2.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFacebook, subiect de film

Facebook, subiect de film

La toamnă se va lansa unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, „The Social Network”, povestea studenţilor care au inventat una dintre cele mai cunoscute reţele.

Pe site-urile presei străine se difuzează un trailer al filmului „The Social Network”, una dintre cele mai cunoscute reţele de socializare, lansată în urmă cu şase ani. Facebook va înregistra în această săptămână 500 milioane de utilizatori.

Cine ar fi pariat pe Facebook?

Într-o noapte a anului 2003, un student la Harvard considerat un programator de geniu, Mark Zuckerberg, se aşază la computerul său şi începe să lucreze la o nouă idee. Ceea ce va începe în camera lui va deveni în scurt timp o reţea globală şi o revoluţie în comunicare. Astăzi, Mark Zuckerberg este cel mai tânăr miliardar din istorie, deşi succesul a adus în viaţa lui personală complicaţii. Cam aşa prezintă Columbia Pictures viitorul film de senzaţie pe care-l va lansa în octombrie, „The Social Network”.

E corect, cine ar fi crezut că Facebook va avea asemenea implicaţii sociale într-un timp atât de scurt? Reputatul regizor David Fincher a făcut un film care merge pe firul istoriei reţelei. În trailer, cineastul nu lasă nimic clar să se desluşească din istoria ideii şi evoluţia autorilor, din dramatismul „facerii” celui mai cunoscut site, remarcă Los Angeles Times. Filmul se bazează pe cartea lui Ben Mezrich, publicată în 2009, „Accidental Billionaires” („Miliardari din întâmplare”), vândută în peste două milioane de exemplare şi tradusă în peste 15 limbi. La vremea aceea autorul a fost criticat pentru utilizarea tehnicilor de ficţiune în romane promovate drept poveşti adevărate. Şi Mezrich a fost student la Harvard, unde a terminat cu Magna-Cum-Laude, însă ceva mai devreme faţă de eroii povestirii sale.

În roman se vorbeşte şi despre procesul fondatorului, Mark Zuckerberg, pe care l-a avut cu foştii săi colegi, fraţii Cameron şi Tyler Winklevoss, aceştia afirmând că ei au fost primii cu ideea site-ului. În realitate, se ştie că gemenii au făcut o înţelegere şi au primit 65 milioane dolari de la Facebook. Autorul cărţii nu pretinde că spune adevărul, mai ales că e de notorietate faptul că nu a vorbit niciodată cu inventatorul Facebook. În consecinţă, Mark Zuckerberg a refuzat să participe la acest proiect. Cu toate aceste date, producătorii de la Holly-wood au cumpărat drepturile de ecranizare şi s-au apucat de film. David Fincher, regizorul filmelor „Zodiac”, „The Curious Case of Benjamin Button” şi „Fight Club” a acceptat provocarea.

După toate zvonurile venite dinspre studiourile Columbia Pictures, inclusiv că unul dintre personaje va fi interpretat de Justin Timberlake (Sean Parker), şi atenţia de care se bucură reţeaua de socializare, deja se preconizează că succesul filmului este garantat. Trailerul serveşte perfect acestui scop, iar utilizatorii Facebook deja şi-l recomandă.

Justin Timberlake, în rolul investitorului

Apar personajele ce par uşor derutante la prima vedere, pentru că nu sunt foarte cunoscute. Actorul Andrew Garfield („Boy A” şi „The Imaginarium of Doctor Parnassus”) îl va interpreta pe Eduardo Saverin, unul dintre partenerii de început ai lui Zuckerberg, în postura unui student obişnuit şi inteligent de la Harvard. Convingător pare şi actorul Jesse Eisenberg, care seamănă izbitor cu adevăratul Mark Zuckerberg, spun jurnaliştii.

