Rezistenţa Germaniei la criza datoriilor pare să cedeze, după ce exporturile au înregistrat în octombrie cea mai mare scădere din ulltimele şase luni, în timp ce banca centrală a revizuit prognoza de creştere economică pentru anul următor de la 1,8% la 0,6%, scrie Reuters şi Mediafax.
Multe state din zona euro sunt în pericol de a intra în recesiune până la sfârşitul anului, iar ritmul economiei Germaniei va încetini de asemenea, arată un raport anual al Ministerului Economiei.
Bundesbank a revizuit prognoza de creştere economică la o treime faţă de cât anticipa în urmă cu şase luni şi sub estimarea de 1% înaintată de guvern.
„Criza finanţelor publice din mai multe state ale zonei euro, incertitudinile care rezultă din aceasta şi încetinirea economică generalizată pun presiune pe activitatea economică din Germania”, potrivit băncii centrale.
Cu o creştere de 3% în acest an, cea mai mare economie a zonei euro a reprezentat un centru de stabilitate într-o regiune afectată de criza datoriilor.
Liderii statelor europene, mai puţin Marea Britanie au convenit vineri o integrare fiscală mai puternică, cu reguli bugetare mai stricte.
Chiar dacă statele UE găsesc modalităţi de a rezolva problemele imediate, membrii zonei euro se confruntă cu ani de austeritate şi creştere scăzută, lăsând Germania fără cerere pentru export, dependentă de pieţele emergente şi consumul intern.
Potrivit datelor ministerului, exporturile au scăzut cu 3,6% în octombrie, faţă de septembrie, cel mai mare declin începând cu aprilie. Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin de numai 1%.
Importurile au înregistrat, de asemenea, cea mai mare scădere din ultimele şase luni, de 1%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,5%.