17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentare cu gandul la agricultura si la someri

Europarlamentare cu gandul la agricultura si la someri

» Si-au pus straiele de sarbatoare si au plecat la biserica, sa sarbatoreasca Rusaliile asa cum cere datina. Alegerile europarlamentare au ramas pe planul doi pentru satenii din Jiet, un sat de oameni gospodari de langa orasul Petrila.

Inainte sa plece la vot, in fata portilor oamenii au dezbatut viitorul Romaniei si ce trebuie sa faca pentru ei europarlamentarii, pe care ii mai incurca, ca atributii, cu autoritatile locale.
Satul Jiet nu mai este de multa vreme o comunitate de sine statatoare. Apartine de orasul Petrila, din Valea Jiului, dar, chiar si asa, oamenii traiesc dupa propriile reguli, incetatenite din mosi-stramosi. Politica se face la poarta, asa cum facea si Moromete, unde "inteleptul" (de regula, cel mai batran din grup) povesteste, iar ceilalti asculta si iau aminte. Alegerile europarlamentare au fost un subiect de discutie aprig dezbatut, pentru ca satenii din Jiet trebuie sa voteze in cunostinta de cauza. Dar au fost trecute pe plan secund, pentru ca oamenii au sarbatorit intai Rusaliile. Imbracati frumos, de sarbatoare, satenii din Jiet s-au dus mai intai la biserica si abia apoi au trecut pe la sectia de vot amenajata, cum altfel, decat la scoala din zona.

 

Au plecat la vot cu gindul la problemele care ii macina in fiecare zi: agricultura si copii plecati in negrele strainataturi, ca sa castige un ban. "Speram sa fie mai bine, sa o ducem mai bine. Muncim mult si nu prea se vede, noi suntem tarani, cu pamanturile… ar trebui sa fim ajutati de parlamentarii europeni. Am mai primit ceva, cat de cat, pentru animale anul trecut, dar e putin in comparatie cu preturile la toate produsele. E greu…", spune Ana Mirci. Un alt localnic ar vrea sa nu mai fie someri, iar copiii lor plecati la munca peste hotare sa isi poata face un rost aici, in tara lor. "Speram sa ne faca de lucru aici, sa nu se mai duca copii in strainatate, sa nu mai fie someri asa multi. Ziceau ca mai fac aici o zona de turism.

 

Ar fi bine, sa aiba oamenii de lcuru. Speram sa fie mai bine", se gandeste Nea Petre, pe numele lui Petre Mirci. In schimb, Marcu Pilea spera ca europarlametarii, sau macar primarul, sa le rezolve si lor drumurile, ca parca s-au saturat de gropile din asfalt. "Ar fi bine sa ne faca si noua drumurile, pe aici. A promis ca le face, a promis primaru’ ca asfalteaza toate strazile, dar…".
Alegerile europarlamentare nu au stricat, pana la urma linistea localitatii rurale de langa Petrila, cum de fapt nu s-a intamplat mai pe nicaieri in judetul Hunedoara. Temperaturile toride de afara i-au scos pe oameni la iarba verde, pe malurile lacurilor sau ale raurilor. Nici macar la Uricani, unde primarul a candidat pe listele PSD, oamenii nu s-au imbulzit la sectiile de votare si au preferat sa stea pe malul lacului format pe amplasaentul fostei cariere de la Campu lui Neag la un mic si o bere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă