0.9 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăSpecialExclusiv RL. Soldații români vor fi primii din NATO care trebuie să...

Exclusiv RL. Soldații români vor fi primii din NATO care trebuie să intre în zone unde s-au folosit arme chimice sau nucleare

O companie românească din Batalionul 202 CBRN, destinat intervenției la dezastre, va fi integrată în Forța de Răspuns a NATO (NRF).

Compania românească nominalizată pentru NATO poate asigura decontaminarea personalului și a tehnicii militare, precum și a terenului afectat de arme CBRN (chimice, biologice, radiologice sau nucleare). Compania poate realiza și cercetarea terenului suspect, pentru a afla dacă este sau nu contaminat.

Cu alte cuvinte, militarii români sunt primii din NATO care ar trebui să intre în zone unde s-a folosit arma nucleară sau chimică.

Compania Decontaminare va fi integrată în Forța de Răspuns a NATO

Compania Decontaminare urmează a fi certificată pentru NATO mai întâi la nivel național, până la sfârșitul anului 2015. Pe baza acestei certificări, compania poate fi acceptată în Forța de Răspuns a NATO în anul 2016.

Ultima etapă pentru evaluarea și certificarea națională este programată în cadrul exercițiului NATO Trident Juncture 2015, în perioada lunilor octombrie – noiembrie. În vederea certificării, militarii Companiei Decontaminare parcurg activități specifice de-a lungul întregului an 2015.

Cea mai recentă activitate s-a desfășurat săptămâna trecută în poligonul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN de la Câmpulung Muscel. Scopul pregătirii a fost instruirea personalului companiei CBRN pentru ducerea acţiunilor militare în conformitate cu noile regulamente şi manuale elaborate pe baza standardelor NATO.

Citește și:  „Vârful de lance” al NATO execută primul test

Forța de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF), cu un efectiv de 30.000 de oameni, va fi aptă să intervină în zonele de interes ale Alianței Atlantice, chiar și în afara teritoriului național al statelor membre NATO. Deplasarea rapidă a trupelor NRF va fi asigurată prin funcționarea celor șase noi comandamente denumite Unităţi pentru Integrarea Forţelor (NFIU). Ele vor activa în cele trei state baltice, în Polonia, Bulgaria și România.

NFIU din România va începe să funcționeze în anul 2015 și va fi complet operațional în anul 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prima reacție a lui Ciucă în cazul suspiciunii de plagiat la doctorat

Premierul Nicolae Ciucă a făcut precizări în urma unor speculații cu privire la posibilul plagiat în lucrarea sa de doctorat. Explicațiile premierului Ciucă Într-o postare pe...

Ludovic Orban îl atacă pe Iohannis în scandalul de plagiat al lui Ciucă

Ludovic Orban a pus tunurile pe Klaus Iohannis, după ce presa a dezvăluit un posibil caz de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Dacă în urma...

Cîțu îl atacă pe Rafila legat de cum a gestionat valul 5 al pandemiei

Președintele PNL, Florin Cîțu, continuă războiul cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și spune că trebuie văzut cum va fi gestionat valul 5 al pandemiei....
Ultima oră
Pe aceeași temă