34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialExxon Mobil primește despăgubiri 10 ori mai mici de la Venezuela

Exxon Mobil primește despăgubiri 10 ori mai mici de la Venezuela

Compania amricană Exxon Mobil va orimi din partea Venezuelei 1,6 miliarde de dolari pentru exproprierea unor active ale companiei americane în 2007. Suma este de 10 ori mai mică față de cea cerută de Exxon.

Potrivit Mediafax, deşi decizia Curţii de Arbitraj Internaţional a Băncii Mondiale a fost în favoarea companiei americane, Venezuela trebuie să plătească este o sumă cu mult sub cea cerută de Exxon, şi anume 16,6 miliarde de dolari.

Decizia curţii de arbitraj vine într-un moment foarte greu pentru economia ţării latino-americane, care se confruntă cu dificultăţi la plata datoriilor străine.

"Pe de o parte, Venezuela a ieşit cu bine din acest caz. Totuşi, decizia va avea un impact negativ, pentru că ţara are mari probleme cu fluxul de capital", a declarat Asdrubal Oliveros, şeful companiei de consultanţă Ecoanalitica.

De altfel, guvernul de la Caracas a salutat decizia Curţii, considerându-o "rezonabilă".

Exxon este una dintre cele 20 de companii care au înaintat plângeri către Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale împotriva Venezuelei, cu scopul obţinerii unor compensaţii pentru activele expropriate în timpul naţionalizărilor din anul 2007, mai scrie Mediafax.

Exxon va primi compensaţii pentru întreruperea operaţiunilor în cadrul a două proiecte, Cerro Negro şi La Ceiba. Compania americană estimează că a cheltuit 3,1 miliarde de dolari pentru construcţia şi operarea facilităţilor între 1997 şi 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă