-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăSpecialEuropol: A crescut numărul suspecților de terorism, arestați pe teritoriul Uniunii Europene....

Europol: A crescut numărul suspecților de terorism, arestați pe teritoriul Uniunii Europene. Femeile joacă un rol tot mai important în organizarea atacurilor

Numărul suspecților de terorism arestați pe teritoriul Uniunii Europene, în 2016, a crescut. Astfel, au fost arestate aproape 720 de persoane, deși numărul atacurilor teroriste revendicate de gruparea Stat Islamic a scăzut, potrivit cifrelor furnizate de Europol, citate de BBC, informează Agerpres.

 Raportul Europol arată că, în 2016, au fost arestate 718 persoane suspectate de activităţi teroriste, comparativ cu 687, în 2015 şi 395, în 2014. Cu toate acestea, numărul atacurilor teroriste a scăzut de la 17, în 2015 la 13, în 2016, dintre care şase au fost legate de aşa-numitul Stat Islamic.

Conform Europol, în 2016, au fost înregistrate 142 de posibile atacuri care au eşuat sau au fost dejucate, care includ atacuri ale grupurilor jihadiste sau naţionaliste. Cifrele raportului indică un total de 142 de morţi 379 de răniţi, majoritatea fiind victimele organizaţiilor teroriste.

Raportul scoate în evidenţă şi rolul tot mai important jucat de persoanele de sex feminin în organizarea atacurilor teroriste. „Militantele jihadiste din Vest se confruntă cu mult mai puţine obstacole decât bărbaţii în ceea ce priveşte desfăşuarea activităţilor operative ale unui atac terorist şi reprezintă şi o sursă de inspiraţie pentru alţi terorişti”, se arată în raport.

Comisarul European pe probleme de securitate, Julian King, este de părere că cifrele raportului scot în evidenţă nevoia de cooperare mai profundă în privinţa schimbului de informaţii. „Teroriştii nu respectă şi nu recunosc frontierele statelor”, a afirmat King.

Un număr important de atacuri a fost realizat de mişcări extremiste naţionaliste şi separatiste. Atacurile organizate de militanţi de extremă stânga au crescut din 2014, însumând 27 de atacuri în 2016, dintre care 16 au avut loc în Italia.

Cele mai citite

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...

Bogdan Aurescu: România va relua în 2023 misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice

România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu...
Ultima oră
Pe aceeași temă