23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialExplozii foarte puternice și tiruri de armament greu, la Slaviansk

Explozii foarte puternice și tiruri de armament greu, la Slaviansk

Explozii numeroase şi foarte puternice au fost auzite duminică dimineaţa în apropiere de Slaviansk, un bastion al rebeliunii armate din estul Ucrainei, unde, începând de la ora locală 8.00, se desfăşoară un referendum controversat asupra independenţei regiunii, relatează AFP.

În urma unor tiruri susţinute, în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe „linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, care au declanşat o vastă "operaţiune antiteroristă" pe 2 mai, a declarat pentru AFP, citat de Mediafax, Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk. „Există victime”, a adăugat ea, fără să fie în măsură să ofere alte precizări, pentru moment.

Ecourile tirurilor de armament greu continuau să se audă dinspre periferie, duminică dimineaţa. O serie de detonări foarte puternice au fost auzite de către jurnalişti AFP către miezul nopţii, timp de aproximativ o oră. Rafale de arme automate au fost auzite, de asemenea, către centrul oraşului. Sâmbătă seara au avut loc noi confruntări, ca de altfel aproape toată ziua, la Andriivka, potrivit unor locuitori.

Cele 56 de secţii de votare de la Slaviansk urmează să fie închise la ora locală 20.00 (20.00, ora României). Referendumuri – considerate "ilegale" de către Kiev şi comunitatea internaţională – sunt organizate duminică de către rebeli proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei "republicilor populare" proclamate unilateral la Doneţk, regiunea în care se află Slaviansk, şi Lugansk.

Ele au loc în peste 12 oraşe din aceste două regiuni care alcătuiesc bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia. Aceste localităţi se află, în prezent, sub controlul rebelilor, care nu recunosc autorităţile interimare instalate la Kiev în urma înlăturării prorusului Viktor Ianukovici de la putere, la sfârşitul lui februarie.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă