".