21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialEXPERT Bulgaria: Există reprezentanți SI în țară, dar ei nu sunt cea...

EXPERT Bulgaria: Există reprezentanți SI în țară, dar ei nu sunt cea mai mare problemă

Un expert în securitate, generalul Ivan Boiagiev, a spus că există reprezentanţi ai grupării Statul Islamic (SI) în Bulgaria, dar problema mai mare sunt acţiunile haotice ale instituţiilor. El a denunţat o „panică” şi „măsuri de securitate artificiale” în ultimele zile, pentru postul de radio Focus, citat de Mediafax. 

În opinia sa, măsurile care este necesar să fie luate privesc monitorizarea constantă a fluxului de imigranţi ilegali.

Citește și: Autoritățile bulgare și române dezmint căutarea presupuşilor terorişti afiliaţi SI

„Bulgaria este un fel de zonă de confort, în Balcani, spre deosebire de Macedonia, Serbia, Kosovo şi Spania, în care Statul Islamic plănuieşte să creeze un califat”, a comentat expertul pentru postul bulgar.

„Grupări ca Al-Qaida şi SI au nevoie de o ţară în care să-şi organizeze întâlnirile, să stabilească sarcini şi să le pună în aplicare”, a apreciat Boiagiev, adăugând că jihadiştii „au nevoie de o ţară liniştită, protejată de atacuri teroriste”.

„În opinia mea, Bulgaria este o astfel de ţară, iar de aici panica din ultimele zile m-a îngrijorat”, a subliniat el.

„Cu o asemenea panică artificială şi măsuri de securitate artificiale, atunci când vor fi cu adevărat necesare oamenii nu vor crede şi nu vor reacţiona în mod adecvat”, a mai comentat Boiagiev.

Citește și: ACCIDENT feroviar în Bulgaria: Jumătate dintre răniți sunt români

Ministerul bulgar de Interne a dezminţit duminică seara informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Informaţia publicată de presa bulgară duminică, anterior, este „o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Între măsurile greşit interpretate se află consolidarea securităţii în oraşul Burgas, la Marea Neagră, în legătură cu festivalul de muzică Spiritul Burgasului, dar şi îndreptate împotriva migraţiei ilegale şi punerii în circulaţie a unor documente false.

Presa a scris că poliţia l-ar fi căutat pe Mimo Popescu, un cetăţean român, şi pe Ezida Elham, o franţuzoaică de origine iraniană, a scris cotidianul 24 Ceasa anterior, citând surse din cadrul poliţiei.

Cărţile de identitate românească şi franceză ale celor două persoane postate pe site-urile unor publicaţii sunt false, a declarat ministerul duminică seara, citat de 24 Ceasa.

Persoanele şi activităţile citate de presă au fost legate de presupuse activităţi infracţionale implicând producerea unor false documente de identitate, a mai precizat 24 Ceasa.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă