14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialEuropeni pe culoarul mortii in Indonezia

Europeni pe culoarul mortii in Indonezia

Un francez si un olandez, alaturi de cinci chinezi, au fost condamnati la moarte de un tribunal indonezian sub acuzatia de a fi lucrat intr-o uzina ce producea casete de ecstasy, in apropiere de Jakarta.
Francezul Serge Areski Atlaoui, 43 de ani, si co-acuzatul olandez Nicolas Garnick Josephus Gerardus, 61 de ani, fusesera condamnati, in prima instanta, in noiembrie 2006, la pedeapsa cu inchisoarea pe viata. Cei doi au fost arestati in noiembrie 2005, in timpul unui raid al politiei care a distrus o uzina de producere de ecstasy si a descoperit peste 100 kg de cristal-metamfetamine, la Serang, localitate aflata la 60 km vest de capitala Indoneziei. Potrivit acuzarii, aceasta structura era "cea mai importanta descoperita vreodata in Asia de Sud-Est si a treia ca importanta in lume, dupa o uzina descoperita in China si alta in Fidji". Unitatea indoneziana putea produce un milion de casete de ecstasy pe saptamana, in valoare estimata la 100 miliarde de rupii (11 milioane de dolari).
Indonezia, cea mai mare tara musulmana din lume, reprima cu severitate consumul si traficul de stupefiante, traficantii, inclusiv straini, fiind condamnati la moarte si impuscati. Noile condamnari la moarte risca sa suscite o polemica, Franta si Olanda respingand pedeapsa cu moartea.
Serge Areski Atlaoui, specialist in constructii metalice, a fost atras in Indonezia in urma cu doi ani de o oferta tentanta – 2.000 de euro pe saptamana – platita la negru. A participat la deschiderea uzinei din Serang, unde a instalat mixere, pompe si masini de distilat a caror functionare urma apoi sa o asigure. Afirma ca era convins ca fabrica servea la efectuarea de teste de fabricare a MDMA, component al ecstasy. Doar teste… Oricum, dupa un proces-fluviu, a fost condamnat la inchisoare pe viata iar decizia de marti a Curtii Supreme, de condamnare la moarte, a cazut ca un fulger. El contesta verdictul, avand in vedere ca nu a participat la fabricarea drogului, ci doar a avut grija de instalatii.
Olandezul aflat in aceeasi situatie contesta sentinta, sustinand ca acuzatii indonezieni care participau la fabricarea drogului au primit 20 de ani de inchisoare si doar strainii au fost condamnati la moarte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă