» "Incepe sa se manifeste o anume lehamite" din partea partenerilor europeni ai Bulgariei in ceea ce priveste ajutorul de care are nevoie Sofia pentru ameliorarea sistemului judiciar si politienesc, a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata premierului bulgar, Serghei Stanisev.
Cu aceste cuvinte, deloc magulitoare, liderul Executivului european a respins solicitarea oficiala a Bulgariei, care ceruse partenerilor europeni si Bruxelles-ului sa trimita echipe de experti UE pentru a ajuta administratia sa combata mai bine coruptia.
Barroso, care respinsese anterior ceva mai diplomatic cererea Bulgariei, sfatuieste guvernul de la Sofia sa faca eforturi pentru a combate singur coruptia si crima organizata, pe langa motivele evidente liderul Comisiei sugerand chiar ca Bulgaria trebuie sa convinga ca vrea sa fie ajutata. Potrivit AFP, care citeaza din scrisoarea adresata de Barroso lui Stanisev, liderul Executivului comunitar atrage atentia ca "pentru a motiva statele membre sa ofere mai multi experti si fonduri" Bulgariei, "trebuie obtinute rezultate concrete si vizibile" si sa existe asigurari ca "asistenta furnizata va fi folosita" in mod eficient.
Barroso mai apreciaza ca nu este nevoie de "crearea de structuri noi", formate din experti europeni, in Bulgaria. Acest lucru, afirma Barroso, "nu ar fi potrivit pentru un stat membru UE" din 2007.
Stanisev a pledat recent pe langa ambasadorii tarilor UE in favoarea detasarii de experti europeni in administratia publica bulgara pentru a pune capat coruptiei. El a cerut in special experti in audit pentru a face reforma sistemului judiciar si pentru o mai buna utilizare a fondurilor europene.
» Restantele Bulgariei
Bulgaria este criticata de Bruxelles pentru ineficienta justitiei sale, pentru coruptie si gestiunea defectuoasa a fondurilor europene. Bulgaria a pierdut definitiv peste 200 de milioane euro din programele de preaderare, plata altor peste 600 de milioane suspendata de Comisia Europeana pana la remedierea deficientelor din sistemul de alocare a banilor europeni, in special in domeniul agricol.
In pofida numeroaselor cazuri de coruptie sau asasinate in stil mafiot, Sofia nu a reusit sa condamne nici un oficial important pentru coruptie si a trimis la inchisoare doar un lider interlop.