14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial„Fabrica de campioni", la un pas de desfiinţare

„Fabrica de campioni”, la un pas de desfiinţare

Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” este aproape de a-şi închide porţile din cauza datoriilor la utilităţi.

Patru dintre cei şase constănţeni care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Londra sunt produşi 100% de Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”. Şansele ca, în viitor, să auzim de alţi sportivi de calibru internaţional formaţi la LPS, scad pe zi ce trece. Pentru că exisă şanse mari ca instituţia de învăţământ să-şi închidă porţile din cauza datoriilor.

Chiar zilele trecute, în plină desfăşurare a examenului de bacalaureat, pe adresa LPS a venit o citaţie de la Enel: un preaviz în care se anunţă că furnizarea energiei electrice va fi sistată pe data de 15 iunie, dacă nu se plăteşte ultima factură, în valoare de 2.700 de lei. „Suma nu este mare dar, din păcate, nu avem cum să o plătim. Căutăm soluţii şi sperăm că o să rezolvăm această situaţie. Problema mare este că aceste datorii se adună, iar fondurile de la buget sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, tocmai din cauza acestei finanţări per-capita. Această lege a fost făcută contabiliceşte, de cineva, într-un birou, fără a consulta măcar un istoric de cheltuieli şi de ce şi cât are nevoie o instituţie de genul LPS pentru a funcţiona. Soluţia este renunţarea la această lege şi trecerea finanţării la Primărie, aşa cum s-a procedat anul trecut”, a declarat directorul LPS, Andrei Szemerjai.

Motivul problemelor

Finanţarea LPS se face trimestrial, suma venită de la buget pentru utilităţi fiind de 50.000 de lei. Pentru o şcoală cu regim normal, nu este o sumă mică, dar la LPS situaţia este cu totul alta. Instituţia condusă de Szemerjai deţine şi cămin, cantină, săli pentru mai multe discipline sportive, bază nautică, iar toate acestea funcţionează non-stop. LPS are, în acest moment, 900 de elevi, dintre care 130 sunt cazaţi la cămin. În aceste condiţii, facturile la utilităţi sunt foarte mari. Spre exemplu, căldura pe luna februarie a costat 75.000 de lei, mult mai mult decât suma alocată de la buget pe un întreg trimestru. „La noi se învaţă într-un cu totul alt ciclu decât în alte şcoli. Elevii noştri care învaţă dimineaţa, seara sunt în sala de antrenament, iar cei ce învaţă după-miază, se pregătesc dimineaţa. Sâmbătă şi duminică sălile sunt deschise pentru competiţii, astfel că mereu este activitate la noi. Să nu mai spun de faptul că, atunci când copiii sunt în vacanţă, profităm din plin pentru a ne pregăti sportivii”, a explicat directorul LPS Szemerjai care a mai spus că nu poate gestiona acest tip de finanţare, chiar dacă a reuşit să reducă drastic cheltuielile şi nu este departe de a pune lacăt pe liceu.

„Nu e vina mea!”

Directorul LPS este de părere că este arîătat cu degetul pentru management defectuos. Un calcul simplu al cheltuielilor şi veniturilor face însă ca Szemerjai să fie absolvit de orice vină. „Cu toate că preţurile au crescut, noi avem cheltuieli cu 30% mai mici decât anul trecut. Dacă veniţi la mine în birou o să vedeţi că nu mă scald în lux, ci locul meu de muncă este unul rudimentar. Am ales să distribui fondurile acolo unde sunt mai necesare, la copii”, a spus Szemerjai.

Acesta a declarat că prin această lege sportul este tras mult înapoi. „Ţările occidentale investesc foarte mult în sport pentru că sportul conferă o imagine în lume mai mult ca oricare alt domeniu. Noi încercăm să producem campioni, dar în aceste condiţii nu se poate. Pot spune chiar că astfel ne batem joc de viitorul acestor copii talentaţi. Avem la LPS copii din tot judeţul, din comune de care cred că nimeni nu a auzit. Noi vrem să le oferim un viitor acestora, dar nu suntem ajutaţi”, a încheiat Szemerjai.

În condiţiile date, vitorul LPS este cât se poate de incert. Nu se întâmplă la Constanţa, ci peste tot în ţară unde există astfel de instituţii de învăţământ. Szemerjai spune că, dacă în acest an nu se va schimba legea de finanţare, sunt toate şansele ca aceste licee să-şi închidă porţile.  

ISJ caută soluţii

Noul inspector şcolar general, Răducu Popescu, a semnalat şi el problemele cu care se confruntă această unitate şcolară şi a făcut, deja, demersuri atât către Ministerul Educaţiei, dar şi la Primărie, pentru a nu se ajunge într-o situaţie fără ieşire. „Din nefericire, desfăşurarea examenului de bacalaureat este îngreunată de aceste facturi la utilităţi, iar Liceul Sportiv nu este singura unitate cu astfel de probleme”, a precizat inspectorul general.

Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...
Ultima oră
Pe aceeași temă