3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecialExclusiv RL. Ucraina trimite etnici români în cele mai periculoase zone de...

Exclusiv RL. Ucraina trimite etnici români în cele mai periculoase zone de conflict, locuite de rusofoni. Militarii se tem să vorbească românește

Guvernul de la Kiev trimite cetățeni ucraineni de etnie română să lupte în cele mai periculoase zone de conflict din estul țării, locuite de rusofoni, au declarat, pentru România Liberă, surse medicale.

Soldații de naționalitate română trimiși în estul Ucrainei se confruntă atât cu ostilitatea populației locale, rusofone, cât și cu luptătorii separatiști, susținuți de la Moscova.

În calitate de cetățeni ai Ucrainei, tinerii de etnie română sunt obligați să îndeplinească serviciul militar în armata Ucrainei. Drept urmare, mulți dintre militarii armatei ucrainene care se întorc răniți sau traumatizați psihic din regiunile separatiste sunt etnici români.

Unii militari ucraineni reveniți din zonele de conflict sunt internați în spitalul din Irpen, care oferă atât tratament medical cât și recuperare medicală. De asemenea, câțiva militari răniți au fost recent preluați de autoritățile de la București pentru a-și continua tratamentul în România.

Un român care a vizitat recent spitalul de la Irpen ne-a precizat că, la un moment dat, a întâlnit într-un salon un pacient revenit din estul Ucrainei, specialist în aeronautică. Oficialul român a încercat să dialogheze cu ucraineanul în engleză, fără mare succes. Ulterior, când cei doi au rămas singuri în cameră, ucraineanul i-a spus: "Putem vorbi românește. Sunt român, știu să vorbesc limba, dar nu avem voie".

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă