2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialExerciții militare de AMPLOARE la Poligonul Smârdan

Exerciții militare de AMPLOARE la Poligonul Smârdan

Peste 200 de militari din Italia, Spania şi SUA au executat, miercuri, un asalt aeropurtat, în cadrul exerciţiului multinaţional “Swift Response 15”, defășurat la Poligonul Smârdan, informează Mediafax.

Astfel, 42 de militari din Italia, 79 din Spania şi 109 din Forţele Terestre ale SUA au executat în Poligonul Smârdan un asalt aeropurtat, parașutându-se din şase avioane 530.

Citește și: Declarație CATEGORICĂ la poligonul Smârdan: Trupele armate ale NATO sunt ca un cuţit şi vom ascuţi tăişul acelui cuţit

La sol, conform pregătirii exerciţiului tactic, paraşutiştii au interacţionat cu peste 60 de militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Aproape simultan cu asaltul aeropurtat din Poligonul Smârdan, militari ai trupelor NATO s-au parașutat și în poligoanele Hohenfels din Germania şi Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfăşura antrenamente ulterioare.

Potrivit declaraţiilor comandantului grupării operative întrunite, care este şi comandantul Corpului XVIII Aeropurtat al NATO, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, conform raportului preliminar, în timpul exercițiului de la Smârdan nu s-au înregistrat incidente.

Generalul american a precizat că, în poligonul din Bulgaria, un militar a fost rănit uşor, însă starea acestuia de sănătate este bună.

Pe de altă parte, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, a spus că exerciţiul militar desfășurat în Poligonul Smârdan a prezentat “foarte clar interoperabilitatea” dintre forţele terestre române şi forţele terestre din SUA, Italia şi Spania.

“Pentru noi ca ostaşi activitatea aceasta este foarte importantă pentru că noi demonstrăm că suntem pregătiţi, cunoaştem foarte bine procedurile NATO şi le aplicăm în câmpul tactic. Acesta este locul unde se vede foarte clar interoperabilitatea, pe lângă faptul că noi participăm la foarte multe exerciţii şi în comandamente, dar anul acesta, mai mult ca oricând, şi domnul ministru a prezentat lucrul acesta, am primit buget mai mare şi am desfăşurat mult mai multe exerciţii şi încă mai avem până la sfârşitul anului exerciţii planificate”, a afirmat Scarlat.

La exerciţiul din Poligonul Smârdan a asistat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a spus că vor fi continuate astfel de exerciţii cu partenerii din NATO.

“Continuăm organizarea excerciţiilor de instruire şi de pregătire în comun cu partenerii noştri din NATO. Este foarte bine că putem să organizăm aceste exerciţii; ele contribuie la pregătirea şi instruirea militarilor noştri împreună cu militarii din ţările NATO. Acest lucru este posibil pentru că avem un buget mai mare şi, în acest an, chiar la ultima rectificare bugetară am primit bani în plus, fiind una pozitivă pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale. O parte din aceşti bani este destinată organizării exerciţiilor de pregătire şi instruire a militarilor noştri”, a declarat Mircea Duşa.

Ministrul a mai spus că un exerciţiu militar mare va fi organizat în luna septembrie şi va viza apărarea Dobrogei, la acesta urmând să participe militari din toate categoriile de forţe – terestre, navale, aeriene.

“Noi avem mai multe poligoane certificate NATO, poligonul de la Cincu, de la Smârdan, de la Babadag şi în toate aceste poligoane s-au organizat în acest an exreciţii de instruire. În momentul de faţă, la Câmpia Turzii se află o escadrilă de avioane F15 a SUA care se pregătesc în comun cu militarii noştri de la forţele aeriene. În Poligonul Cincu se află militarii de la Garda Naţională din Alabama, militari genişti care pregătesc acolo nişte fortificaţii şi realizarea unui drum în poligon pe care-l vom inaugura la începutul săptămânii viitoare”, a mai afirmat ministrul Duşa.

Exerciţiul “Swift Response 15”, condus de Forţele Terestre ale SUA, este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat în Europa de la încheierea Războiului Rece, potrivit MApN. Exerciţiul se desfășoară în perioada 17 august-13 septembrie în patru țări europene – Bulgaria, Germania, Italia şi România. La acest exerciţiu participă peste 4.800 de militari din 11 țări: Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă