Analizand noua fizionomie a mafiei calabreze, prezenta acum pe cele cinci continente, cotidianul italian La Stampa preciza ca organizatia criminala si-a propus "sa cucereasca Romania".
Istoria regiunii Calabria din sudul Italiei este condamnata sa fie legata de cea a organizatiei ‘Ndrangheta care, spre deosebire de Cosa Nostra siciliana, chiar si in vremurile ei de maxima amploare, este prezenta pe toate continentele. Pentru a intelege forta mafiei calabreze, la ora actuala cea mai puternica organizatie criminala din Peninsula, trebuie analizat sistemul ei intern.
Familia si relatiile de rudenie dintre diversii afiliati reprezinta forta care a garantat impermeabilitatea organizatiei, care a reusit sa respinga cu pierderi minime ofensiva colaboratorilor justitiei. Structura interna a fiecarui clan al ‘Ndrangheta se bazeaza pe membrii unui nucleu familial, legati intre ei prin legaturi de sange numite "‘ndrine".
Organizatia criminala din Calabria a luat drumul Lombardiei si Piemontului inca din anii ‘50-’60, urmand apoi calea Europei. Toti cei care plecau sa munceasca in nordul bogat al Italiei sau in alte tari din vestul continentului erau afiliati la ‘Ndrangheta. Anii ‘70 au reprezentat o "cotitura" a mafiei calabreze, momentul cand cei in varsta de 40 de ani au decis debarcarea "batranilor" patriarhi care franau "modernizarea" organizatiei. Au fost eliminate familii intregi si nou-veniti ca De Stefano, Mazzaferro sau Cataldo au zguduit mafia incorsetata in reguli si ierarhii vechi, depasite, menite sa contribuie la pastrarea unei modalitati desuete de acumulare de capital prin contrabanda cu tigari, taxa de protectie, furturi de animale, darea in antrepriza a terenurilor…
"Tinerii" in jur de 40 de ani, pastrand ritualul propriu ‘Ndranghetei, au introdus un nou organism de conducere dupa modelul "Cupolei" din Cosa Nostra, organism numit "Santa", care permitea elitei sa se deschida catre lumea "civilizata" pentru a stabili relatii cu avocati, medici, politisti, magistrati, oameni de afaceri. S-au comportat ca o masonerie deviata, fiecare "santist" avand autorizatia pentru dubla afiliere. Procurorul Nicola Gratteri, cel mai bun cunoscator al mafiei din provincia Reggio Calabria, arata ca ‘Ndrangheta este organizata in celule teritoriale, in fiecare comuna din Reggio Calabria existand un nucleu numit "locale", alcatuit din cel putin 51 de afiliati – in toata provincia sunt cel putin 7.000 –, iar viata sa este reglementata de aceste coduri si ierarhii. Acum, ‘Ndrangheta este in pas cu vremurile, o societate moderna, globala. Face afaceri in zona economiei legale si, desigur, si in cea a economiei ilegale. Are un rol major in traficul international de droguri, detinand aproape monopolul distributiei cocainei columbiene nu numai in Italia, ci si in restul Europei. Asa cum arata rapoartele politiei, ‘Ndrangheta este atat de puternica in acest domeniu incat s-a intamplat sa se faca garanta unor "cumparatori" din Cosa Nostra insolvabili, cum a fost cazul boss-ului Salvatore Miceli, sechestrat de traficantii columbieni. La Stampa arata in finalul articolului ca ‘Ndrangheta investeste in activitati comerciale peste granita, inclusiv in Romania.
InfILtrari la toate nivelurile
Responsabili din politia italiana arata ca forta ‘Ndranghetei consta in capacitatea de a se infiltra la toate nivelurile, de la cel institutional la lumea afacerilor, pentru ca intreprinderile din Nord care lucreaza in Calabria considera normale relatiile cu oamenii si societatile mafiei calabreze si nimeni nu ii denunta. Ca in toate mafiile, si aici functioneaza legea tacerii.