20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialEXCLUSIV. INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament...

EXCLUSIV. INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament nuclear din Turcia în Romania. AUDIO

Jurnalistul Euractiv Georgi Gotev a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că a scris articolul care anunţă că Statele Unite transferă armamentul nuclear de la baza turcă de la Incirlik în România pe baza informaţiilor primite de la surse pe care le consideră foarte credibile.

Tootdată, Gotev a declarat pentru RL că a discutat cu autorităţile române înainte de publicarea articolului său, considerând normală reacţia de acum a Bucureştiului, în condiţiile în care este vorba de teme secrete şi sensibile. El spune că va urma şi un al doilea articol pe această temă în care va demonstra veridicitatea informaţiilor sale. 

Citește și: Surse: SUA transferă arme NUCLEARE din Turcia în România. Ce răspund MAE și MApN şi cum explică experţii de securitate

Iată, pe larg, interviul realizat de jurnalistul România Liberă, Elena Marinescu, cu Jurnalistul Euractiv Georgi Gotev:

EM: Cât de credibilă este informaţia?

GG: Eu am considerat că sursele sunt credibile şi de aceea am scris articolul. Bineînţeles, îmi dau seama de faptul că guvernul român dezminte aceste informaţii. Eu ştiam că le va dezminte pentru că eu am contactat guvernul român înainte să public articolul. Nu este o surpriză pentru mine. Sunt sunt nişte  teme destul de secrete. Eu am considerat că sursele sunt destul de credibile pentru a justifica o asemenea publicaţie.

EM: Fostul premier Victor Ponta neagă vehement aceste informaţii

GG: Eu îl cunosc personal pe domnul Ponta. Mă rog, el este politician, are problemele sale pe care le cunoaşteţi mai bine decât mine. El consideră că e bine pentru el să aibă nişte reacţii de genul acesta.

EM: Dacă vei fi pus în situaţia de a aduce dovezi în sprijinul acestor afirmaţii, ce vei face?

GG: Voi scrie un articol în care aceste lucruri se vor spune. Cred că este foarte util pe aceste teme să fie mai multă transparenţă, deşi sunt nişte teme care în mod general nu sunt transparente.

EM: Sunt mulţi analişti, experţi în securitate, care spun că acest articol ar fi mâna Rusiei

GG: De fiecare dată când scriu ceva pe tema României sunt scandaluri. Cu trei săptămâni înainte ca Dacian Cioloş să devină premier, eu am scris că premierul român va fi Dacian Cioloş. Am fost atacat în ziare româneşti „cum este posibil ca un bulgar de la Bruxelles să ştie mai bine decât noi”. Dar, mă rog, s-a dovedit a fi adevărul. Deci am sursele mele şi îmi fac treaba de ziarist.

EM: Situaţia din Turcia este destul de dificilă după puciul eşuat, iar un astfel de transfer de armament nuclear ar fi dificil de făcut fără acordul părţii turce, care-şi doreşte să intre în Uniunea Europeană. Aşadar, crezi că s-ar putea face atât de rapid un astfel de transfer?

GG: Eu înţeleg întrebarea, dar cred că vă puteţi da seama că situaţia este mult mai complicată. De fapt Turcia părăseşte câmpul occidental şi se duce direct spre Rusia. Este mişcare tectonică mult mai mare decât mişcarea unor arme, fie ele şi nucleare. Este un context geopolitic extrem de intens, foarte accelerat. Există o axă Moscova-Ankara-Teheran care se formează şi care va schimba drastic situaţia în regiune. Deci e foarte greu. Dvs. vorbiţi de Turcia drept candidat la Uniunea Europeană, ceea ce este adevărat, dar eu cred că nu este deloc realistic. Sunt nişte lucruri noi care avansează foarte repede şi acest acord este în pericol, este clar, pentru că Turcia cere căderea vizelor şi e clar că UE nu este pregătită pentru asta.

EM: Aşadar consideri că sursele tale sunt credibile şi vei scrie un alt articol în funcţie de amploarea şi consecinţele acestor dezvăluiri

GG: Eu cred că ar fi foarte logic după reacţiile care au venit de la Bucureşti să public un alt articol. Este clar. Nu este o temă care va rămâne fără continuare. Probabil că vor mai fi şi alte reacţii, nu am nici o îndoială.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...
Ultima oră
Pe aceeași temă