După trailer, singurul care pare nepotrivit este Justin Timberlake. Acesta seamănă doar cu sine însuşi şi nu inspiră nimic mai mult decât atât. Rolul lui este cel al preşedintelui Facebook, considerat mentorul inventatorilor Zuckerberg şi Saverin. Postura de om de afaceri veşnic flămând după bani parcă nu prea i se potriveşte cântăreţului-actor.

Chiar dacă abordarea pare luată prea în serios,  în cele din urmă are efect. Din frânturile de dialoguri este evident că filmul are ceva de spus în legătură cu societatea medie, despre natura alunecoasă a identităţii online şi despre pericolele ambiţiilor tinerilor. Zuckerberg spune, la un moment dat: „Am nevoie de ceva substanţial cu scopul de a atrage atenţia cluburilor (din Harvard)… pentru că sunt exclusiviste şi distractive, iar acestea duc la o viaţă mai bună”.

Naşterea unei reţele

Reţeaua s-a înfiinţat în februarie 2004, iar numele iniţial a fost „The Facebook”. Scopul său era socializarea unui grup restrâns al studenţilor din Harvard, îna-intea deschiderii sale către alte universităţi. La început, verificarea se făcea prin adresa de e-mail a studentului, dar din septembrie 2006 reţeaua s-a deschis tuturor. Investiţia iniţială a fost de 500.000 dolari. Mai târziu a fost extinsă la firme ca Apple şi Microsoft. Reţeaua devine rapid foarte populară, dar şi controversată, fiind interzisă în câteva ţări din Orientul Mijlociu.

De asemenea, Facebook a jucat un rol important în câteva mişcări sociale ale unor protestatari din Moldova şi Iran. I se contestă anumite reguli legate de confidenţialitate, care ar fi insuficiente şi ar pune utilizatorii în pericol, mai ales pe copii şi pe adolescenţi, consideraţi vulnerabili. În 2004, Mark Zuckerberg avea 20 ani. Astăzi, la 26 de ani, co-fondatorul, CEO şi preşedintele Facebook are o avere estimată la 4 miliarde dolari. Filmul îl va readuce în atenţia publicului.

Facebook, aproape 500 milioane de utilizatori

În cursul acestei săptămâni, Face-book se pregăteşte să anunţe că a depăşit pragul de jumătate de miliard de utilizatori, cel mai mare atins vreodată de o reţea socială, scrie PC Magazine. Numărul utiliza-torilor români a ajuns la cifra de 1,55 milioa-ne. Reţeaua va da drumul unei ample campanii de marketing prin care utilizatorii vor putea descrie în ce mod Facebook le-a schimbat viaţa, anunţă All Things Digital.Im-presionanta cifră va fi folosită de Facebook într-o campanie de marketing, Facebook Stories, prin care utilizatorii vor putea povesti în 420 de caractere în ce mod le-a schimbat viaţa reţeaua. În iunie, românii aveau în total 1,55 milioane de conturi, cu jumătate mai mult  decât în urmă cu trei luni. Pe locul întâi se situează SUA, cu 125 milioane de conturi, iar pe doi – Marea Britanie, cu 26 milioane. Pe continent, doar Turcia a depăşit cifra de 20 de milioane.

Cele mai citite

Mircea Lucescu: „E o grupă care se joacă”. Reacția echilibrată a selecționerului României după tragerea la sorți

Echipa națională a României și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026. Tricolorii, conduși de Mircea Lucescu, au fost repartizați într-o grupă care, deși evită...

Un nou studiu sugerează o posibilă legătură între consumul de alimente ultraprocesate și creșterea ratei de cancer de colon

Un nou studiu sugerează o posibilă legătură între consumul de alimente ultraprocesate și creșterea ratei de cancer de colon, în special la adulții tineri....

Tabloul economic la finalul anului 2024: Provocări sindicale și economice pentru România

La finalul anului 2024, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” prezintă un raport detaliat privind situația economică și perspectivele din punctul de vedere al drepturilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă