1.4 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialEvadatii din sediul Politiei Braila au fost prinsi

Evadatii din sediul Politiei Braila au fost prinsi

In seara de 18 septembrie, la ora 19.30, din sediul arestului Inspectoratului Judetean de Politie Braila, situat pe strada Ana Aslan, in plin centrul municipiului, doi recidivisti au reusit sa evadeze. Infractorii au dislocat doua gratii de la fereastra camerei de retinere de la subsolul cladirii si s-au facut nevazuti.

Gardienii se uitau la meci

Ferestrele camerelor de arest au acces chiar in strada si sunt situate in imediata apropiere a intrarii in sediul Politiei Municipiului Braila. Cei doi infractori au profitat de faptul ca politistii de serviciu de la Dispecerat erau preocupati sa urmareasca la televizor meciurile de fotbal din Divizia A, fara a observa ceva suspect. Sursele neoficiale din cadrul IPJ au confirmat ca arestatii braileni au profitat de cel putin un moment de neatentie a politistilor aflati de serviciu, prilej in care cei doi au rupt barele fragile de la fereastra camerei de arest. Ca tabloul acestei evadari sa fie complet, mai trebuie mentionat ca unul dintre fugari avea si o mana gipsata, dupa cum au precizat aceleasi surse din politie. Evadatii Octavian Silviu Tataru, de 19 ani, si Marius Iordanescu, de 24 de ani, ambii braileni recidivisti arestati preventiv, unul pentru furt calificat, iar celalalt pentru talharie, s-au cunoscut in arest si au facut planul fara sa stea mult pe ganduri. La planul evadarii, cel de-al treilea “cazat” in camera de arest nu a avut curaj sa fuga si a ramas linistit pana au observat politistii disparitia celor doi.

Recompensa pentru informatii

Comandantul IPJ Braila, subcomisar Catalin Chivu, a decretat alerta de gradul zero, politistii scotocind orasul chiar si in cimitire pentru identificarea si prinderea celor doi fugari. S-au efectuat filtre ale Serviciului Politiei Rutiere, soferii fiind opriti in trafic pentru a fi intrebati daca au vazut ceva suspect, dar au fost facute si verificari ale documentelor, iar masinile au fost controlate riguros. Alerta s-a extins si in judetele limitrofe, evadatii fiind pusi sub urmarire locala si generala, dar cei doi par a fi invizibili.

Ancheta de la Bucuresti

O echipa de la IGP a sosit la Braila pentru a ancheta imprejurarile evadarii infractorilor si a lua masurile care se impun. Comandantul IPJ Braila, subcomisar Catalin Chivu, a declarat ca ofera recompensa pentru oricine poate oferi informatii despre fugari. Situatia este hilara daca ne amintim ca unul dintre cei doi recidivisti, Marius Iordanescu, abia a fost retinut pentru furtul calificat de la casieria Lukoil, dupa o luna de la fapta. Atunci infractorul a furat 135 de milioane lei vechi din casieria mentionata chiar de sub nasul a trei angajate care erau preocupate sa stearga pompele de benzina si sa aranjeze marfa in magazin. Marius Iordanescu a fugit cu banii, iar la trecerea lui prin Parcul Monument a pierdut prin boscheti suma de 15 milioane lei vechi. Infractorul urma sa fie trimis in judecata fiind acuzat de furt calificat, societatea prejudiciata constituindu-se parte civila in proces. Dincolo de acest eveniment, este de remarcat faptul ca la sediul nou al IPJ Braila orice cetatean recalcitrant poate intra nestingerit in incinta. Ofiterul desemnat sa efectueze programul de serviciu de la intrare nu poate sta in permanenta in dispozitiv. Asta pentru ca cei care au proiectat cladirea nu s-au gandit sa amplaseze la parterul institutiei o toaleta pentru personal, iar politistul este nevoit sa se duca la etajul doi pentru urgentele specifice.

Prinsi in podul bunicii

La mai putin de 24 de ore, in dimineata zilei de 19 septembrie, la ora 10.30, politistii judiciaristi au obtinut informatii despre posibila locatie a evadatilor. Subcomisarul Catalin Chivu a constituit o echipa formata din doi politisti si doi jandarmi, care s-a deplasat in cartierul Lacul Dulce, unde locuia bunica unuia dintre infractori. Pentru ca bunica lui Silviu Tataru avea un comportament suspect, politistii si jandarmii au descins in podul casei, unde, dupa cativa saci, foarte bine asezati, i-au gasit pe cei doi evadati intinsi pe spate. “Infractorii nu s-au opus de la retinere poate pentru ca li s-a spus ca se va face uz de arma, iar in prezent sunt prezentati instantei, care va tine cont si de evadare, fapta pedepsita conform Codului Penal de la 2 la 8 ani de inchisoare. I-am intrebat de ce au evadat si mi-au spus ca se considera nevinovati pentru faptele pentru care sunt acuzati.
Pentru ca in mai putin de 24 de ore evadatii au fost prinsi, beneficiind si de ajutorul celor 70 de jandarmi braileni, fapt pentru care tin sa le multumesc, am decis ca echipa trimisa in cartierul Lacul Dulce sa fie recompensata. Ancheta IGP va stabili imprejurarile evadarii iar daca politistii aveau alte treburi decat sa vegheze institutia, vom afla pentru ca avem sistem de supraveghere si vom lua masuri de sanctionare”, a subliniat subcomisarul Catalin Chivu. El a mai precizat ca ceea ce s-a intamplat la Braila este grav, iar primele masuri pe care le-a luat au fost mutarea arestatilor din celulele cu ferestrele in strada si o supraveghere adecvata. “Faptul ca am reusit sa-i prindem in aproximativ 20 de ore de la momentul evadarii ne-a luat putin din culoarea bilei negre”, a mai spus subcomisarul Chivu.

Cele mai citite

Tensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia mondială în 2024

Riscurile geopolitice vor fi principala amenințarea la adresa perspectivelor economice pentru 2024, ținând cont că războaiele la scară largă converg cu o serie de...

Premierul Ciolacu participă la lansarea proiectului RO 3.0, care va defini România pe următorii șapte ani

Premierul Marcel Ciolacu participă, în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie 2023, la conferința dedicată proiectului "RO 3.0. Viziunea Viitorului". Potrivit unui anunț al Guvernului...

Puterea Cuvântului. Povești incredibile din viața cascadorului Marian Chirvase

Poveștile trăite de cascadorul Marian Chirvase și prezentate la Puterea Cuvântului sunt parte din istoria filmului romanesc. Dacă mai avem nevoie de cascadori,...
Ultima oră
Pe aceeași temă