Externalizarea serviciilor de management al proprietatilor si al bunurilor poate reduce cu pana la 15 % pierderile inregistrate de dezvoltatorii din segmentul rezidential, le poate aduce acestor companii un venit de pana la 10 000 euro lunar, si le poate reduce costurile la zero, se arata intr-un comunicat emis de Anteea Estate.
Referitor la piata de imobiliare din 2009, Eran Kremer, expert imobiliar, Director Executiv Anteea Estate, declara: "Dezvoltatorii de proiecte imobiliare si-au planificat, in anul 2006, vanzarile la un anumit pret. In 2009, odata cu criza, apar doua tendinte pe piata de imobiliare. Unii dintre cei care au reusit sa termine lucrarile, luand in considerare posibilitatea crizei, au putut acum sa isi micsoreze preturile apartamentelor. Sunt, insa, si dintre cei care se confrunta cu pierderi serioase in aceasta perioada".
Referitor la sectorul rezidential, exista, in acest moment, blocuri de locuinte care sunt neocupate. In aceste conditii, intrucat intretinerea unitatilor este necesara, costurile lunare pentru intretinerea lor sunt de minim 1000 euro. Daca un dezvoltator are in administrare 7 asemenea blocuri, rezulta o suma de 7000 de euro platiti lunar, fara ca aceste blocuri sa aduca vreun venit proprietarului.
O alta varianta ar fi ca aceste cladiri sa fie partial ocupate. In acest caz, costurile pe care le implica intretinerea lor sunt si mai mari, intrucat este nevoie de mai multe facilitati. Astfel, cheltuielile se pot ridica pana la suma de 3000 de euro pe bloc. Din nou, in cazul in care dezvoltatorul are 7 asemenea blocuri, costurile sunt, desigur, foarte mari, si, in conditiile in care venitul este mai mic, aceste cheltuieli sunt nejustificabile.
"Acest calcul se poate aplica si investitorilor care au achizitionat pachete de apartamente, fie in cadrul unui proiect nou cat si in alte locatii, iar aceste proprietati sunt doar generatoare de costuri. Astfel apeland la o societate specializata in property management, ei pot transforma proprietatile in cauza din generatoare de costuri si pierderi in generatoare de venituri.", continua expertul imobiliar.
Pentru a remedia aceste situatii, dezvoltatorii au posibilitatea de a apela la serviciile unei companii care este specializata in property management, lasand in grija acestora din urma gestionarea tuturor locuintelor si inchirierea acestora. Astfel, dezvoltatorul ajunge la costuri 0(ZERO) si obtine venituri medii de 500 de euro pe apartament. La 20 de apartamente goale, gestionate de companii specializate, venitul dezvoltatorului poate ajunge la 10000 de euro lunar. Daca un dezvoltator are 7 asemenea blocuri de apartamente, veniturile vor creste considerabil.
In 2010, piata va incepe sa creasca usor, cu 5 %, conform previziunilor specialistilor. Astfel, dezvoltatorii care, pe parcursul anului 2009, si-au pastrat apartamentele intr-o stare foarte buna, si care au un capital consistent obtinut in urma veniturilor generate de aceste apartamente pe anul 2009, vor fi recuperat din pierderi un procent de cel putin 15 %.
"In ceea ce priveste celelalte segmente ale pietei imobiliare, cum ar fi terenuri, cladiri de birouri, spatii comerciale de strada, dezvoltatorilor care au in portofoliu aceste unitati le-au achizitionat pentru ca, prin vanzarea lor, sa poata genera profituri. Intrucat in prezent acestea nu se mai pot vinde, proprietarii lor au fost nevoiti sa isi mentina birouri pentru a le administra", continua Eran Kremer. Costul minim de intretinere se ridica pana la sumele de 1500-2000 de euro pe luna, intrucat implica atat costurile de administrare a proprietatilor, cat si paza, plata unor angajati, costul sediului si impozitele aferente. "Externalizarea serviciilor este o solutie viabila, intrucat companiile de asset, property & company management pot reduce cu pana la jumatate costurile de administrare ale proprietatilor", concluzioneaza Eran Kremer.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro