28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialExplozie suspectă, în incinta complexului nuclear militar Parchin, situat în apropiere de...

Explozie suspectă, în incinta complexului nuclear militar Parchin, situat în apropiere de Teheran

Presa străină relatează că o explozie a avut loc în incinta complexului nuclear militar Parchin, situat în apropiere de Teheran, conform unor imagini filmate din satelit analizate de experţi israelieni, Iranul confirmând o explozie soldată cu doi morţi, potrivit Mediafax.

"Imaginile filmate prin satelit relevă un atac care a vizat spaţii subterane în incinta complexului militar Parchin", afirmă analistul Ronen Solomon, citat de revista Israel Defense.

"Imaginile arată că în complexul militar a avut loc o explozie de amploare", adaugă expertul israelian.

Agenţia oficială IRNA a anunţat că un incendiu a avut loc, duminică seara, într-o fabrică de explozibil situată în apropiere de Teheran, precizând că doi muncitori au murit în incident.

Saham, un site de ştiri al opoziţiei iraniene, a confirmat că o explozie foarte puternică a avut loc în zona complexului militar Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran.

În urmă cu trei ani, Iranul a raportat o deflagraţie puternică într-o bază militară situată la 45 de kilometri vest de Teheran. Şaptesprezece membri ai Gardienilor Revoluţiei iraniene au murit în acel incident.

Iranul refuză de mult timp să permită accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliţi, sunt activităţi intense. Regimul de la Teheran susţine că la Parchin este o simplă bază militară unde există doar armament convenţional.

Israelul şi Occidentul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

În urmă cu trei săptămâni, Israelul acuza Iranul că a testat în complexul nuclear de la Parchin tehnologie care poate fi utilizată exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă