19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. Soldații români vor fi primii din NATO care trebuie să...

Exclusiv RL. Soldații români vor fi primii din NATO care trebuie să intre în zone unde s-au folosit arme chimice sau nucleare

O companie românească din Batalionul 202 CBRN, destinat intervenției la dezastre, va fi integrată în Forța de Răspuns a NATO (NRF).

Compania românească nominalizată pentru NATO poate asigura decontaminarea personalului și a tehnicii militare, precum și a terenului afectat de arme CBRN (chimice, biologice, radiologice sau nucleare). Compania poate realiza și cercetarea terenului suspect, pentru a afla dacă este sau nu contaminat.

Cu alte cuvinte, militarii români sunt primii din NATO care ar trebui să intre în zone unde s-a folosit arma nucleară sau chimică.

Compania Decontaminare va fi integrată în Forța de Răspuns a NATO

Compania Decontaminare urmează a fi certificată pentru NATO mai întâi la nivel național, până la sfârșitul anului 2015. Pe baza acestei certificări, compania poate fi acceptată în Forța de Răspuns a NATO în anul 2016.

Ultima etapă pentru evaluarea și certificarea națională este programată în cadrul exercițiului NATO Trident Juncture 2015, în perioada lunilor octombrie – noiembrie. În vederea certificării, militarii Companiei Decontaminare parcurg activități specifice de-a lungul întregului an 2015.

Cea mai recentă activitate s-a desfășurat săptămâna trecută în poligonul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN de la Câmpulung Muscel. Scopul pregătirii a fost instruirea personalului companiei CBRN pentru ducerea acţiunilor militare în conformitate cu noile regulamente şi manuale elaborate pe baza standardelor NATO.

Citește și:  „Vârful de lance” al NATO execută primul test

Forța de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF), cu un efectiv de 30.000 de oameni, va fi aptă să intervină în zonele de interes ale Alianței Atlantice, chiar și în afara teritoriului național al statelor membre NATO. Deplasarea rapidă a trupelor NRF va fi asigurată prin funcționarea celor șase noi comandamente denumite Unităţi pentru Integrarea Forţelor (NFIU). Ele vor activa în cele trei state baltice, în Polonia, Bulgaria și România.

NFIU din România va începe să funcționeze în anul 2015 și va fi complet operațional în anul 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă