UPDATE. Ministerul Sฤnฤtฤศii a susศinut într-o conferinศฤ de presฤ, organizatฤ ca reacศie la dezvฤluirile din România liberฤ, cฤ la arsuri riscul de infecศii este foarte mare. Prezent la conferinศฤ, managerul Institutului de Boli Infecศioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat cฤ de fapt medicii belgieni au susศinut cฤ pacienศii din Colectiv erau colonizaศi cu anumite bacterii ศi nu erau infectaศi cu bacterii, fapt care ar fi "perfect normal".
Îi rฤspundem domnului doctor Streinu Cercel cฤ întrebarea noastrฤ adresatฤ medicilor belgieni a fost urmฤtoarea: "Did the Romanian burned pacients come into your hopsital with infections?", în contextul în care le-am explicat faptul cฤ scrisoarea nostrฤ le-a fost adresatฤ deoarece trei dintre tinerii rฤniศi în clubul Colectiv au murit dupฤ infecศii intraspitaliceศti.
Pe de altฤ parte, rฤspunzând unei întrebฤri, secretarul de stat din Ministerul Sฤnฤtฤศii Dorel Sฤndescu a recunoscut cฤ existฤ posibilitatea ca pacienศii din Colectiv sฤ fi ajunศi în Belgia cu infecศii. Un medic ne-a precizat sub anonimat cฤ termenul de colonizarea înseamnฤ tocmai acoperirea cu bacterii a unei pฤrศi a corpului.
UPDATE. România liberฤ a încercat pe tot parcusul zilei sฤ afle de la ce spitale din România provin tinerii rฤniศi din Colectiv care au ajuns la Spitalul Militar din Belgia. Primele indicii au dus spre Spitalul Militar din Bucureศti. Spuneam aceasta în contextul în care comandantul acestei unitฤศi medicale, Florentina Radu, a explicat, într-o declaraศie fฤcutฤ presei în ziua de 6 noiembrie, cฤ “patru pacienศi în stare foarte gravฤ ศi patru pacienศi în stare mai puศin gravฤ pot fi preluaศi de Spitalul Militar din Bruxelles”. O zi mai târziu, medicii belgieni au luat opt pacienศi români, care au ajuns în capitala Belgiei. De altfel, chiar ศi de pe site-ul unitฤศii medicale româneศti aflฤm cฤ “la Spitalul Universitar de Urgenลฃฤ Militar Central Dr. Carol Davila a venit o echipฤ de la Spitalul Militar de la Bruxelles, formatฤ dintr-un medic anestezist ลi un medic chirurg, care au evaluat toate cazurile internate în Secลฃia ATI ลi, respectiv, în Secลฃia de Chirurgie plasticฤ ลi microchirurgie reconstructivฤ pentru a selecลฃiona pacienลฃii care pot fi transportaลฃi în Belgia, pentru continuarea tratamentului specific”.
Câteva ore mai târziu, Ministerul Apฤrฤrฤrii a neagat faptul cฤ pacienศii trimiศi în Belgia ar proveni de la Spitalul Militar din Bucureศti. În pofida pregฤtirilor pe care medicii militari români le-au anunศat pe 6 noiembrie, reprezentanศii MApN afirmฤ cฤ "din unitatea noastrฤ (Spitalului Militar n.n.) nu a fost realizat niciun transfer catre spitalele de arศi din Belgia". Pentru clarificarea situaศiei, ne-am adresat secretarului de stat Raed Arafat, cel care s-a ocupat de transportul pacienศilor în strฤinฤtate. Acesta a refuzat sฤ comenteze ศi ne-a îndrumat cฤtre Ministerul Sฤnฤtฤศii.
Unele surse ale Rl au declarat, marศi seara, cฤ ar fi posibil ca pacieศii sฤ provinฤ, totuศi, de la cinci spitale diferite. Oricum pare inacceptabil ca autoritฤศile sฤ nu spunฤ care sunt spitalele din România de unde provin pacienศii ajunศi la Spitalul Militar din Belgia.
_______________________________
Un rฤspuns oficial de la unul dintre spitalele din Occident la care au ajuns o parte dintre rฤniศii din clubul Colectiv aruncฤ o nouฤ luminฤ asupra condiศiilor medicale de îngrijire de care aceศtia au avut parte în unitฤศile medicale româneศti.
Conducerea Spitalului Militar din Belgia – Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – a confirmat, într-un rฤspuns oferit la o solicitare a României libere, cฤ toศi cei opt pacienศi pe care i-a preluat din Bucureศti au fost infectaศi cu bacterii intraspitaliceศti. Rฤniศii au fost aduศi la Bruxelles pe 7 noiembrie, dupฤ ce au fost trataศi aproximativ zece zile în spitalele din România, se aratฤ în documentul trimis de spitalul belgian. Prin urmare, infecศia cu bacterii de care vorbeศte echipa medicalฤ nu s-a putut realiaza decât în timpul petrecut de pacienศii din Colectiv cât timp au fost internaศi în România.
Infecศie bacteriologicฤ de 100%
Informaศia cฤ toศi pacienศii rฤniศi în clubul Colectiv au ajuns la Bruxelles infectaศi cu bacterii intraspitaliceศti este cu atât mai gravฤ, cu cât medicii români au au fost nevoiศi sฤ admitฤ cฤ 3 dintre tineri au murit din cauza bacteriilor pe care le-au luat în timpul internฤrii la Spitalul de Arศi.
Totuศi, doctorul Adrian Stฤnculea, purtฤtorul de cuvânt al Spitalului de Arศi, a încercat sฤ minimizeze o eventualฤ culpฤ a instituศiei medicale explicând presei cฤ „este un grad de infecศie spitaliceascฤ comparabil, nu neaparat, cu ศฤrile civilizate, dar în niศte limite acceptabile.” Numai cฤ în cazul celor trimiศi la Bruxelles, nu a fost vorba de “limite acceptabile”, ci de o ratฤ de infectare de 100%.
“Infecศiile existฤ, ele se raporteazฤ. În strฤinฤtate au infecศii, doctorul francez care a venit la noi a zis cฤ ศi eu infecศii, au aceleaศi probleme”, a mai afirmat dr. Adrian Stฤnculea.
Cu toate acestea, doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles ne-au explicat cฤ infecศiile cu bacterii sunt o raritate în lumea medicalฤ ศi nu au incidenศa pretinsฤ de medicii români: „În timpul spitalizฤrii, existฤ ศanse mici ศi limitate ca pacientul sฤ fie infectat cu bacterii”, aflฤm din scrisoarea oficialฤ de rฤspuns
Starea rฤniศilor este în prezent stabilฤ
În scrisoarea oficialฤ trimisฤ de România liberฤ, i-am întrebat pe medicii de la Military Hospital Queen Astrid Brussels (Spitalul Militar din Bruxelles) dacฤ pacienศii români din Colectiv au ajuns în spitalul belgian cu infecศii, dacฤ existฤ ศanse ca pacienศii sฤ se infecteze în spitalul dânศilor ศi care sunt ศansele ca un pacient sฤ moarฤ de septiciemie în spitalul belgian. De asemenea, am dorit sฤ aflฤm care este costul unei zile de îngrijire penru un pacient internat în Spitalul Militar din Bruxelles.
Rฤspunsul integral primit de la Military Hospital Queen Astrid Brussels a fost urmฤtorul:
„În primul rând dorim sฤ vฤ prezentฤm sincerele noastre condoleanศe legate de pierderea atât de multor vieศi tinere în timpul incendiului care a avut loc în club, la sfârศitul lunii Ocotmbrie 2015. În aceastฤ scrisoare încercฤm sฤ rฤspundem întrebฤrilor dumnevoastrฤ.
Pacieศii români au fost primiศi în Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se aflฤ la Unitatea de Îngrijiri de Urgenศe, iar ceilalศi ศase la Unitatea de Îngrijiri Medii. La internare, ei pฤreau sฤ fie colonizaศi cu o anumitฤ cantitate de bacterii. Condiศia lor medicalฤ este, acum, una stabilฤ, iar noi le oferim o îngrijire la standarde ridicate aศa cum o cere starea lor actualฤ. În timpul oricฤrei spitalizฤri, existฤ lanse mici ศi limitate de a obศine o infecศie nosocomialฤ, posibilitate faศฤ de care noi luฤm toate mฤsurile de prevenศie. Referitor la bugetul zilnic pe care îl alocฤm unui pacient ars, nu vฤ putem oferi date exacte, deoarece sunt implicate companiile de asigurฤri medicale dar ศi alศi parteneri . Sperฤm cฤ veศi gฤsi aceste informaศii folositoare ศi suntem la dispozศia dumneavoastrฤ în cazul în care aveศi nevoie de alte detalii”.
VARIANTA OFICIALฤ, ÎN ENGLEZฤ, A RฤSPUNSULUI SPITALULUI BELGIAN POATE FI GฤSITฤ ÎN GALERIA FOTO
___________________________________
Subraportฤri ale infecศiilor
Pacienลฃii infectaลฃi cu bacterii în spitalele din România sunt mult mai mulลฃi decât o aratฤ rapoartele oficiale, se arฤta într-o investigaศie a României libere. De teama unei reputaลฃii pฤtate, medicii ลi managerii de spital aleg sฤ ascundฤ adevฤratele cifre, dar câteva detalii îi trฤdeazฤ uศor: în România sunt raportate mai puศine infecศii nosocomiale decât în ศฤrile cele mai avansate din UE; respectiv, în România spitalele consumฤ de douฤ ori mai puลฃin dezinfectant decât în ลฃฤri care au de douฤ ori mai multe infecลฃii spitaliceลti. În România se raporteazฤ o incidenศฤ de sub 1% de infecศii la pacienศii externaศi, procent mai mic decât media europeanฤ.
Spitalul românesc ar putea fi închis?
Dat fiind incidenศa foarte mare a infecศiilor din spitalele româneศti din care provin cei opt pacienศi transferaศi în Belgia, se poate decide inclusiv închiderea unitฤศilor medicale pentru ศase luni, potrivit legii. Un director DSP care a dorit sฤ îศi pฤstreze anonimatul ne-a declarat cฤ problema infecศiilor nosocomiale este cunoscutฤ la nivelul ศefilor din sฤnฤtate de mai mult timp ศi cฤ existฤ legislaศie pentru a preveni ศi combate astfel de cazuri. Astfel Hotฤrârea Guvernului 857 din 2011 prevede sancศiuni destul de grave pentru cei care nu respectฤ legislaศia ศi nu raporteazฤ posibilile infectฤri cu microbi intrapitacileศti ale pacienศilor. Ele pot merge pânฤ la închiderea unitฤศilor spitaliceศti.
Articolul 62 aratฤ cฤ “în cazul în care condiลฃiile de funcลฃionare a obiectivelor/unitฤลฃilor constituie un risc iminent pentru sฤnฤtatea publicฤ, personalul împuternicit aplicฤ ลi sancลฃiunea complementarฤ constând în suspendarea activitฤลฃilor din cadrul obiectivelor/unitฤลฃilor, pânฤla remedierea deficienลฃelor determinate de sฤvârลireacontravenลฃiilor constatate, sau, dup ฤcaz, pânฤ la închiderea unitฤลฃii”. De asemenea, actul normativ prevede cฤ “în cazul aplicฤrii sancลฃiunilor complementare, nu se poate solicita reautorizarea funcลฃionฤrii mai devreme de 6 luni dupฤaplicarea sancลฃiunii”. În fine, un ordin din 006 prevede norme de supraveghere, prevenire ลi control al infecลฃiilor nosocomiale în unitฤลฃile sanitare. Potrivit actului, care este destul de explicit, tot personalul medical este obligat sฤ supravegheze posibilile infecศii nosocomiale , existnd un buget special pentru prevenirea infecศiilor din care sunt plฤtiศi medici special pentru acest lucru.