13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Europa vrea sa depoziteze deseurile nucleare la fraieri". Printre acestia si Romania

“Europa vrea sa depoziteze deseurile nucleare la fraieri”. Printre acestia si Romania

Opt tari, printre care si Romania, poarta negocieri pentru gazduirea unui depozit de deseuri nucleare din Uniunea Europeana si pentru asigurarea tranzitului unor astfel de deseuri, relateaza publicatia The Times in editia de ieri. Specialistii romani considera ca, daca ar accepta, Romania ar avea numai de pierdut. Pe teritoriul tarii noastre sunt depozitate in prezent circa 1.400 de tone de reziduuri radioactive.

Romania, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Lituania, Olanda si Italia poarta discutii legate de crearea unui depozit subteran in Estul Europei pentru reziduuri nucleare, insa nici unul dintre state nu si-a exprimat inca disponibilitatea de a fi gazda, dupa cum a anuntat expertul citat de The Times, Neil Chapman, de la Asociatia Regionala si Internationala de Depozitare, organizatie din Elvetia implicata in discutii. Deocamdata autoritatile romane si-au anuntat intentia de a construi doua noi depozite pentru uz intern.
Argumentele pentru alegerea Europei de Est ca loc de depozitare nu au fost facute publice, dar se pare ca au fost alese state care au activitate in domeniu, considera  presedintele Comisiei de mediu din Senatul Romaniei, Petru Filip. Vicepresedintele comisiei, senatorul Sever Constantin Cibu, este de parere ca, daca tara noastra ar accepta construirea pe teritoriul sau a unui astfel de depozit, "ar avea numai de pierdut". "Anihilarea deseurilor rezultate din activitati nucleare este extrem de costisitoare si Europa, ca sa nu plateasca aceste sume mari, prefera sa depoziteze reziduurile la niste fraieri",
ne-a declarat Cibu, care si-a argumentat teoria prin exemplul altor "state slab dezvoltate care au gresit acceptand sa gazduiasca depozite de reziduuri radioactive, pentru ca deseurile acestea lasa urme adanci".

Marele risc este in cazul unui cataclism, cum ar fi un cutremur ce ar putea afecta siguranta depozitelor si "ar declansa un dezastru ecologic". Petru Filip este de parere ca din cauza riscului adus de un astfel de depozit acesta va fi gazduit de mai multe state: "Nu cred ca o singura tara isi va asuma aceasta misiune, este vorba despre o raspundere comunitara".
Mai multe organizatii de mediu si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu depozitele de reziduuri nucleare pe teritoriul Romaniei. Csongor Kovacs, de la Asociatia "Transilvania Verde", spune ca "deseurile radioactive sunt o amenintare prea mare din punct de vedere al sigurantei mediului si al sanatatii populatiei". "Nu cred ca pentru orice suma de bani sau alt profit putem sa acceptam un asemenea depozit care mentine prezent riscul de accident pe cateva sute de ani", ne-a explicat ecologistul.

Discutiile intre cele opt state pe marginea construirii depozitului de reziduuri radioactive se poarta in cadrul Organizatiei Europene pentru Dezvoltarea Depozitarii (ERDO), care urmeaza un plan strategic de creare de depozite comune pentru rezultatele activitatilor nucleare din UE. O noua runda de discutii  va avea loc in luna mai.
Cu toate ca Romania si-a exprimat sustinerea pentru aceasta strategie, conform portalului World Nuclear News, presedintele Consiliului National pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala, spune ca Romania nu are in vedere importul ori depozitarea de reziduuri nucleare provenite din alte tari, precizand ca acest lucru este stabilit prin Legea 111/1996, in vigoare. Riscurile implicate de existenta unui depozit de deseuri radioactive, spune Borbala, "sunt ca acestea, daca nu sunt stocate in conditii sigure, sa se infiltreze in ape si sa afecteze biosfera". Senatorul Sever Cibu, vicepresedinte al Comisiei de mediu, spune ca apele din Bihor care provin din fostele exploatari de uraniu contin si acum urme de substante radioactive, fiind de nefolosit.
Presedintele CNCAN, Vajda Borbala, ne-a declarat ca Romania are, in prezent, doua depozite pentru deseuri nucleare rezultate in urma activitatii de profil din tara: unul la Cernavoda, "unde se afla peste 638 de tone de uraniu compuse din combustibil nuclear ars, cel mai toxic deseu nuclear, care poate ramane acolo, in conditii de siguranta, pana la 100 de ani", iar cel de-al doilea depozit se afla la Baita, in judetul Bihor. Acesta are o capacitate de 20.000 de butoaie metalice de cate 100 de kilograme, din care numai 7.900 sunt "ocupate", continand deseuri rezultate din activitati de cercetare si din industria farmaceutica. Presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), Gheorghe Ionita, a anuntat acum doua saptamani ca in Romania urmeaza sa fie construite inca doua depozite. Unul, pana in 2015, in localitatea Saligni din judetul Constanta – depozit pentru deseurile radioactive din materiale textile, uleiuri, rasini, piese metalice si materiale plastice cu izotopi de carbon si tritiu rezultate in urma activitatii reactoarelor de la Cernavoda. Cel de-al doilea va fi construit pana in anul 2050 si va fi folosit pentru a depozita tot combustibilul uzat de la Cernavoda.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă