Ministerul Afacerilor Externe (MAE) critică, într-un răspuns la o solicitare făcută de publicaţia România liberă, declaraţiile unor politicieni britanici împotriva migraţiei muncitorilor români după anul 2013.
Mai exact, MAE apreciază că declaraţiile împotriva migraţiei cetăţenilor români sunt „îngrijorătoare”, explicând, totodată, că migraţia românilor are, în ansamblu, efecte pozitive asupra economiei britanice.
De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, îşi exprimă convingerea că guvernul britanic va respecta textul acordului de asociere a României şi Bulgariei, aşa cum a fost asigurat „personal” de secretarul de stat britanic William Hague, în ceea ce priveşte deschiderea graniţelor pentru muncitorii români şi bulgari.
Redăm mai jos poziţia Ministerului Afacerilor Externe vizavi de posibila campanie dusă împotriva muncitorilor români care vor avea dreptul să muncească fără permise speciale din 1 ianuarie 2014:
„Conform Tratatului de Aderare a României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2014 trebuie ridicate restricţiile pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari, care sunt încă menţinute în Marea Britanie şi alte câteva state membre UE (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda, Spania). În acest context, curentul negativ de opinie ce ia amploare în Marea Britanie privind imigraţia românească post-2013, manifestat atât în presă cât şi la nivelul declaraţiilor unor oficiali britanici, constituie o preocupare serioasă pentru România.
România susţine cu fermitate necesitatea ridicării tuturor restricţiilor, pentru a respecta obligaţiile asumate de statele membre prin tratatele fundamentale ale UE şi prin Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE.
De asemenea, România se pronunţă împotriva tuturor acelor măsuri prin care s-ar putea restrânge, direct sau indirect, dreptul cetăţenilor la libera circulaţie şi acces liber pe pieţele muncii din toate statele membre UE, conform reglementărilor europene în vigoare.
Declaraţiile unor politicieni din Marea Britanie împotriva mobilităţii în UE sunt îngrijorătoare şi prin efectele nedorite asupra imaginii cetăţenilor români care sunt bine integraţi în societatea britanică. În 2010, conform unui studiu comandat de guvernul britanic, rata migraţiei nete din România spre Marea Britanie urma un trend negativ, iar în rândul cetăţenilor români se înregistra procentajul cel mai ridicat de persoane cu studii superioare, în comparaţie cu toate celelalte grupuri de imigranţi din Marea Britanie, rata şomajului printre imigranţii români fiind cea mai scăzută.
Retorica unor oficiali britanici privind un posibil aflux de români şi bulgari care vor pune presiune asupra serviciilor publice din Marea Britanie a fost demontată recent chiar de o parte a presei britanice (The Independent, The Guardian) care a subliniat contribuţia imigranţilor la economia britanică şi impactul negativ al menţinerii restricţiilor, având în vedere situaţiile de exploatare în care se regăsesc de cele mai multe ori cetăţenii români şi bulgari pe piaţa britanică a muncii.
Concluziile unui studiu efectuat de experţi britanici din cadrul Universităţii Oxford (Migration Observatory) şi publicate de presa britanică (The Guardian) conduc la următoarele argumente obiective în sensul combaterii curentului negativ de opinie din UK pe tema imigranţilor români după 2013:
– În cei 7 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, cetăţenii români care au dorit să îşi exercite dreptul de muncă într-unul din statele membre au făcut deja acest lucru. La acest moment, România şi-a atins potenţialul generator de migraţie.
– Imigraţia în ansamblu are efecte pozitive asupra economiei britanice – imigranţii creează locuri de munca şi concurează pentru ele; au un anumit dinamism şi ocupă locuri de muncă nedorite de cetăţenii locali care primesc beneficii; sunt de cele mai multe ori tineri şi au copii, un avantaj în contextul îmbătrânirii populaţiei; mediul de afaceri declară că prezintă o puternică etică a muncii; economia este în creştere datorită contribuţiei lor.
– Ideea circulată în presa din Marea Britanie, conform căreia imigranţii aplică pentru beneficii este demontată: 97% din imigranţii înregistraţi în Marea Britanie ocupă un loc de muncă cu normă întreagă şi nu reprezintă o presiune suplimentară asupra sistemului social britanic.
Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean îşi exprimă convingerea că guvernul britanic va respecta textul acordului de asociere a României şi Bulgariei, aşa cum a fost asigurat personal de secretarul de stat britanic William Hague, şi că restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2014″.
Precizăm că, duminică, publicaţia britanică „The Guardian” a făcut publică intenţia unei campanii a guvernului britanic adresată muncitorilor români şi bulgari, prin care aceştia să fie descurajaţi să muncească în Marea Britanie. Marţi, la solicitarea României Libere, reprezentanţii diasporei româneşti din Anglia au precizat că, deşi cred că aceste campanii nu vor fi puse în practică, politicienii conservatori vor continua cu acest tip de mesaje descurajante pentru români.