23.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialEXCLUSIV. Spitalul Militar din Bruxelles confirmฤƒ oficial: toศ›i pacienศ›ii de la Colectiv...

EXCLUSIV. Spitalul Militar din Bruxelles confirmฤƒ oficial: toศ›i pacienศ›ii de la Colectiv trimiศ™i รฎn Belgia, infectaศ›i cu bacterii

UPDATE. Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii a susศ›inut într-o conferinศ›ฤƒ de presฤƒ, organizatฤƒ ca reacศ›ie la dezvฤƒluirile din România liberฤƒ, cฤƒ la arsuri riscul de infecศ›ii este foarte mare. Prezent la conferinศ›ฤƒ, managerul Institutului de Boli Infecศ›ioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat cฤƒ de fapt medicii belgieni au susศ›inut cฤƒ pacienศ›ii din Colectiv erau colonizaศ›i cu anumite bacterii ศ™i nu erau infectaศ›i cu bacterii, fapt care ar fi "perfect normal".

Îi rฤƒspundem domnului doctor Streinu Cercel cฤƒ întrebarea noastrฤƒ adresatฤƒ medicilor belgieni a fost urmฤƒtoarea: "Did the Romanian burned pacients come into your hopsital with infections?", în contextul în care le-am explicat faptul cฤƒ scrisoarea nostrฤƒ le-a fost adresatฤƒ deoarece trei dintre tinerii rฤƒniศ›i în clubul Colectiv au murit dupฤƒ infecศ›ii intraspitaliceศ™ti.

Pe de altฤƒ parte, rฤƒspunzând unei întrebฤƒri, secretarul de stat din Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii Dorel Sฤƒndescu a recunoscut cฤƒ existฤƒ posibilitatea ca pacienศ›ii din Colectiv sฤƒ fi ajunศ™i în Belgia cu infecศ›ii. Un medic ne-a precizat sub anonimat cฤƒ termenul de colonizarea înseamnฤƒ tocmai acoperirea cu bacterii a unei pฤƒrศ›i a corpului.

UPDATE.  România liberฤƒ a încercat pe tot parcusul zilei sฤƒ afle de la ce spitale din România provin tinerii rฤƒniศ›i din Colectiv care au ajuns la Spitalul Militar din Belgia. Primele indicii au dus spre Spitalul Militar din Bucureศ™ti. Spuneam aceasta în contextul în care comandantul acestei unitฤƒศ›i medicale, Florentina Radu, a explicat, într-o declaraศ›ie fฤƒcutฤƒ presei în ziua de 6 noiembrie, cฤƒ “patru pacienศ›i în stare foarte gravฤƒ ศ™i patru pacienศ›i în stare mai puศ›in gravฤƒ pot fi preluaศ›i de Spitalul Militar din Bruxelles”. O zi mai târziu, medicii belgieni au luat opt pacienศ›i români, care au ajuns în capitala Belgiei. De altfel, chiar ศ™i de pe site-ul unitฤƒศ›ii medicale româneศ™ti aflฤƒm cฤƒ “la Spitalul Universitar de Urgenลฃฤƒ Militar Central Dr. Carol Davila  a venit o echipฤƒ de la Spitalul Militar de la Bruxelles, formatฤƒ dintr-un  medic anestezist ลŸi un medic chirurg, care au evaluat toate cazurile internate în Secลฃia ATI ลŸi, respectiv, în Secลฃia de Chirurgie plasticฤƒ ลŸi microchirurgie reconstructivฤƒ pentru a selecลฃiona pacienลฃii care pot fi transportaลฃi în Belgia, pentru continuarea tratamentului specific”.

Câteva ore mai târziu, Ministerul Apฤƒrฤƒrฤƒrii a neagat faptul cฤƒ pacienศ›ii trimiศ™i în Belgia ar proveni de la Spitalul Militar din Bucureศ™ti. În pofida pregฤƒtirilor pe care medicii militari români le-au anunศ›at pe 6 noiembrie, reprezentanศ›ii MApN afirmฤƒ cฤƒ "din unitatea noastrฤƒ (Spitalului Militar n.n.) nu a fost realizat niciun transfer catre spitalele de arศ™i din Belgia". Pentru clarificarea situaศ›iei, ne-am adresat secretarului de stat Raed Arafat, cel care s-a ocupat de transportul pacienศ›ilor în strฤƒinฤƒtate. Acesta a refuzat sฤƒ comenteze ศ™i  ne-a îndrumat cฤƒtre Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii.

Unele surse ale Rl au declarat, marศ›i seara, cฤƒ ar fi posibil ca pacieศ›ii sฤƒ provinฤƒ, totuศ™i, de la cinci spitale diferite. Oricum pare inacceptabil ca autoritฤƒศ›ile sฤƒ nu spunฤƒ care sunt spitalele din România de unde provin pacienศ›ii ajunศ™i la Spitalul Militar din Belgia.

_______________________________

 

Un rฤƒspuns oficial de la unul dintre spitalele din Occident la care au ajuns o parte dintre rฤƒniศ›ii din clubul Colectiv aruncฤƒ o nouฤƒ luminฤƒ asupra condiศ›iilor medicale de îngrijire de care aceศ™tia au avut parte în unitฤƒศ›ile medicale româneศ™ti.

Conducerea Spitalului Militar din Belgia – Military Hospital Queen Astrid Bruxelles –  a confirmat, într-un rฤƒspuns oferit la o solicitare a României libere, cฤƒ toศ›i cei opt pacienศ›i pe care i-a preluat din Bucureศ™ti au fost infectaศ›i cu bacterii intraspitaliceศ™ti. Rฤƒniศ›ii au fost aduศ™i la Bruxelles pe 7 noiembrie, dupฤƒ ce au fost trataศ›i aproximativ zece zile în spitalele din România, se aratฤƒ în documentul trimis de spitalul belgian. Prin urmare, infecศ›ia cu bacterii de care vorbeศ™te echipa medicalฤƒ nu s-a putut realiaza decât în timpul petrecut de pacienศ›ii din Colectiv cât timp au fost internaศ›i în România.

Infecศ›ie bacteriologicฤƒ de 100%

Informaศ›ia cฤƒ toศ›i pacienศ›ii rฤƒniศ›i în clubul Colectiv au ajuns la Bruxelles infectaศ›i cu bacterii intraspitaliceศ™ti este cu atât mai gravฤƒ, cu cât medicii români au au fost nevoiศ›i sฤƒ admitฤƒ cฤƒ 3 dintre tineri au murit din cauza bacteriilor pe care le-au luat în timpul internฤƒrii la Spitalul de Arศ™i.

Totuศ™i, doctorul Adrian Stฤƒnculea, purtฤƒtorul de cuvânt al Spitalului de Arศ™i, a încercat sฤƒ minimizeze o eventualฤƒ culpฤƒ a instituศ›iei medicale explicând presei cฤƒ „este un grad de infecศ›ie spitaliceascฤƒ comparabil, nu neaparat, cu ศ›ฤƒrile civilizate,  dar în niศ™te limite acceptabile.” Numai cฤƒ în cazul celor trimiศ™i la Bruxelles, nu a fost vorba de “limite acceptabile”, ci de o ratฤƒ de infectare de 100%.

“Infecศ›iile existฤƒ, ele se raporteazฤƒ. În strฤƒinฤƒtate au infecศ›ii, doctorul francez care a venit la noi a zis cฤƒ ศ™i eu infecศ›ii, au aceleaศ™i probleme”, a mai afirmat dr. Adrian Stฤƒnculea.

Cu toate acestea, doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles ne-au explicat cฤƒ infecศ›iile cu bacterii sunt o raritate în lumea medicalฤƒ ศ™i nu au incidenศ›a pretinsฤƒ de medicii români: „În timpul spitalizฤƒrii, existฤƒ ศ™anse mici ศ™i limitate ca pacientul sฤƒ fie infectat cu bacterii”, aflฤƒm din scrisoarea oficialฤƒ de rฤƒspuns

Starea rฤƒniศ›ilor este în prezent stabilฤƒ

În scrisoarea oficialฤƒ trimisฤƒ de România liberฤƒ, i-am întrebat pe medicii de la Military Hospital Queen Astrid Brussels (Spitalul Militar din Bruxelles) dacฤƒ pacienศ›ii români din Colectiv au ajuns în spitalul belgian cu infecศ›ii, dacฤƒ existฤƒ ศ™anse ca pacienศ›ii sฤƒ se infecteze în spitalul dânศ™ilor ศ™i care sunt ศ™ansele ca un pacient sฤƒ moarฤƒ de septiciemie în spitalul belgian. De asemenea, am dorit sฤƒ aflฤƒm care este costul unei zile de îngrijire penru un pacient internat în Spitalul Militar din Bruxelles.

 

Rฤƒspunsul integral primit de la Military Hospital Queen Astrid Brussels a fost urmฤƒtorul:

„În  primul rând dorim sฤƒ vฤƒ prezentฤƒm sincerele noastre condoleanศ›e legate de pierderea atât de multor vieศ›i tinere în timpul incendiului care a avut loc în club, la sfârศ™itul lunii Ocotmbrie 2015. În aceastฤƒ scrisoare încercฤƒm sฤƒ rฤƒspundem întrebฤƒrilor dumnevoastrฤƒ.

Pacieศ›ii români au fost primiศ›i în Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se aflฤƒ la Unitatea de Îngrijiri de Urgenศ›e, iar ceilalศ›i ศ™ase la Unitatea de Îngrijiri Medii. La internare, ei pฤƒreau sฤƒ fie colonizaศ›i cu o anumitฤƒ cantitate de bacterii. Condiศ›ia lor medicalฤƒ este, acum, una stabilฤƒ, iar noi le oferim o îngrijire la standarde ridicate aศ™a cum o cere starea lor actualฤƒ. În timpul oricฤƒrei spitalizฤƒri, existฤƒ lanse mici ศ™i limitate de a  obศ›ine o infecศ›ie nosocomialฤƒ, posibilitate faศ›ฤƒ de care noi luฤƒm toate mฤƒsurile de prevenศ›ie. Referitor la bugetul zilnic pe care îl alocฤƒm unui pacient ars, nu vฤƒ putem oferi date exacte, deoarece sunt implicate companiile de asigurฤƒri medicale dar ศ™i alศ›i parteneri . Sperฤƒm cฤƒ veศ›i gฤƒsi aceste informaศ›ii folositoare ศ™i suntem la dispozศ›ia dumneavoastrฤƒ în cazul în care aveศ›i nevoie de alte detalii”.

VARIANTA OFICIALฤ‚, ÎN ENGLEZฤ‚, A Rฤ‚SPUNSULUI SPITALULUI BELGIAN POATE FI Gฤ‚SITฤ‚ ÎN GALERIA FOTO

___________________________________

Subraportฤƒri ale infecศ›iilor

Pacienลฃii infectaลฃi cu bacterii în spitalele din România sunt mult mai mulลฃi decât o aratฤƒ rapoartele oficiale, se arฤƒta într-o investigaศ›ie a României libere. De teama unei reputaลฃii pฤƒtate, medicii ลŸi managerii de spital aleg sฤƒ ascundฤƒ adevฤƒratele cifre, dar câteva detalii îi trฤƒdeazฤƒ uศ™or: în România sunt raportate mai puศ›ine infecศ›ii nosocomiale decât în ศ›ฤƒrile cele mai avansate din UE; respectiv, în România spitalele consumฤƒ de douฤƒ ori mai puลฃin dezinfectant decât în ลฃฤƒri care au de douฤƒ ori mai multe infecลฃii spitaliceลŸti. În România se raporteazฤƒ o incidenศ›ฤƒ de sub 1% de infecศ›ii la pacienศ›ii externaศ›i, procent mai mic decât media europeanฤƒ.

 

Spitalul românesc ar putea fi închis?

Dat fiind incidenศ›a foarte mare a infecศ›iilor din spitalele româneศ™ti din care provin cei opt pacienศ›i transferaศ›i în Belgia, se poate decide inclusiv închiderea unitฤƒศ›ilor medicale pentru ศ™ase luni, potrivit legii. Un director DSP  care a dorit sฤƒ îศ™i pฤƒstreze anonimatul ne-a declarat cฤƒ problema infecศ›iilor nosocomiale este cunoscutฤƒ la nivelul ศ™efilor din sฤƒnฤƒtate de mai mult timp ศ™i cฤƒ existฤƒ legislaศ›ie pentru a preveni ศ™i combate astfel de cazuri. Astfel  Hotฤƒrârea Guvernului 857 din 2011 prevede sancศ›iuni destul de grave pentru cei care nu respectฤƒ legislaศ›ia ศ™i nu raporteazฤƒ posibilile infectฤƒri cu microbi intrapitacileศ™ti ale pacienศ›ilor. Ele pot merge pânฤƒ la închiderea unitฤƒศ›ilor spitaliceศ™ti.

Articolul 62 aratฤƒ cฤƒ “în cazul în care condiลฃiile de funcลฃionare a obiectivelor/unitฤƒลฃilor constituie un risc iminent pentru sฤƒnฤƒtatea publicฤƒ, personalul împuternicit aplicฤƒ ลŸi sancลฃiunea complementarฤƒ constând în suspendarea activitฤƒลฃilor din cadrul obiectivelor/unitฤƒลฃilor, pânฤƒla remedierea deficienลฃelor determinate de sฤƒvârลŸireacontravenลฃiilor constatate, sau, dup ฤƒcaz, pânฤƒ la închiderea unitฤƒลฃii”. De asemenea, actul normativ prevede cฤƒ “în cazul aplicฤƒrii sancลฃiunilor complementare, nu se poate solicita reautorizarea funcลฃionฤƒrii mai devreme de 6 luni dupฤƒaplicarea sancลฃiunii”. În fine, un ordin din 006  prevede norme de supraveghere, prevenire ลŸi control al infecลฃiilor nosocomiale în unitฤƒลฃile sanitare. Potrivit actului, care este destul de explicit, tot personalul medical este obligat sฤƒ supravegheze posibilile infecศ›ii nosocomiale , existnd un buget special pentru prevenirea infecศ›iilor din care sunt plฤƒtiศ›i medici special pentru acest lucru. 

Cele mai citite

DIICOT cerceteazฤƒ Nordis Group

Direcศ›ia de Investigare a Infracศ›iunilor de Criminalitate Organizatฤƒ ศ™i Terorism (DIICOT) a deschis un dosar penal รฎn cazul Nordis, conform unor surse Digi24. Investigaศ›ia demarat...

VIDEO. Accident Lujerului! Circulaศ›ia tramvaiului 41 este blocatฤƒ

Un accident a avut loc miercuri รฎn Sectorul 6 al Bucureศ™tiului, cรขnd un ศ™ofer a pierdut controlul vehiculului ศ™i a ajuns pe linia de...

Atletico Madrid dฤƒ lovitura! Stadionul de 350 de milioane de euro รฎศ™i schimbฤƒ numele pentru a treia oarฤƒ

Atletico Madrid a semnat cel mai mare contract de sponsorizare din istoria clubului, schimbรขnd din nou numele stadionului sฤƒu, care va deveni Riyadh Air...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