2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialEusebio, în istoria fotbalului: Ce spun Figo, Pele sau Barroso

Eusebio, în istoria fotbalului: Ce spun Figo, Pele sau Barroso

Pierderea fostului fotbalist portughez Eusebio, este deplânsă de mai mulţi oameni din fotbalului european şi nu numai. Şefii FIFA şi UEFA, legende ale fotbalului sau preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, toţi au transmis mesaje de condoleanţe, conform Mediafax.

“Fotbalul a pierdut o legendă. Dar Eusebio va rămâne mereu printre cei ai mari. Eusebio a fost ambasador FIFA. Ne va lipsi mult. Odihneşte-te în pace, Pantera Neagră”, a notat Joseph Blatter pe Twitter.

Vezi aici imagini de la funerariile lui Eusebio

Îl plâng pe fratele meu, Eusebio. Am devenit prieteni în Anglia, la Cupa Mondială din 1966. Ultima dată l-am văzut la meciul Brazilia – Portugalia, la Boston. Condoleanţe familiei sale. Dumnezeu să îl primească cu braţele deschise“, a scris Pele.

“Este o zi tristă pentru fotbalul portughez şi cel mondial. Sincere condoleanţe familiei lui Eusebio şi tuturor portughezilor”, a spus Barroso.

“Veşnic Eusebio, odihnească-se în pace”, a scris atacantul formaţiei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, pe Twitter, însoţind mesajul cu o fotografie alături de Eusebio.

“Regele! Mare pierdere pentru noi toţi! A fost cel mai mare!”, a scris la rândul său Luis Figo, fost fotbalist portughez.

La rândul său, Michel Platini a declarat pentru site-ul oficial al UEFA că lumea fotbalului a pierdut astăzi unul din cei mai mari jucători. “Astăzi fotbalul a pierdut unul din cei mai buni jucători. Pe teren, Eusebio a fost o adevărată legendă, atât în tricoul Portugaliei cât şi în cel al echipei Benfica. În afara terenului el a fost un adevărat ambasador al fotbalului portughez. A fost mai mult decât un fotbalist. Un om bun şi încântător. Eusebio ne va lipsi mult”, a subliniat Platini.

Clubul Benfica Lisabona, pentru care Eusebio a evoluat o mare parte a carierei, a precizat că “memoria şi moştenirea” fostului fotbalist vor rămâne pentru totdeauna. 

“A fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei. Eusebio este Portugalia. Am crescut cu Eusebio şi Amalia (n.r. – artista Amalia Rodrigues), ei sunt imenşi, nemuritori. Toţi ştim ce a reprezentat pentru fotbal şi în special pentru fotbalul portughez. Nu aş putea spune că a fost o inspiraţie, ci o referinţă pentru mine, prin viziunea sa asupra fotbalului, prin valorile sale, principiile sale şi emoţiile transmise chiar şi după finalul carierei. Lasă un mare gol, dar prefer să mă gândesc la el din perspectiva imortalităţii. Dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul de azi, ar fi la nivelul celor mai buni. Dacă ar avea 20 sau 30 de ani, ar avea un nivel extrem de ridicat. Îmi amintesc că l-am văzut pe Eusebio jucând contra tatălui meu. Fiul meu nu l-a văzut jucând niciodată, dar ştie cine este Eusebio”, a declarat Mourinho.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă