5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialExecutivul UE vede viitorul in roz - mai verde

Executivul UE vede viitorul in roz – mai verde

Comisia Europeana a dat publicitatii, miercuri, detaliile planului prin care urmareste reducerea emisiilor de gaze care contribuie la efectul de sera. Cantitatile de astfel de gaze deversate in atmosfera de tarile membre ale Uniunii urmeaza sa fie reduse cu o cincime – pana in anul 2020. Planul prevede si obiective obligatorii de reducere a emisiilor industriale si in domeniul generarii de energie din surse alternative.
   CE a precizat ca tarile care nu vor reusi sa se conformeze acestor tinte care privesc introducerea de metode alternative de producere a energiei vor avea posibilitatea sa plateasca altor tari membre UE, care sa construiasca, in numele lor, centrale eoliene, solare, etc.
   Comisia Europeana doreste reducerea emisiilor de gaze de sera cu 21 la suta, in 2020, fata de 2005. (Este vorba despre acele emisii la care se refera sistemul actual al cumpararii si vanzarii emisiilor, o schema care va fi modificata cu incepere din 2013. In cazul celorlalte emisii industriale, reducerea obligatorie planuita este de 10 la suta in 2020, fata de nivelul din 2005).
   Incepand din 2013, centralele electrice din tarile UE vor trebui sa cumpere permisele care le ingaduie sa emita dioxid de caron. Pana atunci, majoritatea centralelor vor continua sa primeasca gratis asemenea permise. Din 2013, pentru o perioada de timp, aceasta gratuitate va continua, insa, in cazul sectoarelor vulnerabile la concurenta internationala.
    CE estimeaza la 50 de miliarde de euro/an, in 2020, veniturile statelor membre din vanzarea acestor permise si sfatuieste guvernele sa investeasca acesti bani in introducerea tehnologiilor curate – acasa, dar si in tarile in curs de dezvoltare.

Cele mai citite

Iohannis se întâlnește cu reprezentanții Bisericii Greco – Catolice la Blaj

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi va participa la un eveniment comemorativ...

Iohannis se întâlnește cu reprezentanții Bisericii Greco – Catolice la Blaj

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi va participa la un eveniment comemorativ...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă