Securitatea energetica este o tema de mare importanta pentru NATO si UE, fiind si unul din motivele extinderii si parteneriatelor pentru pace ale Aliantei cu state din regiunea caspica, a declarat Paul Gallis, expert al Congresului american, informeaza NewsIn. Securitatea energetica este una dintre temele agendei summitului NATO de la Bucuresti.
"Securitatea energetica este o tema de mare importanta pentru NATO, nu doar pentru statele candidate, dar si pentru actualii membri ai Aliantei. Nu se poate sa fim in pozitia in care rusii sau oricine altcineva sa fie capabili sa intrerupa furnizarea de energie, provocand o criza ce poate afecta securitatea Aliantei", a spus Gallis, in cadrul unei videoconferinte organizate de ambasada SUA la Bucuresti.
"Cu siguranta unul dintre motivele pentru care NATO este interesata de Parteneriatul pentru Pace si de alte programe de parteneriat este energia. Cred ca este un lucru evident care trebuie spus", a explicat expertul american.
Intrebat care va fi concret rolul NATO in asigurarea securitatii energetice a statelor membre, Gallis a raspuns ca "securitatea energetica este in primul rand o chestiune de piata, control al retelelor de distributie si al surselor de energie. UE si Comisia Europeana vor trebui sa ia cateva decizii importante anul acesta, iar apoi rolul NATO va fi mai clar. In acest moment, nu este o problema militara, dar am mentionat deja rolul intaririi relatiilor cu statele din Asia Centrala, pentru a asigura mai multa securitate statelor de tranzit si de origine pentru petrol si gaze naturale", a explicat Gallis.
Expertul Congresului american a aratat ca pana acum UE nu a avut prea mult succes in a convinge Rusia sa semneze Carta Energetica ce ar impiedica-o sa detina o pozitie monopolista pe piata energetica si sa controleze retelele de distributie din Europa.
In ce priveste proiectul conductei de gaz Nabucco, ce ar oferi Europei o alternativa la reteaua de distributie ruseasca, Gallis a explicat ca, in urma discutiilor avute cu mai multi experti europeni si americani in domeniul energetic, poate spune ca "exista destul gaz in regiunea caspica pentru a umple atat conductele pe care vor sa le construiasca rusii, cat si Nabucco".
Gallis considera ca si extinderea NATO inspre Georgia si Ucraina are ca obstacol securitatea energetica. "Cand vorbim de MAP (Planul de Actiune in vederea aderarii la NATO, n.r.) pentru Georgia si Ucraina, poate ca ar trebui ca mai intai sa rezolvam problema de securitate energetica pentru aceste tari", a spus Gallis.
El a precizat ca Georgia si Ucraina nu pot primi statutul de tari candidate la NATO decat daca exista un consens in Alianta in aceasta privinta. "Deja cateva tari precum Franta si Germania au dat semnale publice ca nu sunt de parere ca Ucraina si Georgia sunt pregatite pentru MAP", a aratat expertul Congresului american.
Sprijinul SUA pentru acordarea MAP celor doua tari nu este doar apanajul administratiei Bush, ci si al Congresului american, dominat de opozitia democrata. "Senatul SUA a votat in unanimitate o rezolutie in favoarea acordarii MAP celor doua tari la summitul de la Bucuresti. O rezolutie similara urmeaza sa fie votata si in Congres", a spus Gallis.
Referitor la amenintarile presedintelui rus Vladimir Putin ca ar putea indrepta focoase nucleare spre Ucraina, daca aceasta va adera la NATO, Gallis a spus ca "este evident ca aceasta declaratie este menita sa intimideze statele vecine".
"Ca sa fiu sincer, consider ca mult din ce spune Putin este o retorica nationalista menita sa consolideze sprijinul pentru el si noul presedinte care-i urmaeza. Este o incercare a Rusiei de a-si exercita influenta, de a intimida Ucraina si Georgia si de a impinge NATO inapoi", a declarat expertul.
Pe de alta parte, remarca expertul Congresului american, NATO a pastrat usa deschisa pentru Rusia, prin Consiliul NATO-Rusia."Tarile NATO, inclusiv Romania, au incercat sa imbunatateasca relatiile cu rusii, sa implice Rusia intr-o maniera pozitiva in securitatea europeana. Cred ca toti asteptam un raspuns mai bun al echipei Putin-Medvedev", a spus Gallis, reamintind ca Rusia a facut recent o oferta ca NATO sa poata tranzita anumite materiale, precum haine sau benzina prin Rusia catreAfganistan, pentru a sprijini misiunea ISAF.