Punerea in functiune a unei instalatii antiracheta amplasata in Romania ar putea fi confundata de catre Rusia cu un atac asupra teritoriului sau si ea ar putea raspunde cu un atac nuclear, a declarat joi, in cadrul unei videoconferinte Chisinau-Moscova, Aleksandr Pikaev, seful sectiei Dezarmare si reglementare a conflictelor de la Institutul pentru Economia Mondiala si Relatii Internationale din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, informeaza Agerpres.
"Punerea in functiune a unei asemenea rachete ar putea fi considerata ca o racheta indreptata impotriva teritoriului Rusiei, si in acest caz Rusia va fi obligata sa dea un raspuns, care ar putea fi si nuclear, deoarece este greu de a face distinctia ce fel de racheta este aceasta, daca este de atac, sau de aparare", a declarat Pikaev.
El a mai spus ca instalarea scutului antiracheta in Romania poate crea probleme si Republicii Moldova, deoarece rachetele de interceptare ar putea lovi eventuala tinta deasupra Republicii Moldova.
Pikaev a adaugat ca Moscova va fi obligata sa elaboreze masuri de raspuns – iar una dintre acestea este ca din 2016 Rusia va relua producerea rachetelor balistice intercontinentale grele, care sunt optimizate pentru a depasi scutul antiracheta.
Pikaev a criticat, totodata, "pretentiile revansarde" ale Romaniei in privinta Republicii Moldova, acuzand-o ca ar avea pretentii teritoriale si asupra Ucrainei. "Decizia Romaniei poate fi tratata ca o politica revansarda, indreptata spre anschluss-ul Moldovei", a declarat el. Expertul rus s-a aratat de asemenea ingrijorat daca Ucraina isi va putea apara interesele, "deoarece Romania are pretentii teritoriale si asupra sa", mentionand ca, in aceasta situatie, Rusia ar trebui sa se gandeasca daca sa-si retraga flota din Sevastopol.