In ultima vreme, media a preluat tot felul de expertize si voci care prevestesc falimente de rasunet, executari silite si scaderi de preturi de pana la 90% in zona rezidentiala. Nimeni nu contesta faptul ca ne confruntam cu o instabilitate financiara generalizata, dar de aici si pana la a trata criza economica in termeni de apocalipsa este o exagerare, menita sa provoace isterie si panica in randul populatiei, se precizeaza intr-un comunicat EuroMetropola.
Ultimul zvon alarmant aparut pe piata este legat de executarile silite. Cand o persoana nu-si mai plateste ratele la casa timp de trei luni, banca este nevoita sa-i scoata casa la licitatie. Este o practica legala si fireasca, in acelasi timp. Vanatorii de chilipituri au inceput deja sa-si frece mainile de bucurie. Din fericire pentru clientul aflat in imposibilitate de plata, banca are alte planuri decat speculatorii de pe piata imobiliara. "Nici o banca nu se va grabi sa scoata o proprietate la licitatie, din simplul motiv ca majoritatea celor care au contractat un credit ipotecar au facut intr-un moment de varf al pietei. Iata un exemplu banal: la sfarsitul lui noiembrie 2007, un apartament de 2 camere, in Titan, costa in jur de 95.000 de euro – adica vreo 330.000 de lei, pret calculat la cursul de atunci, de 3,5 lei pentru un euro. Astazi, acelasi apartament s-ar vinde si cu 65.000 de euro. Calculat in moneda nationala, pretul ajunge la aproximativ 280.000 de lei, iar ieftinirea nu pare asa de dramatica. Acest argument pica in momentul in care creditul ipotecar este contractat in moneda europeana. Cu alte cuvinte, daca banca ar declansa procedura de executare silita si ar scoate locuinta la licitatie, n-ar reusi sa-si recupereze nici jumatate din investitie", afirma consultantii Eurometropola.
Finantatorii au devenit precauti in aceasta perioada si prefera sa renegocieze un contract de finantare, decat sa riste sa se arunce pe o piata ale carei limite de preturi se pierd in desisul speculatiilor.
Nici pe piata terenurilor nu putem veni cu speculatii. "Un proprietar care detine 5.000 de metri patrati in centrul Capitalei sigur mai are alte terenuri in afara orasului si n-o sa-si vanda niciodata proprietatea cea mai valoroasa, oricat de presat ar fi de lipsa lichiditatilor. Motivul e simplu: astfel de terenuri sunt considerate unicat, iar pretul pe metru patrat a ramas constant, chiar si in plina criza economica", au mai spus specialistii Eurometropola.
Pana acum, criza economica a generat oportunitati, prin reasezarea preturilor in cazul proprietatilor vechi si noi. Aici se poate vorbi de discount-uri reale. "Jucatorii de pe piata, indiferent ca sunt dezvoltatori sau persoane fizice, au inteles ca reducerea tranzactiilor si inghetarea creditelor sunt mai degraba masuri de protectie decat urmarea dezastruoasa a devalorizarii leului. Proprietarii de terenuri, locuinte sau spatii comerciale, dar si populatia, mizeaza pe acumularea unui nou stoc de lichiditati, pe care bancile sa le converteasca in credite adresate populatiei", puncteaza analistii Eurometropola.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro