Procurorii anticorupţie au pus joi sub învinuire trei firme în dosarul „REALITATEA TV”. Una dintre firme a finanţat, prin evaziune Realitatea TV , alta ar fi devalizat-o, iar a treia i-ar fi înstrăinat marca.
Firmele învinuite sunt: Realitatea Media ( care deţine Realitatea TV), SC Strategies Research Investments SRL şi Rovigo SPRL.
La societatea Strategies Research Investments, Cosmin Guşă şi Maricel Păcuraru deţin cîte 50%. Procurorii l-au înştiinţat joi pe administratorul firmei, Cosmin Guşă, de faptul că societatea Strategies Research Investments este urmărită penal.
„Realitatea” se află în insolvenţă, iar de insolvenţă a răspuns şi societatea ROVIGO SPRL, care a înstrăinat marca, motiv pentru care a fost pusă sub învinuire.
SC Realitatea Media este învinuită în principal pentru că a fost finanţată din activităţi de evaziune fiscală.
In dosar mai sunt învinuite şi circa 15 persoane fizice, între care Elan şi Fabian Schwartzenberg, Maricel Păcuraru ( partenerul lui Cosmin Guşă), dispărutul fără urmă codruţ Marta, doi avocaţi.
Cosmin Guşă nu a răspuns la telefon pentru a comenta informaţia. Guşă a mai fost audiat în urmă cu circa două luni, ca martor în dosar. El s-a mutat cu familia la Oradea.
DNA a confirmat informaţia RL. Într-un comunicat, DNA anunţă că
-SC „Realitatea Media” SA este acuzată infracţiunea de spălare a banilor, având în vedere că există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut.
–SC „Strategies-Research-Investments” SRL este acuzată de infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor. Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC „Realitatea Media” SA.
– Rovigo SPRL este acuzată de infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media ( specializată în insolvenţă şi lichidări de firme ).
Citeşte şi Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni şi nu mă ascund
Reamintim că în dosarul „Realitatea” de la DNA au fost puse sub învinuire şi două grupări de persoane fizice.
Prima grupare ar fi fost condusă de Elan Schwartzenberg şi fratele său, Fabian, alături de Codruţ Marta, dispărut fără urmă de anul trecut. Această grupare este suspectată de finanţare ilegală a Realitatea. Mai exact, finantarea ar fi fost făcută prin trafic de influenţă făcut de Codruţ Marta , fost şef de cabinet al ex-şefului ANAF, Sorin Blejnar, prin firme specializate în comerţul cu combustibili şi care făceau evaziune fiscală.
Elan Schwartzenberg este plecat din România, cel mai probabil în Israel.
A doua grupare ar fi fost condusă de către Maricel Păcuraru, partenerul lui Cosmin Guşă, alături de avocaţii Mircea Mirel AMARIŢEI şi Sorin Ionuţ BARBU. DNA i-aînvinuit de faptul că , în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă si de a se înscrie la masa credală cu o sumă cât mai mare.
Al doilea dosar „Realitatea”
Astăzi, Guvernul a reclamat compania Realitatea Media la Parchetul General cu posibile infracţiuni de fals şi tentativa de înşelăciune. Infracţiunile descoperite de inspectorii guvernamentali ar fi fost făcute începând cu vreo nouă ani în urmă, cînd Maricel Păcuraru şi Cosmin Guşă nu erau la cârma Realitatea, ci Sorin Ovidiu Vîntu.
Executivul a transmis procurorului general Tiberiu Nitu rezultatele unei cercetari a Corpului de Control al primului ministru, ce includ date si indicii privind implicarea reprezentantilor SC Realitatea Media S.A. in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si tentativa de inselaciune.
Reclamaţia este bazată pe un raport de control făcut la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatea Nationala pentru Turism, RAAPPS si Compania Nationala a Imprimeriilor „Coresi” (vezi documentele ataşate).
Controlul a vizat mai multe contracte incheiate intre Realitatea Media si institutiile respective, contracte in temeiul carora compania solicita zeci de milioane de lei.
ULTIMA ORĂ
Elan îl acuză pe Guşă de fraude la Realitatea
Elan Schwartzenberg a declarat pentru Mediafax că nu se ascunde si ca nu a fost citat de DNA. El l-a acuzat pe Cosmin Guşă de mai multe nelegalităţi. Contactat telefonic de Romania Libera, Elan Scwartzenberg nu a raspuns la telefon.
Pentru mediafax, Schwartzenberg a spus că „insolvenţa Realitatea Media a fost decisă în noiembrie 2011 în ideea de a o salva de la faliment şi, implicit, televiziunea Realitatea TV”.
„Planul iniţial a fost iremediabil compromis în luna iunie 2012, când, prin fraudă, cuplul Cozmin Guşă – Maricel Păcuraru a preluat atât controlul procedurii, în calitate de (falşi) creditori majoritari, cât şi controlul acţionariatului Realitatea Media. O firmă care nu aparţine cuplului Guşă – Păcuraru, ci societăţii PSV Company (în insolvenţă), respectiv, GMG Media (în insolvenţă, de asemenea), a fost trecută pe tabelul creanţei, printr-o rectificare ilegală a acestui tabel, cu o creanţă în valoare (fictivă) de 112 milioane de lei; în realitate, această creanţă este de doar 12 milioane de lei; această valoare a fost irevocabil stabilită, recent, de Curtea de Apel Bucureşti”, a declarat Elan Schwartzenberg.
El mai precizat pentru mediafax că, în ciuda acestor lucruri, timp de mai mult de un an de zile, „Guşă a controlat efectiv procedura, atât prin numirea administratorilor judiciari şi a comitetului creditorilor, cât şi prin determinarea hotărârilor judecătorului sindic Mariana Moncea, care, de fiecare dată când dl Guşă pierde la Curtea de Apel, inventează alte şi alte «soluţii»”.