3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăSpecialEuropean Jewish Press, despre DNA: Să cadă capete: Laura Codruța Kövesi...

European Jewish Press, despre DNA: Să cadă capete: Laura Codruța Kövesi și producția în masă de corupți

Publicația independentă European Jewish Press cu sediul la Bruxelles a arătat, într-o analiză publicată recent, că singurul scop al șefei Direcției Naționale Anticorupție este să umfle „producția la hectar“ de penali, acționând mai mult ca un manager de corporație decât ca procuror.

Alexandru Adamescu, un cetățean german de origine evreiască care locuiește la Londra din 2012, este vizat de un mandat european de arestare (MEA) emis pe numele său de autoritățile române pentru o presupusă complicitate în dosarul de fraudă al  tatălui său, Dan Adamescu, care a murit într-un spital din București în ianuarie, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoare de patru ani și patru luni pentru acuzații de corupție astfel începe analiza publicată de European Jewish Press.

„România este cunoscută pentru forța de muncă ieftină și adaptabilă, care a inundat piețele muncii din Europa. Dar principalul său produs intern a fost trecut cu vederea: sistemul penal corupt”, este avertismentul scris de această publicație încă de la început.

Vă prezentăm mai jos articolul integral din ediția din 21 noiembrie a European Jewish Press (intertitlurile aparțin RL):


„Deși este fiul unui proeminent om de afaceri din România, Alexander Adamescu, un dramaturg care a studiat în Franța, SUA și Marea Britanie, a făcut tot posibilul să stea deoparte de lumina reflectoarelor. Dar opțiunile sale occidentale, liberale și democratice, precum și faptul că o firmă a tatălui său a deținut «România liberă», un ziar pro-democrație și anti-corupție foarte respectat, l-au transformat într-o țintă politică.

România este cunoscută pentru forța de muncă ieftină și adaptabilă, care a inundat piețele muncii europene. Dar principalul său produs intern a fost trecut cu vederea: sistemul penal corupt. 

Mii de români au fost condamnați într-o frenezie a urmăririlor penale: arestări zilnice mediatizate de presă, denunțări și bunuri sechestrate au fost realizate cu încălcarea principiilor unui proces corect. Mecanismul «progresului necesar» în lupta împotriva corupției va genera și mai multe abuzuri dacă Bruxelles va aplauda în continuare metodele defectuoase ale Laurei Codruța Kövesi.

Laura Codruța Kövesi a abordat problema corupției în România cu capul înainte. De când a început primul său mandat de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în 2012, numărul persoanelor inculpate a crescut cu 50%, ajungând la 1.270 în 2016. Rata de condamnări a DNA a fost constant la 90% în ultimii ani. În fiecare an, Laura Codruța Kövesi a obținut «o creștere a numărului de urmăriri penale», care a condus la mai multe arestări, mai multe condamnări și mai multe sechestrări ale activelor. Prezentarea anuală a realizărilor obținute de Kövesi a devenit echivalentul aparițiilor publice ale lui Warren Buffett în Statele Unite. Elitele României ascultă cu uimire realizările DNA și se întreabă cine dintre ei va fi următoarea țintă.

Până la abuzuri grave

Bruxelles-ul este, de asemenea, entuziasmat de producția în masă de infractori cu gulere albe a doamnei Kövesi.  Aceasta este gratulată când ca un star de rock în presă, când ca o Ioana d’Arc a României de către ambasadorii săi străini. Moneda internațională a României este acum reprezentată de numărul dosarelor penale.

Ca orice lider de afaceri de succes, valoarea publică a doamnei Kövesi depinde de rezultatele pe care le poate livra mâine. Ea trebuie să sporească numărul de urmăriri penale, trebuie să aibă cât mai mulți oameni condamnați, deoarece are nevoie să fie mereu în atenția mass-media. Statisticile bune cunosc o singură direcție: în sus.

