Un numar de 39 de persoane, aproape dublu fata de anul trecut, se afla pe listele de consiliere ale Centrului Regional Bacau din cadrul Agentiei Nationale pentru Combaterea Traficului de Persoane, informeaza ROMPRES. Numarul celor exploatati sexual si prin munca care nu apeleaza la consiliere psihologica este insa si mai mare.
Dintre acestea, 28 sunt femei, intre care opt minore, si au facut parte din retele de prostitutie, iar cei 11 barbati au fost supusi unor munci grele si umilitoare. Majoritatea victimelor, 25 de persoane, provin din mediul rural, iar din mediul urban sunt 14, toate insa fiind racolate din zone sarace.
Prin diverse mijloace, intre care si santajul, persoanele exploatate sexual si prin munca sunt "convinse" sa fie folosite atat in afara tarii, cat si in judetele romanesti, mai ales din sudul Romaniei, afirma specialistii Centrului Regional Bacau. Acestia au creat si un profil psihologic al victimelor. "Fetele sunt tinere, au varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani, necasatorite, aflate in abandon scolar, au constitutie atletica si, sunt dornice de a se imbogati repede, acestea fiind, de regula, cel mai usor de pacalit", a explicat subcomisar Ioan Munteanu, seful Centrului Regional Bacau pentru Combaterea Traficului de Persoane. La randul lor, barbatii care beneficiaza de consiliere, facand parte din categoria persoanelor exploatate prin munca, au varsta intre 16 si 45 de ani, o situatie familiala grea, in care s-au nascut unul sau doi copii, nu au loc de munca stabil de multi ani, desi aproape toti au studii gimnaziale, sunt oameni linistiti si pentru a-si intretine familia sunt dispusi sa faca orice. Ei sunt folositi la munca necalificata, in special in agricultura, salubritate sau constructii.
Intrate in evidenta Centrului Regional Bacau, victimele exploatate sexual sau prin munca beneficiaza de consiliere psihologica si juridica gratuita, au protectie pe timpul cercetarii si judecarii cazului in care sunt implicate, li se ofera sansa de a-si continua studiile, au parte de asistenta sociala, iar in functie de pregatirea pe care o au, li se gaseste un loc de munca. Politia crede ca exploatarea sexuala si prin munca a devenit un fenomen "greu de eradicat".