Această presiune asupra Laurei Codruța Kövesi a afectat modul în care conduce cruciada anticorupție. Pe măsură ce producția a crescut, o analiză profundă asupra activităților DNA arată că metodele utilizate în mod obișnuit merg până la abuzuri grave. Principala unealtă a DNA este denunțul. Acesta reprezintă  sângele fluxului de arestări și este suficient pentru a garanta condamnări grele în sala de judecată a României de astăzi.

Metodele utilizate pentru a extrage denunțurile arată un grad considerabil de similitudine cu practicile și atitudinile României comuniste. Suspecților li se oferă imunitate în schimbul implicării persoanei vizate sau, dacă sunt recalcitranți, sunt reținuți în arest preventiv pentru perioade lungi de timp, până când spun ce se așteaptă de la ei.

Rudele persoanelor vizate sunt amenințate cu arestarea dacă nu declară ce trebuie despre persoana vizată. Numeroși români, politicieni și oameni obișnuiți, au mărturisit cum au fost șantajați să scrie denunțări suculente. Unii au plătit cu viața lor pentru că nu au făcut-o.

O altă revenire în vremurile întunecate: doamna Kovesi a reușit să obțină ajutorul organizației succesoare a Securității, SRI. Serviciul Român de Informații (SRI) efectuează în fiecare an 20. 000 de intercepții telefonice în numele DNA, inițiază anchete pentru DNA și, în propriile cuvinte, consideră sistemul judiciar ca fiind un «domeniu tactic» al operațiunilor.

Dezvăluirile recente ale avertizorului de integritate al SRI, Daniel Dragomir, în fața unei comisii parlamentare românești despre acțiunile sub acoperire ale agenției de informații au creat un val de șoc în țară. Din nou, Bruxelles-ul a primit cu o tăcere totală o asemenea veste tulburătoare.

Scopul scuză mijloacele

Pentru susținătorii doamnei Kövesi rezultatele justifică metodele ei. Atât timp cât cifrele cresc, totul este permis. Laura Codruța Kövesi a fost înregistrată de către colegii săi în iunie, pe când îi certa pentru că nu au obținut rezultate și i-a instruit să îl țintească pe prim-ministru. Bruxelles-ul închide cu bună știință ochii la încălcările acquis-ului comunitar, ale principiilor importante ale justiției consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – toate în schimbul unor cifre strălucitoare în producția în masă a infractorilor din România.

Logica de afaceri a rezultatelor tot mai bune în lupta împotriva corupției o va conduce pe doamna Kövesi spre încălcări mai profunde ale drepturilor omului. Deoarece are nevoie de rezultate tot mai mari, presiunea de a produce rezultate, adică infractori, va crește. Statisticile umflate ale Laurei Codruța Kövesi amintesc de soarta Enron, «cea mai inovatoare companie din America» timp de 6 ani consecutiv, până când a explodat sub greutatea fraudelor sale interne. La fel ca Enron, rapoartele DNA sunt susținute de statistici penale instituționalizate, sistematizate și planificate în mod creativ.

Dar, spre deosebire de Enron, cifrele lustruite ale doamnei Kövesi nu sunt doar jocuri de numere, ci și pietre de mormânt peste mii de vieți distruse în România. Bruxelles-ul este complice la aceste rapoarte umflate. Politicienii săi vor suporta în cele din urmă consecințele comportamentului lor dacă nu vor începe să o domolească pe Laura Kövesi.”

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

State europene, misiune comună în Afganistan

Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de Reuters."Ne gândim...

Papa Francisc e în vizită în Grecia

Papa Francisc a sosit sâmbătă dimineaţa la Atena, în vizită ecumenică, în Grecia, venind din Cipru, relatează AFP. Este prima vizită a unui suveran...

Scandal juridic între grupul ABBA și trupa Abba Mania

Super grupul pop suedez ABBA a intentat vineri un proces pentru a împiedica trupa britanică de cover-uri cunoscută sub numele de Abba Mania să...
Ultima oră
Pe aceeași temă